2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Liszt Ferenc

Filmet forgatnak Liszt Ferencről - meglepő érdekességek az alkotásról

Szeptember végén kezdi forgatni Liszt Ferencről szóló filmjét Gyöngyössy Bence rendező Utolsó rapszódia címmel. A francia-magyar koprodukcióban a főbb szerepeket Jordán Tamás, Sárközi-Nagy Ilona, Söptei Andrea, Molnár Piroska és Kálloy-Molnár Péter játssza. Az alkotást az év végén a Liszt-év zárásaként tűzi műsorra a Magyar Televízió. 

A kosztümös produkció költségvetése 150 millió forint körül mozog, a film Liszt Ferenc Bayreuth-ban töltött tíz utolsó napját dolgozza fel - mondta Gyöngyössy Bence csütörtökön az MTI-nek. Mint a rendező kifejtette, gyerekkorát végigkísérte Liszt zenéje, szülei gyakran hallgatták műveit.

    "Amikor találkoztam Fonyódi Tibor forgatókönyvével, rögtön megragadott a történetben rejlő különleges múzsa-mester kapcsolat misztikuma. Nem száraz életrajzi filmet készítünk, hanem az érzelmeken keresztül próbáljuk megragadni Liszt személyiségét" - emelte ki Gyöngyössy Bence. Hozzátette: a tíz nap történetébe beleszőtték a zeneszerző és utolsó tanítványa kapcsolatát is. A cselekmény három idősíkban játszódik, a szerelmi történetet a tanítvány meséli el 1911-ben - ez adja a kerettörténetet.

    "A művész születésének századik évfordulóján egy budapesti színházban színre kerül egy Liszt utolsó napjairól szóló darab, a Tristan. Ennek próbáján jelenik meg egy középkorú hölgy, Nina Schliemann, aki mint szemtanú elmeséli, mi történt valójában Bayreuthban" - fejtette ki a rendező, aki szerint a valóságban is létező Lina Schmalhausen ihlette a karaktert.

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét.

    A tanítvány naplóját annak idején Alan Walker elismert Liszt-kutató tette közzé; a könyv magyar nyelven 2007-ben jelent meg a Park Kiadónál Liszt Ferenc utolsó napjai – Növendéke, Lina Schmalhausen kiadatlan naplója alapján címmel. Története közben megelevenednek a budapesti Zeneakadémián töltött évek, valamint olyan történelmi figurák is feltűnnek a filmben, mint Richard Wagner és Erkel Ferenc.
   
"Egy kosztümös, a 19. században játszódó filmnél nagyon fontos a látvány, régóta azon dolgozunk, hogy a kort hitelesen ábrázoljuk" - fogalmazott Gyöngyössy Bence. A forgatást Budapestre és környékére tervezik, a többi közt az Ybl-villában, a péceli Ráday-kastélyban vagy a Festetics-palotában. Jordán Tamás alakítja majd Liszt Ferencet.

    "Amikor olvastam a forgatókönyvet, rögtön megjelent előttem Jordán Tamás arca. Csütörtökön tartottuk az utolsó maszk- és jelmezpróbákat és amellett, hogy Tamás korunk egyik legnagyobb színésze, kísérteties a fizikai hasonlóság a zeneszerzővel" - jegyezte meg a rendező.
    A film bemutatóját az év végére tervezik, először a Magyar Televízió fogja műsorra tűzni, a tervek szerint ezt követően kerül sor nemzetközi forgalmazásra. 

Nyomj egy lájkot, ha érdekel a Liszt-film.

[2011.09.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még