2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Bartók Béla
Guiseppe Verdi

Folytatódik a Nemzetközi Operafesztivál - 2012-ben Bartók és Puccini lesznek a főszereplők

Az anyagi nehézségek ellenére idén is színvonalas programmal várta a zenerajongókat a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, amelynek - Bartók Béla mellett - Verdi volt a főszereplője, a vasárnap véget ért tíznapos rendezvénysorozat részeként öt operát, tizenhat hangversenyt hallhatott a nagyközönség, valamint számos filmvetítés, kiállítás és csaknem száz kísérőesemény szórakoztatta vendégeket. 

Bátor Tamás fesztiváligazgató az operafesztivál zárónapján tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: mindenki örül annak, hogy a tizenegyedik rendezvényt meg tudták szervezni. Utalt arra, hogy a "Bartók+..." az elmúlt időszak alatt programjaival, előadásaival, fellépő művészeivel méltán érdemelte ki - a szakemberek által is - Magyarország legigényesebb komolyzenei fesztiváljának címét.

Hozzátette, az operafesztivál tizenegy éve "töretlenül működik", minden évben számos olyan produkcióval, amelyek örök érvényűek, amelyekkel gazdagabb lett Miskolc közönsége. Kitért arra, hogy a "Bartók+Verdi 2011" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál idén szűkösebb költségvetésből valósult meg, a korábban meghirdetett programból elmaradt négy Verdi-mű, A trubadúr, az Otello, Az álarcosbál és A kalóz, és nem tudták megtartani a Zenepalota Ifjú Zenészeinek és Tanárainak dzsesszhangversenyét, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Egyetem Zenekara és a Bartók Kórus koncertjét sem.

"Ezek voltak azok a fájdalmak és nehéz éjszakák, amit túl kellett élnünk", de ami megmaradt, az igényes volt, sok színnel - fejtette ki véleményét Bátor Tamás.

Jövőre folytatják

Öt opera hangzott el idén, a moszkvai Helikon Opera és a szentpétervári Mariinszkij Színház, a Galina Vishnevskaya Opera Center, valamint a Budapesti Operettszínház társulatának előadásában. Verdi Rigoletto és Nabucco, Bartók Béla A kékszakállú herceg vára, Thomass Mann - Vajda János Mario és a varázsló, Liszt Ferenc Don Sanche, avagy a Szerelem kastélya szerepelt a palettán.

Tizenhat hangverseny, ezen belül kamarakoncertek és szólóestek, négy gyerekelőadás, tizenegy filmvetítés, kiállítások, illetve csaknem száz kísérőprogram várta az érdeklődőket.

A jövő évben Bartók mellett Puccini lesz a főszereplő a borsodi megyeszékhelyen.

Bátor Tamás - akinek hamarosan lejár a megbízatása - megjegyezte: pillanatnyilag nincs szó személycseréről, vélhetően pályázatot írnak majd ki a posztra. A tervek szerint szándékában áll folytatni, "amennyiben a város részéről is elindul egy diskurzus" - fűzte hozzá.

[2011.06.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még