2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Még 78 nap van a Sziget Fesztivál 2011-ig - egyetemisták tervezhetik a Sziget egyik helyszínét
Újabb elismerés a Szigetnek
VOLT Fesztivál: Újabb 3 színpad, újabb 80 név
Nyílnak a templomajtók: Öt Templom Fesztivál
Idén Szolnokon vendégeskedik az EFOTT!
Fontos figyelmeztetés fesztiválozóknak! Kötegnyi hamis belépőt találtak két fiatalnál 
Idén nem lesz Reggae Camp!
Több fesztivál elmarad az idén
Rádiókabaré és verses akusztika a Hegy'en
Kormorán Folk(-Rock) Fesztivál
Teltház Várpalotán és környékén, két hét múlva kezdődik a PAFE!
Vasánap ingyenes Családi Gyereknap a Zöld Pardonban
Szombaton Batta Dem Reggae Fesztivál Pécsen
Újabb világsztárok az EFOTT fellépői között: jön az Apollo 440!
Kapcsolatok
Sziget Fesztivál
Kapcsolódó események
Sziget Fesztivál 2011
[2011. augusztus 10. - 15. ]

Sziget 2011: Utazás a világzene körül

Teljes a Sziget világzenei programja, melyben idén is - a korábbi évekhez hasonlóan - a műfaj legfrissebb sztárjai és legnagyobb előadói kaptak helyet, földrajzi és stiláris határok nélkül, augusztus 10-15 között.

Szerdán kezd a LaBrassBanda. Németországban eddig sem kellett a szomszédba menni, ha izgalmas rezesmuzsikára vágyott az ember, a multikulturális Schal Sick Brass Band és Mardi Gras Brass Band a műfaj éllovasai közé tartozott. De most új hús került a placcra, és minden jel szerint ez lett a legkelendőbb áru. A LaBrassBanda három éve tűnt fel Münchenben, rövidszárú bőrnadrágban, ahogy egy bajor társasághoz illik, és azonnal a maga képére formálta a sörfesztivál-hangulatot.

Les Hurlements d’Leo. 2000-ben, az akkor induló Világzenei Nagyszínpadon a „Les Negresses Vertes – Mano Negra-iskola” kiváló növendékeként mutattuk be ezt a bordeaux-i zenekart. Adott volt hozzá a punkos indíttatás, a sanzonos fíling és a megkerülhetetlen multikulturális színezet: cigányzenével, latin hangokkal, miegymással. Leo azóta is járja a maga útját, és egyre növekszik körülötte a feszültség és a robbanásveszély.

Ojos de Brujo. A barcelonai Ojos de Brujo tizenöt évvel ezelőtt állt össze, hogy tagjai alkotó kollektívaként új és közös témákat találjanak a flamenco, a hip-hop és az alternatív rock zene számára. Az általuk teremtett stílust hip-hop flamenkillónak nevezték el, és olyan kedvező visszhangot kapott, hogy második, 2002-ben Bari címmel megjelent albumukat már egy világkörüli turnén népszerűsítették. Sajnos most búcsúturnéra indul a küldetését beteljesítő zenekar, melynek keretében először és utoljára láthatjuk őket Magyarországon, csak a Szigeten!

AfroCubism. A 2010-ben megjelent AfroCubism című lemez nem véletlenül lett egyből a legnagyobb világzenei rádiók kedvence: a tradicionális kubai és nyugat-afrikai muzsikák kedvelői egyaránt lenyűgözte, és hogy ez koncerten még nagyobbat szól, az szinte magától értetendő…

Csütörtökön a Shtetl Superstars indítja a programot. Különösebb kockázat nélkül megjósolható: az évtized egyik legnagyobb durranása lehet ez a 2011 tavaszán feltűnt zenekar. Nevükben a „Shtetl” a jiddis falusi gyökerekre utal, ami pedig a szupersztárságot illeti, a zenekar csupa ismert zenészből áll: tagjai a Rotfront mellett a Les Triaboliques-ben, a Boom Pamban, az Amsterdam Klezmer Bandben és az Oy Divisionben is megfordultak. Úgyhogy mi már most szólunk: ez a koncert egy igazi All Star gála lesz, magára vessen, aki elmulasztja.

