2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Újabb világsztárok az EFOTT fellépői között: jön az Apollo 440!
Sziget 2011: Utazás a világzene körül
Coolio a RIO-ban!
Végleges a Fishing on Orfű fesztivál zenei programja
Rangos díjra jelölték a Zene.hu-t - július elsején kiderül, megnyertük-e az elismerést
Kapcsolódó események
A38 Colours by Space Is Called
[2011. június 16.
csütörtök 23:00]

Space Is Called - Shigeto live az A38-on

Az A38 Colours, az A38 Hajó nyári partisorozata keretében kerül sor a Space Is Called újabb, igazán aktuális állomására. A Space Is Called ideológiamentesen és műfaji kötöttségek nélkül próbálja meg bemutatni a kortárs nemzetközi elektronikus színtér irányzatait. És az aktualitáshoz sem férhet kétség: a japán-amerikai Shigeto és a brit duó, az Africa Hitech egyaránt friss lemezekkel érkezik – az előbbi december végén megjelent első albumának remixlemezét, az utóbbi pedig május végén megjelenő új nagylemezét mutatja be.

Zach Saignaw, azaz Shigeto egészen frissen tűnt fel az úgynevezett „post-dubstep” szcénában, hogy tavaly a Ghostly International jóvoltából alaposan megszórja közönségét egy sorozat EP-vel, aztán a sorozatot megkoronázandó, az év végén a Full Circle nagylemezzel. A Detroit-környéki egyetemvárosból, Ann Arborból származó, japán nagyszülőkkel bíró, de Londonban is több évet eltöltő, jelenleg Brooklynban élő művész igazi műfajok közötti-feletti produkcióján jócskán nyomot hagynak Detroit fémes ritmusai, a brit főváros folyton új utakat kereső kísérletezőkedve, a keleti part absztrakt hiphopja. Mindehhez, a családi hagyományból merítve, némi élő dzsessz – Shigeto gyerekkorában dobolni tanult, eredetileg dzsesszdobosnak készült New York-ban -, hiszen Shigeto élő fellépésein a laptopok-kütyük mellől előszeretettel ül be a dobszerkó mögé, hogy némi hozzáadott beattel dobja fel az amúgy sem egyszerű ütemeket.

Shigeto japánul annyit tesz: „nagyra nőni”. Ez nem csupán arra utal, hogy koraszülöttként alig fél kilós testsúllyal látta meg a napvilágot, hanem arra is, hogy folyamatosan kísérletező, már-már experimentális művészről van szó. Shigeto állandóan keresi az egyensúlyt az élő és elektronikus zene között, live actjei elbűvölően kiszámíthatatlan, gazdag szövetű produkciók: az ambienttől az űrjazzig, a dubsteptől az absztrakt hiphopig terjed a skála.

Harmonic 313, Jedi Knights, Global Communication, Troubleman – ezek a nevek egyrészt egy elektronikuszenei kézikönyv alapvető fejezetei, másrészt mind-mind egyetlen embert takarnak: a kortárs elektronika megkerülhetetlen géniuszát, Mark Pritchard-t. Pritchard néhány évvel ezelőtt találkozott Steve Spacekkel, a modern elektronikus soul nagy megújítójával (érdekesség, hogy a Space Is Called előző, májusi állomásán az egykori Spacek zenekar másik tagja, Morgan Zarate lépett fel). Néhány elszórt kollaboráció után a Warp Records látott fantáziát a duóban, és a két zenész-producer Africa Hitech művésznév alatt elkészítette eufóriával várt nagylemezét, a május végétől hozzáférhető 93 Million Milest.

Pritchard és Spacek nem mindennapi lemezt hozott össze: nehéz, valósággal lehetetlen műfaji határok közé szorítani: sokoldalú, változatos, kaleidoszkópszerűen irizáló album a 93 Million Miles (elég csak ránézni a borítóra), amiben ott kavarog az elmúlt húsz év teljes elektronikai repertoárja. Csattogós tech-house témákra laza dubos reggae-k válaszolnak, néhol feltűnik a Spacek future soul-ja, helyenként darabokra szedett, dancehallos sound system hangzás, de ott bujkálnak az anyagban a legkorszerűbb UK bass-effektek is. Mindezekhez Steve Spacek adja változatos, hol Jamaikára emlékeztető, hol afrikai blues-okat idéző énekbeszédét. Nem túlzás azt mondani, hogy az Africa Hitech, Mark Pritchard és Steve Spacek kzös élő fellépése a nyár egyik legizgalmasabb partiakciójának ígérkezik.

[2011.05.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még