2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Bővebb információ
Kapcsolódó cikkek
Billentyűsök éjszakája a Sportarénában
Neves sztárvendégekkel a Billentyűsök éjszakáján
Jön a Bulldózer! Előtte rockerek lepik el a Művelődési Központot
Neves vendégekkel emlékeznek Radics Bélára, Budapesten
Április 24-én hazánk legjobb billentyűsei lépnek fel az Arénában
Második diadalmenete a Billentyűsök éjszakájának - képekben
Szikrázik a Dinamit! Lemezbemutatóra készül a patinás hard rock csapat
Kapcsolatok
Jankai Béla
BackStagePub

Új rockklub nyílt Budapesten, várja vendégeit a BackStagePub

Klubokban éppen nincs hiány Budapesten, zenész és közönség mégis egy kezén meg tudja számolni, hol töltené szívesen estéjét. Széles választék áll rendelkezésre dohos pinceklubot illetően, ahol tömény ételszag vív ádáz küzdelmet a sűrű dohányfüsttel; akad, ahol a mellékhelyiség állapota kiált ÁNTSZ-ért. Felderítő utunk során találkozhatunk hangulatosan berendezett, belépőmentes pubbal, ahol ugyan élő zene szól, ám árai vetekszenek egy prémium kategóriás étteremmel. Olyan, melyet zenekarbarátnak lehetne nevezni, végképp kevés van. Hacsak nem az egykori Művészbázisból lett BackStagePub…

- Még ez év elején változás történt a Művészbázis néven elhíresült rock klub üzemeltetői körében. Jankai Béla rockzenészként hétről-hétre gondoskodik a megújuló műsorról. Nem gondolod, hogy kemény fába vágtad a fejszédet?
- Először is a részletek. A Művészbázis volt üzemeltetőjével, Peres Misivel közel harminc éves barátság köt össze. A történet ott kezdődik, hogy az épület mellett van az én stúdióm, két sarokkal arrébb lakom, és már nyolc éve itt próbálunk, tartjuk magán partijainkat. Megtudtam, hogy a Művészbázist nem tudja egyedül tovább csinálni. Körbejártam ismerőseimet, hátha valakit érdekel a hely megújítása. Aztán a sors úgy hozta, hogy egy régi zenész barátommal, Hegedűs Tibivel – Üzletembers zenekar - összefutottam, vázoltam neki a helyzetet. Fél éjszakát átbeszélve lelkesítettük egymást, majd megállapítottuk, hogy ebből még valami jó dolog is kisülhet akár. Bár vendéglátós tapasztalattal egyikünk sem rendelkezik, belevágtunk. Megalakult a Backstage Pub, amelynek neve is tükrözi, hogy van némi szakmai háttere a dolognak. A „backstage" nálunk, zenészeknél is használt kifejezés, amely a színpad mögötti, közönségtől elzárt területet jelenti. Tele konténerekkel, alumínium cuccokkal, erősítőkkel, kábelekkel és technikusokkal. Ez egy más világ. Ezt a világot próbáljuk idevarázsolni egy kicsit. A tablókban lesznek stagepass gyűjtemények, a pult úgy néz ki, mint egy nagy szállítókonténer, hangszerek lógnak a falakon, és persze a kávézórészből, oldalról is rá lehet látni a színpadra.

- Ha klubszervezésben nem is, de stúdió létrehozásában tettél már szert némi tapasztalatra.
- A dolog érdekessége, hogy amikor – és itt persze nem csak magamra, hanem sok zenésztársamra is gondolok - kizártak az „állami” stúdióból a saját lemezünk keveréséről, akkor stúdiót építettünk. Amikor az „állami lemezbiznisz” legyengült, akkor kiadót alapítottunk; amikor a „média” rossz irányba ment, akkor tv és rádió csatornákat hoztunk létre. Most úgy látszik, egy jó klubra van szükség, tehát klubot alapítunk. A helyet április elején vettük át, öt hónapig csak az új engedélyek beszerzésén dolgoztunk. Így elértük, hogy megháromszoroztuk a befogadóképességet, és reggelig lehetünk nyitva. Annyi hatósággal szerződtünk, engdélyeztettünk, hogy többször meg tudnák tölteni a helyet. Hozzá teszem, nagyon jól álltak a dologhoz, remélem, ez nem fog változni a jövőben sem! Tehát nagy fa ez, bizony!

- Mennyiben függ össze e tevékenység a Dinamit zenekarba való belépéseddel?
- Semennyiben. A Dinamit nagy megtiszteltetés, ahol megpróbálok helytállni, emellett nem kis feladat. A csapat nagyon jó, és mivel a zenekarba való bekerülésem egybe esett a klub alapításával, gondoltam felvetem a lehetőségét egy Dinamit- klub elindításának. A fiúk jól fogadták, bár a színpadunk alig nagyobb, mint Németh Gabi dobja. Mindegy, valahogy összehúzzuk magunkat! Megpróbálunk növelni a színpad méretein, korlátozni a belépőjegyek számát, ami a tervek szerint valamilyen klubtagsági lesz...

