2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Lemez letöltése:
Kapcsolódó cikkek
Születésnap, rocker módra!
Képgalériák
End of Paradise
Kapcsolódó Kiadványok
End of Paradise: Ne add fel!
Kapcsolatok
End of Paradise

Ne add fel! – interjú az End of Paradise zenekarral

A négy zenész pontosan tudja, mit akar: maradandót alkotni a rock és a metál zene világában, amiért nem is keveset tesznek. Számos koncert fűződik a nevükhöz s a közelmúltban megjelent első nagylemezük, Ne add fel címmel. A zenekarról és a lemezről is beszélgettünk Tóth László István gitárossal.

– 2008 azért már nem most volt. Dióhéjban mi történt veletek, mióta megalakultatok?
– Mikor Menyhárt Mihállyal úgy döntöttünk, hogy alapítunk egy zenekart, egyből saját számok írásával kezdtük. Egy éven belül csináltunk egy stúdiós demófelvételt, valamint 2009 nyarától folyamatosan koncertezünk elsősorban klubokban, de voltak fesztiválos, rendezvényes, sőt – falunapos fellépéseink is.

– Eleve, hogy jellemeznétek a zenekart?
– Mind a négyen különbözőek vagyunk, ami közös, hogy a rock és metál zenék mindegyikünknek kedvenc zenei irányzata. Viszont ezen belül igencsak sokféle zenét hallgatunk.

–  Beszédes a logotok. Na de a nevetek honnan jött?
– Lehet logónak is nevezni, de törekszünk rá, hogy ezt a témát (a zenekarnév) minél színesebben bemutassuk grafikai oldalról. Szerencsénk van, mert a grafikákat a basszusgitárosunk készíti. Annak idején teleírtunk egy papírlapot a lehetséges nevekkel, azok közül közösen próbáltunk kiválasztani a legmegfelelőbbet, majd Menyhárt Mihály feldobta az End of Paradise nevet, és mindenkinek nagyon megtetszett, úgyhogy ennél maradtunk. A név tulajdonképpen egy bibliai tény vagy állapot.

– 2009 májusában látott napvilágot az első rögzített anyagotok. Meséljetek erről a demoról egy kicsit?
– Az év tavaszán fel akartunk venni négy kiválasztott számot a zenekar eddigi közös munkája eredményeképpen. Az anyagot Migend Viktorral rögzítettük, kettő gitárszólóban pedig Balassa Béla volt a segítségünkre. Néhány hétvége alatt felvettük, a keverési fázis is viszonylag rövid időn belül lezajlott. Kedvező visszajelzéseket kaptunk, ez az anyag a zenekar akkori korszakának a lenyomata lett.

– Tavaly nyáron ismét személycsere történt a zenekarban, új énekesetek lett. Ez miben változtatta meg a zenekar egészét?
– Abszolút pozitív irányba sült el ez a dolog, Schweininger István egy igazi power metal énekes, vele sikerült megvalósítani, amit zeneileg, dallamilag szerettünk volna. A tagcsere idején voltak lekötött koncertjeink, de két hét alatt újra színpadképesek lettünk.

– Az első lemezetek felvétele azonban nem ment simán: ismét tagcsere volt. Meséljetek!
– Az egyik gitárosunk, Beke Balázs elhagyta a zenekart. Szerencsére nem fogott meg minket a dolog, a felvételek zökkenőmentesen mentek tovább.

– Németh Dénessel a dobok mögött ismét visszatértetek arra az útra, amelyet megálmodtatok magatoknak?
– Abszolút, azzal a kiegészítéssel, hogy azt érezzük, hogy vele a hiányzó láncszemet találtuk meg, ami hiányzott még a gépezetből.

– Mi a helyzet a zenekaron belüli hierarchiával? Ki írja a dalokat, a szövegeket, stb.
– A zenéket általában Menyhárt Mihállyal közösen írom, a szövegekért pedig többnyire ő a felelős. Aztán általában próbákon vagy közös összejövetelek alkalmával a többiek is hozzáteszik az ötleteiket.

– Nemrég jelent meg az első nagylemezetek, a Ne add fel. Jellemeznéd egy kicsit?
– Egy pörgős, gyorsabb rock vagy metál album, 13 saját számot tartalmaz. Szerzői kiadásban jelent meg 2011. szeptember 18-án, ami ugye vasárnap, viszont egy ilyen terjesztési módnál ez megtehető. Nagyon sok barátunk segített a lemez elkészültében, akik közreműködtek benne, hogy csak pár nevet említsek: Balassa Béla, Migend Viktor, Tóth Gabriella (vele múlt szombaton, az egyik Tv-s tehetségkutatóban is találkozhattatok), Szabó Szilárd, Horváth János, Udvari Péter.

–  A grafika itt is nagyon ütős lett. Veled is volt már olyan, hogy „letört a szárnyad?”
– A grafikai megvalósítás Menyhárt Mihály basszusgitárosunk érdeme, valamint egy régi ismerősünk, Szerecsen Mihály segített benne. Kérdésedre visszatérve, természetesen, ez mindenkivel előfordul. Azt gondolom, hogy mindig, minden helyzetben előre kell tekinteni, menni, és örülni annak, ami megvan.

–  Igazából ha jellemezni kéne a lemez szövegvilágát, mit tudnál elmondani róla?
–  A szövegvilág talán kicsit borongós, de az életből, a mindennapokból, az elmúlásból merít.
Persze van benne lírikus, „romantikus” hangvételű és egy két bulizós rock nóta is, melyek azt akarják sugallni a hallgatónak, hogy „Ne add fel”, a holnap jobbat tartogat.

–  Esetleg klipre is készültök?
– Tervben van egy videoklip is, de nem mostanában.

– Hogyhogy letölthetővé tettétek az egész korongot?
– Először is egy elismerés a közönség felé, hogy hallgatnak minket és kíváncsiak ránk. Az a véleményem, hogy így sokkal több emberhez eljut, az értéke sokkal nagyobb, mintha pár számot vagy számrészletet tennénk elérhetővé. Aki szeretne egy példány saját magának a polcra, az úgyis megveszi. A mai letöltős világban szerintem ez nem lehet kérdés.

– A koncertekkel mi a helyzet? Lemezbemutató turné?
– Szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni magunkat, a lemezünk remélhetőleg ebben nagyon nagy segítség lesz. Klubok, fesztiválok szerepelnek a terveink között. Lemezbemutató koncertre is vannak tervek, várjuk ki egyelőre, milyen lesz a lemez fogadtatása. Mi beleadtunk mindent.

- Havassy Anna Katalin -
 

[2011.10.21.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még