2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Önfeledt zenei ünnep Varsóban magyar résztvevőkkel 

Magyar művészek is felléptek a lengyel fővárosban a már másodszor megrendezett A zene titánjai/Őrült zenei napok2011 elnevezésű nagyszabású zenei fesztiválon, amely vasárnap zárult. 

A klasszikus zene franciául La Folle Journée-nak nevezett ünnepét 1995 óta a világ több országában évente megtartják. Ötletadója és a fesztivál művészeti igazgatója a francia René Martin, a nantes-i Centre de Réalisation et d,Études Artistique (CREA) művészeti központ alapítója.

A fesztivállal a kezdeményezők a klasszikus zenét szeretnék közelebb vinni a nagyközönséghez. A koncertek és a fellépő művészek, illetve a hallgatóság számát tekintve ez a világ legnagyobb zenei fesztiválja. Az idei franciaországi zeneünnepre csaknem 200 ezer jegyet adtak el, és a 460 koncerten mintegy 1800 művész lépett fel. Tokióban az eladott jegyek száma meghaladta az egymilliót.

Az idei varsói fesztiválon Magyarországról a Muzsikás és a Jánosi Együttes, Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművészek léptek fel. A szervezésben komoly szerepet vállalt a varsói Magyar Kulturális Intézet.

A fesztivál idei - az Európai Unió lengyel elnökségének programjai között szereplő - varsói kiadásában az 1850-1950 közötti száz esztendő öt zenei titánja, Brahms, Mahler, Liszt, Strauss és Szymanowski művei állnak a középpontban. A varsói Nagy Színház-Nemzeti Operában és az előtte lévő téren felállított hatalmas sátorban 4 napon át 70 koncert zajlott mintegy 400 világhírű művész közreműködésével. A jegyek jelképes összegbe, 5-7-10 zlotyba (330-462-660 forint) kerülnek.

A fiatalok részvételére különös hangsúlyt helyeztek. A cél az, hogy bebizonyítsák nekik: a komolyzene éppen úgy hat a befogadó érzelmeire, mint a rock and roll, és a klasszikus mesterek életútja gyakran meglepő hasonlóságokat mutat a rock és a pop óriásaiéval. 

[2011.10.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még