- A rendszeres Dinamit-klubnapokon túlmenően milyen előadókkal találkozhat a BackStagePub közönsége? Van- e valamiféle műfaji, illetve egyéb megkötés?
- Zenész barátaimnak, kollégáimnak jeleztem, hogy olyan helyről van szó, amelyet zenészek üzemeltetnek. Tehát az itt fellépő zenekaroknak is más feltételeket ajánlunk fel a megszokotthoz képest. Szeretnénk, ha mindenki valamennyire a sajátjának érezné a helyet. A lista bővül, nyomon követhető a honlapunkon. A fellépők között havi rendszerességgel találkozhatunk a Dinamittal, a Boxer zenekarral és Varga Mikivel, valamint a Fischer Laci nevével fémjelzett ZBB és Korál Forever formációkkal. Itt lesz még Majsai Gábor a barátaival, a Kormorán Memory Band, és alkalmi koncerteken fellép például a Belmondo, a BondJovi, az InterYou, az iScream és még sokan mások. A műfaj szempontjából egy kicsit magunkra szabjuk a dolgot, a hardrock dominál. Végül is nem zárunk ki semmi jót, nyilván az élő zene a fontos, természetesen a „minőségi” muzsika jegyében. Akik a bulik után nem akaróznak hazamenni, azok részére kedves barátunk, Németh Laci „Dj. Buddha” ad egy kis retro feelinget, szerintem ebben ő a legjobb.

- A hasonló jellegű rock klubokban szinte kivétel nélkül a vendéglátóipari szempontok dominálnak. A mai világban lehet különbség a tekintetben, hogy az üzemeltető maga is aktív muzsikus?
- Üzleti szempontból nyilvánvalóan nem, viszont más szempontból igen. A technika nagyon jó minőségű, már teszteljük, megpróbálunk profin kiszolgálni minden fellépőt. Tisztában vagyunk vele, hogy a produkció minőségéhez nagymértékben hozzájárul a kifogástalan hang, fény és színpadtechnika, éppen ezért erre (is) kiemelt figyelmet fordítunk. Más klubokban általában nem szempont a fellépő komfortérzete, mi ezt is szem előtt tartjuk: van zenekari öltözőnk, a színpadon csak LED világítás van, ami nem termeli ész nélkül a hőt, hogy szerencsétlen zenészről szakadjon a verejték. Profi elszívót szereztünk be, mely a színpad fölött is dolgozik.
Mindemellett tudomásul kell venni, hogy a közönségre is vonatkoznak kötelezettségek. Úgy döntöttünk, hogy a rendezvényekre belépőjegyet szedünk, melynek mértékét minden esetben a zenekarokkal közösen határozunk meg. Viszont cserébe az étel és ital áraink megfizethetők lesznek. A hazai közönség anyagi helyzetét összehasonlítva a hasonló nyugat- és kelet-európai klubok látogatóival, bizony szomorú eredményt kaptunk. Ezért döntöttünk inkább a mérsékelt árak mellett. Terveink között szerepel egy kb. huszonöt fős különterem, amely lehetőséget nyújt különböző zártkörű rendezvények megtartására.

- Mit mutat az elmúlt időszak mérlege? A megújult BackStagePub beváltotta a hozzáfűzött reményeket?
- A BackStagePub nem kifejezetten üzleti, inkább kulturális jellegű vállalkozás, ahol nem csak a pénzügyi nyereség dominál. Persze örülnék neki, ha nyereséges lenne, mert ez azt jelentené, hogy jól gondolkoztunk. Eddigi tapasztalataink vegyesek, ezért folyamatosan figyelünk és változtatunk. Szeretnénk ezzel a kis klubbal valamit hozzáadni Budapest kulturális életéhez. Csütörtökön, pénteken és szombaton vagyunk nyitva a közönség felé, e napokon kerül sor a klubkoncertekre. A hét többi napján lehetőséget biztosítunk próbákra, klippfelvételekre. Ezen felül tervezzük a BackStagePódium megnyitását, ahol a zenén kívül más jellegű, amolyan pinceszínházszerű előadásokat is tartanánk a későbbiekben. Összességében a szó klasszikus értelmében vett „kultúrház” jellegű intézményt képzelek el. Nagyon remélem, hogy ebben a tevékenységben segítő kezekre és nem ellenségekre lelünk.

- Hegedűs István -

[2011.09.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.16.]
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még