Lajkó Félix és zenekara (közreműködik: Palya Bea). A vajdasági Topolyán 1974-ben született Lajkó Félix kultikus előadónak számít határon innen és túl. Virtuóz és átszellemült, a népzenéből, a dzsesszből és a kortárs improvizatív zenéből egyszerre merítő hegedűjátéka előtt az ezredfordulóra az Egyesült Államoktól Japánig fejet hajtott a világ. Annak érdekében, hogy végképp és jóvátehetetlenül magával ragadó legyen szigetes koncertje, a vokális muzsika frontján sem adja majd a fellegeknél alább – de hát hogyan is adhatná az ellenállhatatlan Palya Bea énekével…

Rotfront. Nyolc évvel ezelőtt Berlinben tanyázó emigránsokból alakult meg a Rotfront kollektíva, az ukrán-magyar-német-amerikai barátság jegyében. Tavaly akkora sikerük volt a Szigeten, hogy a közönség újra látni akarta őket, de ez még semmi: 2011 tavaszán VisaFree címmel új lemezzel állt elő a brigád, immár latin ízekkel is fűszerezve határtalanul vízummentes zenei kínálatát.

Gotan Project. Ha a „tangó” szót sokszor kiejtjük egymás után, azonnal kiderül, hogyan született meg napjaink legnépszerűbb tangózenekarának a neve. Tavaly Tango 3.0 lemezükkel léptek előre a XXI. századi tangó útján, megtűzdelve szörfös gitárokkal, dzsesszes orgonákkal vagy éppen Julio Cortázar regényrészletével. Olyannyira, hogy sokak szerint ezen a Gotan-lemezen hangzik a legátütőbben a Tango. Az elragadó Cristina Vilallonga énekesnő és a koncerteken nélkülözhetetlen táncosok és vizuális művészek társaságában a Sziget történetének legnagyobb szabású tangóbulija előtt állunk.

Magnifico pénteken kezd a Világzenei Nagyszínpadon. Magnificónak Robert Pesut volt a becsületes neve, még mielőtt rock- és filmsztár kerekedett belőle. Ő egy ljubljanai playboy, aki feszes fehér öltönyében és kavbojkalapjában pont úgy fest, mintha a Dallas sorozatból lépett volna ki. Ám miközben rá testált szerepeiben megnyert minden pókercsatát és megszerzett magának minden nőt, lemezeivel ostromolta a turbó nacionalizmus, a rasszizmus, a homofóbia, a maffia és egyáltalán, a Balkán minden avítt tabujának bástyáit.

Muzsikás. Harmincnyolc éves működése alatt a Muzsikás világszerte bebizonyította, hogy a magyar népzene az egyetemes zenekultúra része. Ausztráliától Japánig, Dél-Afrikától Észak-Amerikáig, Új-Zélandtól Angliáig olyan rangos koncerttermekben léptek fel, mint a Royal Festival Hall, a Queen Elisabeth Hall, a Théatre de Ville, a Concertgebouw vagy a Carnegie Hall. Emellett olyan rangos fesztiválokon is szerepeltek, mint a Sziget – melynek világzenei színpadán – annak rendje szerint – az együttestől elmaradhatatlan Tóth Ildikó „Fecske” és Farkas Zoltán „Batyu” táncosokkal lépnek fel.

[2011.05.27.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
Sámuel Mátyás 2011.06.15. 16:53 • [4]
Nekem az számít, hogy olyan zene szóljon amit szeretek. A Karasnán is megtalálom amit szeretek, de ha jól körbenézek, akkor a Szigeten is! :) Az biztos hogy a hangulat idén is fergeteges lesz!!! Holnaptól kiköltözünk mi is Pilismarótra!
weiserdaniel 2011.06.15. 16:27 • [3]
Karasnán tavaly én is voltam, azt kell h mondjam az egyik legjobb hétvégém volt! Mondjuk már csak azért is inkább Karasna, mint sziget, mert (h csúnya szóval éljek) az utóbbi már nagyon "elqrvult". Ha valódi fesztivál hangulatot szeretnél, akkor mindenképpen Karasna! :)
Sámuel Mátyás 2011.06.15. 11:26 • [2]
Hááát, a sziget szerintem nem lessz rossz, de az még várat magára... Én hétvégén mindenképp lemegyek a haverokkal Pilismarótra. A Karasna fesztiválon is lesz bőven hallgatnivaló!
galaci50 2011.06.14. 16:11 • [1]
Ha nem mennék fel Pestre, tudna valaki ajánlani egy jó kis fesztivált, ahol lehet sátrazni is?

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még