2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Bartók Béla

Újra felállítják Bartók Béla szobrát Londonban 

A világhírű magyar zeneszerző eredetileg hét éve felállított szobra útépítés miatt került raktárba - jelentette az MR1 Kossuth Rádió.

A múzeumi és kulturális negyed, South Kensington metrómegállójától alig néhány lépésre állt eredetileg Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. Most, hogy a terület felújítása véget ért, eredeti helyén ünnepélyes keretek között állítják fel újra.

A kétméteres bronzszobrot, amely felöltőben, kalapban, zsebre dugott kézzel ábrázolja a kiváló és a britek körében is jól ismert magyar zeneszerzőt, eredetileg 2004-ben leplezte le a Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) és a Bartók angliai népszerűsítéséért fáradhatatlanul munkálkodó angol–walesi zeneszerző, Peter Warlock (1894–1930) nevét viselő társaság. Budapest, Brüsszel és Párizs után ez a világon a szobrászművész negyedik Bartók szobra.

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét.

Az újraavatást két rendezvény is kísérte a héten. Bartókról szóló kerekasztalbeszélgetést rendeztek szerdán a Londoni Magyar Kulturális Központban a Brit–Magyar Baráti Társaság és Malcolm Rudland magyar származású angol zenész, a Peter Warlock Társaság tiszteletbeli főtitkára szervezésében. Ezen két neves zenetudós, Malcolm Gillies ausztrál származású zenész és nyelvész, a Bartók Nagy-Britanniában című könyv szerzője, a londoni Metropolitan University rektora és Laki Péter, a New York-i Bard College zenetörténész professzora, a Bartók és világa című könyv írója beszélt a magyar zeneszerző életéről és munkásságáról.

Pénteken koncertet tartottak a Szent Péter-templomban, ahol Bartók Béla, Peter Warlock és Henry Purcell műveit adták elő. A fellépő művészek között volt Vásáry Tamás, Laki Péter, Malcolm Rudland, a Daimon Vonósnégyes, az Albek Duo, Ronan Magill és Pusker Júlia is. A koncert után az egybegyűltek a Sydney Place 7. számú ház elé vonultak, ahol Bartók 1922 és 1938 között rendszeresen megszállt londoni látogatásai idején, és ahol ma tábla őrzi emlékét.

A londoni koncertélet egyik központjában, a South Banken pedig brit zeneakadémiai növendékek Bartók Mikrokozmoszának valamennyi darabját előadják a közeljövőben.

A Bartók szobor ma délutáni ünnepélyes újraavatásán részt vesz Vásáry Tamás is. A Chelsea Balett pedig előadja a kifejezetten erre az alkalomra készült, a Mikrokozmosz utolsó hat darabjának zenéjére íródott Karkötő című balettet. 

 

[2011.09.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még