2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Fischer Iván
Művészetek Palotája (MÜPA)

Átadták a Prima Primissima Díjakat - a közönség Mága Zoltánt díjazta

A magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport tizenkét jeles képviselője vehetett át Prima Primissima Díjat péntek este a Művészetek Palotájában. A díjátadón Csányi Sándor bejelentette: 2013-tól az OTP Bank vállalja a díj szponzorálását, Demján Sándor pedig átveszi a közönségdíj finanszírozását. 

Irodalom kategóriában Csukás István író, költő; sport kategóriában Kiss László úszószakedző; népművészet és közművelődés kategóriában a Honvéd Együttes részesült az elismerésben.

    A képzőművészet kategória nyertese Kaján Kalász Tibor grafikus, karikaturista; a zeneművészet kategóriáé Fischer Iván karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója lett. Fischer Iván a díjat felajánlotta a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák szövetségének. Az elismerést is a szövetség elnöke, Ember Csaba vette át a karmester helyett, aki jelenleg Berlinben tartózkodik.

    A Prima Primissima Díjat építészet és építőművészet kategóriában Vadász György építész; tudomány kategóriában Kroó Norbert akadémikus, fizikus, kutatóprofesszor; oktatás és köznevelés kategóriában a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola; sajtó kategóriában Al Ghaoui Hesna szerkesztő, riporter; színház- és filmművészet kategóriában Tordy Géza színművész, rendező kapta.
    Közönségdíjat vehetett át Mága Zoltán hegedűművész. 

    Az elismerés történetében először életműdíjat is adományoztak, amelyet Kiss Imre, a Művészetek Palotája tavasszal leköszönt első vezérigazgatója kapott.

Ajánlunk egy jó koncertet!

A Prima Primissima Alapítvány évről évre 30 jelöltet jutalmaz 10 kategóriában, ezenkívül minden évben gazdára talál egy közönségdíj is, így összesen 750 ezer eurót osztanak szét ezen az estén - emlékeztetett D. Tóth Krisztina, a Magyar Televízió műsorvezetője, a gála egyik háziasszonya, aki köszöntötte a megjelent közjogi méltóságokat, köztük Orbán Viktor miniszterelnököt, a nagyköveteket, a parlamenti pártok vezetőit, országgyűlési képviselőket, államtitkárokat, az év vállalkozóit és a magyar kultúra, közélet kiválóságait is.

    A gála másik háziasszonya, Krizsó Szilvia kiemelte, hogy a díjat 2003-ban hárommilliárd forintból megalapító Demján Sándor nem vett részt sem a jelölés, sem a szavazás folyamatában. A végső döntést a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kibővített elnöksége, valamint a kuratórium hozta meg titkos szavazással. 

    A kategóriagyőztesek, azaz a Prima Primissima díjasok fejenként 50 ezer, a többi jelölt, vagyis a Prima díjasok 10-10 ezer eurót kapnak. A közönségdíjasnak járó 50 ezer eurót Csányi Sándor ajánlotta fel magánvagyonából.

    Az OTP elnök-vezérigazgatója köszöntőbeszédében emlékeztetett arra, hogy a Prima Primissima Díj közszolgálati célt lát el azzal, hogy a magyar szellemiség, a tudomány, művészet, kultúra, oktatás és sport legjobbjait díjazza, "a kiválók közt is legkiválóbbakat". Csányi Sándor kiemelte, hogy a díj kilencéves története során száz magánszemély és vállalat csatlakozott az elismeréshez, így jött létre a Junior Prima és a Megyei Prima Díj is.    

 "Ez a kezdeményezés azt mutatja, hogy a jó cél érdekében megfelelő fórumot teremtve, az őszinteséget és a jó szándékot bizonyítva lehet az embereket széthúzás helyett összefogásra, közös cselekvésre sarkallni" - hangsúlyozta a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke.     

Csányi Sándor bejelentette: mivel Demján Sándor tíz évre szóló vállalása jövőre lejár, 2013-tól az OTP Bank vállalja a Prima Primissima Díj szponzorálását, Demján Sándor pedig átveszi a közönségdíj finanszírozását. "Támogatásunk időtartama nem korlátozott, ezzel is szeretnénk kifejezni, hogy hiába tombol gazdasági és pénzügyi válság a világban, Európában - mindezt megszínesítve Magyarországon egy kis hungarikummal -, mi bízunk magunkban és a jövőben" - hangsúlyozta az OTP elnök-vezérigazgatója.

 

[2011.12.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
SÜRGŐS HITELEK egyéb [2024.04.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Hagyományos tavaszi koncertjét adta a...

Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
Sari Schorr az Analog Music Hall színpadán
beszámolók még