2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Asia, The Rock Band közös koncert a PeCsa-ban
Új lemezt készít és turnézik a legendás együttes
Kapcsolatok
Asia
Kapcsolódó események
Asia (UK)
[2011. június 6.
hétfő 20:00]

Az Asia énekes-basszusgitárosa a magyar népzenéért rajong

John Wetton, a hétfőn Budapesten, az A38-on koncertező Asia énekes-basszusgitárosa elmondta, hogy imádja a magyar népzenét, és már egyáltalán nem iszik.

– Az Asia első fejezete nem tartott sokáig, mégis nagyon sikeres volt, már az első, Asia című albumuk tízmillió példányban fogyott világszerte, és olyan slágerek voltak rajta, mint a Heat Of The Momment vagy az Only Time Will Tell. Valóban csak azért lépett ki a zenekarból olyan hamar, mert túlságosan sokszor nézett a pohár fenekére?
–Nem, egyáltalán nem. Nem tagadom, hogy sokat ittam akkoriban, és azt sem akarom mondani, hogy azért, mert nem bírtam elviselni a sikert – mondta Wetton, akit Londonban értünk el. - Egyszerűen jól éreztem magam. De nem ezért voltam én az első, aki elbúcsúzott. Túl sok menedzser és úgynevezett szakember nyüzsgött körülöttünk akkoriban, akik szerettek az Oszd meg és uralkodj elven működni. Mindegyikőnkkel külön tárgyaltak, és mindenkinek mást mondtak, mást ígértek. Mi meg hagytuk, és szép lassan egymás ellenségei lettünk. Ilyen légkörben pedig nem lehet dolgozni.

– Nem telt el túl sok idő a szakítás és az újrakezdés között?
– Nem, szerintem egyáltalán nem. Ennek így kellett történnie. Mindegyikőnk sokat ért ezek alatt az évek alatt zeneileg és emberileg egyaránt. Mindegyikőnknek voltak szóló produkciói, és sok más formációban is muzsikáltunk. Geoff Downes-szal eközben folyamatosan tartottam a kapcsolatot, mindig is jó barátok maradtunk olyannyira, hogy ő lett a lányom keresztapja is.

– Vele kezdeményezték azt is, hogy a többi eredeti taggal újra összejöjjenek egy beszélgetésre?
– Igen. Geoff és én egyre több időt töltöttünk a stúdióban dalok szerzésével, csak úgy a magunk örömére. Aztán egyszer csak felvetettük, hogy hívjuk fel a többieket is. Carl Palmer és Steve Howe is nagy örömmel fogadta, és az első nagy közös beszélgetés után úgy döntöttünk, készítsünk egy új albumot és lépjünk fel néhány koncert erejéig. Ehhez persze az is kellett, hogy tisztázzunk minden félreértést. Sok minden kiderült, éppen ezért elhatároztuk, soha többé nem engedjük, hogy bárki is külön-külön próbálkozzon nálunk.

– Elkészült az Omega című album, és az Omega turné már három éve tart. Ez kicsit több lett, mint amit eredetileg terveztek.
– Sokkal több. Valóban nem így terveztük. De egyik felkérés jött a másik után, elkezdtük az Egyesült Államokban, aztán elhívtak minket Japánba, aztán sorban jöttek az európai országok, minket meg sodort a lendület és az, hogy jobban élveztük, mint amikor huszonöt éve először turnéztunk együtt. Ebben persze nagy szerepet játszik az is, hogy a közönség ezerszer lelkesebb, mint azt gondoltuk volna. Óriási szeretetet kapunk tőlünk, ami minden egyes alkalommal feltölt minket. Persze már sokkal rigolyásabbak vagyunk, mindenkinek megvannak a maga berögzült szokásai, elvárásai, ezért a sok utazás közben nagyon fontos számunkra a kényelem. Én például utálom a füstös helyeket, és egy korty alkoholt sem iszom.

– Ahogy a többiek is, ön is rengeteg neves produkcióban vett részt az Asia-tól külön töltött évek alatt. Ki az, aki mellett a legtöbbet tudott fejlődni zenészként?
– Nehéz erre válaszolni, hiszen a Family, a Roxy Music, a Uriah Heep is nagy élmény volt, de talán King Crimson volt az, aki igazán meghatározó szerepet játszott az életemben. Mindig is szerettem más és más formációkban muzsikálni, mert emberileg és szakmailag is mást és mást lehet tanulni. Ha engem kérnek fel, a mai napig nagyon ritka, hogy nemet mondok bárkinek is. Egyszerűen ez nekem nem megy.

– A magyar After Cryinggal is zenélt együtt. Milyen emlékei vannak erről?
– Nagyon tehetségesek a fiúk, és tetszik, ahogy a klasszikus zenét ennyire más felfogásban látják és használják fel a saját produkciójukban. Egyébként is nagyon sokra tartom és becsülöm a magyar zenészeket, bár főleg a klasszikus zeneszerzőket ismerem. És smit még ennél is jobban, az a magyar népzene. Általában szeretem és a világ összes népzenéjét, de ezek közül a magyart tartom az egyik legkülönlegesebbnek.

– A budapesti koncerten a szóló produkcióikból is hallhatunk majd, vagy Asia nóták dübörögnek?
– Csak Asia nóták! Ezen a turnén mindenki az Asia tagjaként szerepel, senki nem árulja a szólólemezeit vagy a saját pólóit. Rengeteg dalt játszunk majd el az Omega albumról, de természetesen nem maradnak el a jól ismert Asia nóták sem.

– Hámori Eszter –

 

[2011.06.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még