2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Steve Reich és Frankl Péter a Zeneakadémia tiszteletbeli tanárai
VÁLTOZÁS! Új időpont! Vásáry André is Álarc nélkül - folytatódik az érdekes sorozat
Vicces produkcióra készül a Rocktenors
˝Minden színpadon töltött percért hálás vagyok˝ - interjú Temesi Bercivel
A világsztár balhézott a repülőn
Tragédia! Meghalt a country műfaj egyik legnagyobb sztárja 
Kettőnégy: videó a Zöld Pardon záróbulijáról 
Kapcsolatok
Steve Reich
Kapcsolódó események
Steve Reich Születésnapi köszöntő
[2011. október 30.
vasárnap 20:00]

Steve Reich 75: születésnapi köszöntő a Müpában 

A kortárs zene meghatározó alakja, a minimal art egyik megteremtője, Steve Reich 2011. október 3-án ünnepli 75. születésnapját. Ebből az alkalomból New Yorktól Londonig, Párizstól Portóig, Stockholmtól Krakkóig a legjelentősebb hangversenytermekben életművét bemutató koncertekkel és fesztiválokkal köszöntik, nem lesz ez másként a Művészetek Palotájában sem.  

Az október 30-i ünnepi hangverseny közel negyven évet ölel fel pályájából, a jubileumon túl az est különlegessége, hogy a műsorban szereplő három darabból kettőt most hallhat először a hazai közönség. A Triple Quartet, a Double Sextet és a Drumming előadásában a Kelemen Kvartett, az UMZE Kamaraegyüttes és az Amadinda Ütőegyüttes működik majd közre.

Gyermekkorában Steve Reich apja akaratára kezdett el zongorán játszani, ám a szülői akarat nem találkozott a gyermeki érdeklődéssel: három év után abbahagyta zeneórák látogatását. Négy évvel később viszont – Bach, Stravinsky, valamint Charlie Parker és Miles Davis hatására – már saját maga fordult a zene felé, és szenvedélyes zenetanulásba kezdett. Az ütőhangszerek keltették fel az érdeklődését, mindeközben filozófiát hallgatott, idővel pedig már minden energiáját a zenének, a zeneszerzésnek szentelte. A kezdetekben azonban ez nem volt elég a megélhetéshez, így elvállatl mindent, ami adódott: taxisofőrként és postai alkalmazottként is dolgozott. törzsközönsége kezdetbenn művészekből, festőkből, filmesekből, koreográfusokból alakult, ők biztatták a folytatásra. Kísérletező muzsikus, már fiatalon speciális technikát alakított ki. Megérintették a tradicionális afrikai dobnyelvek, az indonéziai és délkelet-ázsiai régiók hagyományai, majd a héber dallamok felé fordult – felerősödött zsidó identitása. Széles látóköre, nyitottsága a munkájában is megnyilvánult, az évek során többször is stílust változz.
Steve Reich apai nagyanyja, valamint számos zenekar, koncert és esemény révén is ködődik Magyarországhoz..

A hazai közönséggel az Új Zenei Stúdió ismertette meg a még fiatal szerző darabjait, később pedig a 180-as csoport és az Amadinda Ütőegyüttes is bekapcsolódott a munkába. Reich személyesen többször is járt már Magyarországon, 2006-ban hetvenedik születésnapját ünnepelte a Müpában, 2009-ben pedig az Amadinda számára komponált művének ősbemutatóját tartották Budapesten.
 A következő, október 30-i ünnepi program pályafutásának közel negyven évét öleli fel. A Triple Quartet hangvételére meghatározó hatást gyakorolt Bartók IV. vonósnégyesének utolsó tétele, míg a Double Sextet egyike a művész legutóbbi kompozícióinak, 2009-ben Pulitzer-díjjal jutalmazták. Mindkét darab ezen a koncerten hallható először Magyarországon. Az est második felében munkásságának egyik legmonumentálisabb darabja, a Drumming hangzik el, amely ütős körökben ma már alapműnek számít, zeneiskolákban oktatják. 1971-es bemutatása után ez hozta meg Reich számára a világhírt.
 

[2011.10.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még