2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Schuster Lóránt
Exkluzív! A tenerifei gyilkosság gyanúsítottját kirúgták a P. Mobil zenekarból
A P.Mobil törődik a közönségével: Élsz-e még? Koncert a Club 202-ben
Schuster Lóránt: "Voltunk, vagyunk és leszünk!"
Kapcsolatok
Schuster Lóránt
P. Mobil (Perpetuum Mobile)
P.Mobil Rockmúzeum

Megismételhetetlen koncertre készülődnek a magyar és a felvidéki rock sztárjai  

„… Most, hogy Felvidéken a szilicei óvoda került bajba, újra megmozdult a magyar rockvilág színe-java hogy kétnapos jótékonysági koncertjének teljes bevételével segítse az intézmény megrongálódott tetőszerkezetének felújítását.” – eddig az idézet a Szilicefeszt koncertajánlójából, a folytatásban Schuster Lóránt, a P.Mobil frontembere beszél a rendezvény körül zajló történésekről.

- Hogyan jött a gondolat, miszerint a szilicei óvodát segélykoncerttel kellene rendbe hozni? Ami persze szép és nemes dolog, de sajnos csepp a tengerben.
- Az ötletadó nem én voltam, hanem a felvidéki Elokoncert két tulajdonosa Török Elemér és felesége, Adrienn. A nyitrai Omega koncert után a P.Mobil Rockmúzeumban találkoztunk, ahol kellemes pálinkázás közben kiderült, hogy az újdonsült szilicei háztulajdonos házaspár szeretne egy jótékonysági koncertet rendezni a lerobbant helyi óvoda megmentéséért. Javaslatomra rockfesztivállá bővítettük a P.Mobil koncertnek indult kezdeményezést, amely végül 22 zenekart és 2 szólista fellépőt eredményezett. Így lehetőség nyílik arra, hogy az intézmény felújításához szükséges önrészt a belépődíjakból előteremtsük, a többi az önkormányzat dolga. A mi lehetőségeink sokkal korlátozottabbak, mint a politikusoké, akiknek egyébként mindez kötelességük lenne. Azt viszont egészen biztosan el tudtuk érni, hogy az emberek figyeljenek egymásra, és a bajban képesek legyenek a másikon segíteni.

- Mit illik tudni a felvidéki kistelepülésről?
- Közel hatszáz méter magas fennsíkon elhelyezkedő, gyönyörű környezetben lévő, nagyjából öt-hatszáz fő lakosú kis faluról van szó, ami az aggteleki kasztrendszer része. Gyakorlatilag a cseppkőbarlang északi irányban való folytatása. Szilice egyik nevezetessége a jégbarlang, amely a világörökség részét képezi. Mikor egy angol riporter a lakosság nemzetiségi megoszlásáról faggatta a falu vezetőjét, azt felelte rá, hogy 99, 7 %-ban magyar, tehát arányában sokkal jobb, mint Budapesté.

- Miként lehetséges ellenőrizni, hogy a befolyt és felajánlott tiszteletdíjak összege valóban eljut –e a célintézményhez, illetve valóban arra fordítják-e, amire a gyűjtés irányult?
- Az Elokoncert kezdeményezte a koncertet, a szervezést is ők vállalták. Miután a faluban élnek, a befolyt pénznek nem kell nagy utat megtennie különböző, ellenőrizhetetlen csatornákon. Közvetett módon a falu is kiveszi a részét a munkából, hiszen ők adnak szállást azoknak a zenészeknek, akik nem akarnak aznap hazautazni. Ennek minden költségét a szállást adó családok állják, beleértve az étel-italszolgáltatást is. A mai magas üzemanyagárak mellett az utazás költségeit is megtérítik a fellépőknek. Jó érzéssel tölt el, hogy az akcióhoz a zenekarokon kívül magánszemélyek, cégek is csatlakoztak, akik valamilyen módon támogatják az ügyet.

- Hogyan fogadták az illetékesek a kezdeményezést, miszerint magyar nyelvű könyvek, illetve DVD-k is gazdára találnának a felvidéki óvoda kis növendékei között?
- Nem először fordul elő: pl. a felvidéki, alsóbodoki iskolának egy könyvtárnyi mennyiségű könyvet szállítottunk ki korábban, de említhetném Kárpátalját, amely szintén részesült az ilyen jellegű adományból. Mindenkinek van otthon használaton kívüli mesekönyve, vagy DVD-je, netán készségfejlesztő játéka, aminek nagy hasznát veszik odakint. Tekintve, hogy az egész rozsnyói járásról van szó, az intézmények elosztják egymás között az adományokat. Volt olyan eset, hogy egy külföldön élő asszony szólt haza, hogy egykori, megőrzött mesekönyveit az édesapja juttassa el hozzám. Ami a fogadtatást illeti, semmilyen negatív felhangja nem volt. Egyébként nem is a politikai részével van a baj; sokkal nagyobb probléma a közöny, a nemtörődömség, vagy az önfeladás. A lényeg, hogy a magyar gyerekek tanulják meg anyanyelvüket, és használják azt.

- Milyen tapasztalatokra tettél szert a résztvevők toborzásával, illetve a jelentkezőkkel kapcsolatban?
- Elsőként arra gondoltam, hogy azok a zenekarok jöjjenek, akiknek a műsorán szerepelnek, vagy korábban megjelentek a P.Mobil dalok. Végül ezek a feltételek már nem volt döntőek a részvétel szempontjából, ezzel együtt szeretném, ha lenne átjárás a zenekarok között. Ami a felhívással kapcsolatos: olyan ütemben jelentkeztek a zenekarok, hogy nagyon gyorsan betelt a létszám. Több fellépőt ez a rendezvény nem bír el, pedig lett volna még vállalkozó bőven.

- Lesz-e valamilyen különlegessége a koncertnek?
- A résztvevőktől is függ, hiszen 22 zenekart elég nehéz összerántani. Mindenesetre a Dinamit és a P.Mobil soha nem játszott még együtt. Kihasználva azt, hogy az énekesek valamennyien énekeltek P.Mobil számokat, sok meglepetés várható.
Meg kell említenem a Grexabat elnevezésű szlovák bandát, de rajtuk kívül a határ északi oldaláról mások is jönnek az óvodának segíteni.

- Ha jól tudom, a szilicei fesztivál egyúttal hagyományteremtő célzattal is bont zászlót. Hogyan képzeled el a rendezvény jövőjét?
- Ha az időjárás is kedvezően alakul, olyan rendezvény lesz, mint Budán a kutyavásár: egyszeri és megismételhetetlen. Legalábbis Szilicén. Arra gondoltam, hogy a későbbiekben egy ilyen jellegű produkcióval elmehetnénk pl. Szlovéniába, Szerbiába, Horvátországba, vagy Moldvába. A lehetőségek adottak.

- Hegedűs István -

[2011.10.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még