2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Videoklip újdonság! Cloud 9+ - The Way You Are
Zene.hu Top 50 retro magyar dal - 2014.03.19
Szerdán lenne 70 éves: Szécsi Pál 10 kevésbé ismert dala
Molnár Ferenc Caramel nagy bejelentése
Ez jó lesz! Jön a Táncdalfesztivál Anno produkció
Új videoklip! Chromeo - Jealous (I Ain't With It)
Pokolgép jubileumi nagykoncert a Pecsában - jegyek itt
Kapcsolatok
Illés

Idén ötvenedik évfordulóját ünnepeli a Illés zenekar - jegyek a Beatünnepre

Ünnepi kiadványok, zenés színpadi játék, valamit egy fergetegesnek ígérkező nagykoncert fémjelzi az Illés zenekar ötvenedik évfordulóját. A 2014-es esztendő teljes egészében a legendás formációról és a hozzá kapcsolódó Beatünnep című rendezvényről szól majd.

Az Illés életpályája a legismertebb és legjelentősebb karriertörténet a magyar rocktörténelemben. Rosta Mária producer és a Zikkurat színpadi ügynökség méltó módon, exkluzív rendezvény, valamint kiadvány sorozattal kíván megemlékezni a magyar nyelven elsőként megszólaló beatzenekar fél évszázados alkotói, előadói munkásságáról. Ennek egyik fontos állomása a Rózsavölgyi kiadó által Karácsonyra megjelentetni kívánt daloskönyv, amely Szörényi Leventéék valamennyi szerzeményének kottáit és szövegét, valamint a legendás beat formációról készült színes fotókat tartalmazza.

A zenekarról Vitézy László és Bethlen János 1999-ben tizenhárom részes dokumentumfilmet készített, amelyet egy évvel később tűzött műsorára a Magyar Televízió. Az alkotás akkor a Kossuth-díj átadással zárult, s a sorozat most a 2000-től 2014- ig terjedő időszak feldolgozásával folytatódik. Eckhardt Balázs rendezésében megelevenednek a jelzett időszak fontos eseményei, mint a 2004-ben megtartott tízéves, jubileumi Fonográf koncert, Pásztory Zoltán 2005-ös váratlan és hirtelen halála, a már nélküle megtartott Sziget-beli és erdélyi Illés koncert, majd Illés Lajos 2007-es eltávozása.

- A Hungarotonnal együttműködve kiadjuk valamennyi Illés CD-t díszkiadásban, valamint az összes, eddig megjelent Illés koncert DVD-verziója is elkészül – sorolta a jubileumi év eseményeit Rosta Mária, akitől azt is megtudtuk, hogy a „Kolozsvári Napok 2014” ünnepségének keretén belül Illés- tribute koncertet valósítanak meg Kolozsvár főterén. A tavalyi, Zsuráfszky Zoltán rendezte István, a király bemutatóhoz hasonlóan az előadásra ötvenezer embert várnak.  

Lájk, ha kedveled a retro dalokat.

A producer asszony elmondása szerint az MTVA is különös figyelmet fordít a jubileumi évre, így ígéretet kaptak, hogy az archívumban fellelhető teljes Illés-repertoárból valamennyi fontos és maghatározó darabot műsorra tűzik.   

A jubileumi Illés-évfordulóra Szente Vajk könnyed hangvételű, minden korosztály számára érthető, követhető sztori-gyűjteményt állított színpadra, amely húsz Illés szerzeményt idéz meg kilencven percben. A dobokat, mint Pásztoy halála után mindig, most is Szörényi Örs üti, aki az egész jubileumi év fontos szereplője. A könnyed hangvételű, szórakoztató előadás közreműködői olyan fiatal színész-énekesek, akik valamennyien elkötelezettek a műfaj iránt. A Tiéd a világ című zenés mű premierje június 20-án lesz a Játékszín (executive producer – Németh Kristóf), a Jókai Színház (rendező – Fekete Péter), valamint a Zikkurat Produkció közreműködésével.   

Az Illés- félcentenárium csúcspontjaként és egyben lezárásaként Beatünnep címmel jubileumi produkció készül, amelynek rendezője Novák Péter, aki – elmondása szerint még gyerekként, harmincegy esztendeje lett a zenekar elkötelezett híve. 2014. december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában Illés –koncert lesz ugyan, ám mégsem a hagyományos értelemben. Rosta Mária párhuzamot vont a legendás magyar csapat, valamint a Beatles között, miután mindkét formációból ketten már az Égi zenekarban zenélnek. Szerinte a szokványos és elvárható Illés-koncert már „az igazoltan hiányzók” miatt sem valósulhat meg, ennek ellenére a Beatünnep rendezvény a máig közöttünk élőkre, vagyis Szörényi Leventére és Szabolcsra, valamint Bródy Jánosra épül. A koncerten harminchat dal hangzik majd el, amelyben a három Illés-tag, valamint meg nem nevezett, különböző műfajból érkező sztárok adnak majd elő.

Annyit azonban érdemes tudni, hogy a produkciók önállóak, tehát szó sincs közös éneklésről, vagyis „örömzenélésről”. Novák Péter elmondása szerint egyrészt a zenei szubkultúra különböző területén működő, másrészt az egyes televíziós tehetségkutató vetélkedők ismert arcairól van szó. Annyi bizonyos: a Hattyúdal koncert felépítéséhez hasonlóan a zenei kíséretről az Óbudai Danubia zenekar gondoskodik Kesselyák Gergely vezényletével, valamint egy hattagú rock-szekció igazolja azt a koránt sem elhanyagolható tényt, hogy itt és most, alapvetően mégis csak rockzenei produkcióról van szó… Novák Pétertől azt is megtudhattuk, hogy a legnagyobb slágereket hagyományos előadásban hallhatjuk a zenekar élő tagjaitól, de a technika segítségével a már eltávozott tagok is jelen lesznek a színpadon.

A Danubia zenekar hangszerelési munkálatai Gyöngyösi Levente munkáját dicsérik, és a dobok mögött mindvégig Pásztory Zoltán tanítványa, Szörényi Örs ül majd. A repertoár természetesen a legismertebb Illés-nótákból fog összeállni. Vendégként a hatodik, „tiszteletbeli” Illés-tagra, Koncz Zsuzsára is számítanak, bízva, hogy elfogadja a meghívást.

Bár Szörényi Levente másik neves formációja a Fonográf is kerek évfordulót ünnepel (40), a frontember semmiképp sem szeretné egybemosni a két jubileumot. Így december 28-án a „forradalmár” Illés zenekar fél évszázados jubileumát ünnepelhetjük a Papp László Sportarénában.

Jegyek ITT a Beatünnepre. 

Kedveled az Illés együttes dalait? VOKS LENT!

A fotós: Székelyhidi Balázs - Magyar Nemzet
 

- Hegedűs István -

[2014.05.09.]

Megosztom:


	Zene.hu Top 50 retro magyar dal - 2014.03.19
Zene.hu Top 50 retro magyar dal - 2014.03.19

Ma ismét jövünk a retro magyar dalok slágerlistánkkal, és...


	Szerdán lenne 70 éves: Szécsi Pál 10 kevésbé ismert dala
Szerdán lenne 70 éves: Szécsi Pál 10 kevésbé ismert dala

Március 19-én szerdán lenne 70 éves a...

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még