2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Különleges duettre készül Ákos
Ákosék egy éve készülnek "Egyszeri és megismételhetetlen lesz!”
Ákos titkolózik
Búcsúzz velünk - a legszebb szerenád dalok
Ettől tuti meghatódsz! Köszönj el velünk, vagy emlékezz - a legszebb ballagási dalok
Ákos: "A várakozás bennünk és a közönségben is óriási”
Képgalériák
Ákos az Arénában
Kapcsolódó Kiadványok
Ákos (Kovács Ákos): A katona imája
Kapcsolatok
Ákos (Kovács Ákos)
Kapcsolódó események
Ákos az Arénában
[2011. május 14.
szombat 19:00]

Ákos utolsó imája - képes beszámoló az Arénakoncertről

Hét hónapja volt Ákos rajongóinak arra, hogy felkészüljenek a zenész 2010 október 20-án megjelent albuma, a Katona imája anyagából a hivatalos lemezbemutató koncertre. A több, mint fél év elegendőnek bizonyult arra, hogy az Arénát megtöltő közönség magáévá tegye a 13 számot és azok elkezdjenek szépen beépülni e köz reprezentatívnak nem nevezhető tudatába.

Sorakozó

Majd két évszak telt el azóta, hogy Ákos azzal búcsúzott a „Cipősdoboz koncert”-ként meghirdetett jótékonysági est vendégeitől, hogy a tavasz elmúltával visszavárja őket. A helyszín nem változott és a közönsége összetétele is csak csekély mértékben. Az időközben DVD-n is megjelent Szindbád turné utolsó állomásának minden más paramétere jelentős metamorfózison ment keresztül. Az összehasonlító elemzés megalapozásaként és a decemberi koncert felidézésére ezzel a koronggal a lejátszóban hangoltunk barátaimmal a múlt szombati koncertre. Ezzel nem növeltük jelentős mértékben népszerűségi indexünket a környék nyugdíjas populációjának körében. Nem mintha nem tudták volna magukénak érezni a reumások himnuszaként is felfogható Ne fájjon többé című számot. Sőt, végső soron azt is felfoghatták a gyengén halló szomszédokkal szembeni figyelmességünk jeleként, hogy igen meghatározó hangerőn és a biztonság kedvéért egymás után háromszor is meghallgattuk a Szegedi Dóm tér hangulatát idéző kedvencünket. Mégis, alig várták, hogy 19 órakor sorakozót vezényeljek és katonás rendben elinduljunk a Stadionok irányába, véget vetvén szenvedéseiknek.

Jegyünkkel zsebünkben őszinte együttérzéssel haladtunk el a koncert meghirdetett kezdetének pillanataiban a még akkor is reménytelenül hosszúnak és fájdalmasan statikusnak látszó, kígyózó sorok mellett, amelyekbe azok kényszerültek, akik lefoglalt és jórészt már ki is fizetett jegyeiket a pénztárban szerették volna átvenni. Később kiderült, azért is áldhattuk jó sorsunkat, hogy az Aránába történő bejutást sem korábbra időzítettük. Ezzel ugyanis elkerültük a kapunyitás és a beléptetés kezdetén felmerült, műszaki okokra visszavezethető nehézségeket is. Pillanatokkal később kiderült, a könnyed bejutásért súlyos méterekkel fizettünk. A küzdőtéren ugyanis olyan masszív tömeg volt már, mint a karácsonyi koncert sokasága fúzionált volna a szívszorító emlékű magyar-olasz jégkorong mérkőzés közönségével. Ekkor még nem tudtuk, vélt távolságunk a színpad legközelebbi pontjától meglepően csalóka. Erre az estére meglepetések sorozatát ígérték számunkra. Az egyik a hosszú sorban az volt, hogy a színpadot egy, a divatbemutatókéhoz hasonlatos kifutóval bővítették ki. Nyilván azért, hogy az ideális popsztárként ünnepelt ikon indiántáncai során még közelebb, szinte érintő közelségbe kerülhessen rajongóihoz...

Katonás

A már-már poroszos egyszerűséggel felépített színpadon az tűnt fel elsőként, hogy a zenészeket az eddig megszokottól mintha lényegesen távolabb helyezték volna el egymástól. Mintha szélesvásznú képet szerettek volna elénk varázsolni. Ezt a hatást tovább növelte, hogy a Szindbád turnén megszokott (és megszeretett), osztott kivetítők helyett ezúttal egyetlen hatalmas, sőt monumentális, ívelt „mozivászon” töltötte be a színpad mögötti teret. A vászon a megszokott módon önálló életet élt, szinte minden számhoz hozzáadott egy kis pluszt a maga ötleteivel, látványvilágával, a néhol megdöbbentő, máskor elgondolkoztató, olykor egyszerűen szórakoztató képkockáival. Ezzel kapcsolatosan legfeljebb az jelentett meglepetést, hogy ezúttal volt olyan szám, amire mintha nem lett volna megoldása a vizuális-kreatív csapatnak. Meglepő volt az is, hogy a főszereplők megjelenése után tartott egy-két percig, amíg rájöttem, több mint kísérteties a hasonlatosság a srácok napi viselete között. Jaaaaaaa?! Egyenruha. Ééééérted?!

De ne szaladjunk ennyire előre! Menjünk csak sorjában, katonás rendben. (Ééééérted?!)

Az írás a következő oldalon folytatódik!

[2011.05.26.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
Baloo 2011.05.31. 14:41 • [5]
Üdvözlöm a Cikk Szerzőjét!
Kedves Lobo!

A cinizmust szeretem - egy darabig.
Jogos, az aréna minden pontján jelen lenni - főleg egyszerre - igen nagy nehézség volna, ám körbejárni azt lehetett.
Az álló, és ülő helyek egy jó részénél is megfordultam, így korrigálva némileg - valóban nem az összes pontján az arénának -, de sok helyén ott lehettem, így én is arról tudok beszámolni, ahogy láttam, hallottam, éreztem a koncertet.
Viszont érdekelne, hogy a "sok - bár nem minden - szempontból" férfimunka-koncert melyik részében talált kivetnivalót?
Ha bármit is fel lehet róni, "hibának", az kimerül az első 3-4 dalban érződött drukk hatására itt-ott felcserélt szöveg a dalokban, de ez talán belefér a költői szabadság kategóriába :-)

Személy szerint mindenesetre örülök, hogy ott lehettem, és annak is, hogy olyan láthattunk, hallhattunk, amilyet hazai viszonylatban más előadóktól aligha... gondolok itt arra, hogy pl. Demjén Ferenc és Koncz Zsuzsa koncertjeire is hasonlóak a jegyárak, ugyanakkor a hangi és látványelemek...
Lobo 2011.05.30. 22:07 • [4]
T .Baloo,
Köszönöm az értékes, technikai részletekben gazdag kiegészítést, ami jelentősen gyarapítja információink többé kevésbé széles tárházát. A nyilvánvalóan objektív tényekre alapuló adathalmazhoz három apró, szubjektív megjegyzést engedjen meg tennem.
1. Amit olvasott, nem elemzés volt, hanem beszámoló arról, ahogy láttuk, hallottuk, éreztük a koncertet.
2. Ön rendkívül szerencsés, hogy az Aréna minden pontján jelen tudott lenni a koncerten és meg tudott győződni arról, hogy ott ugyanazt a profi hangzást produkálták. Mi nem voltunk erre képesek, sajnos csak egy jól körülhatárolható területén voltunk az objektumnak, és konkrétan ott nem tudtuk annyira élvezni a hangzást, mint már sok esetben korábban Ákos koncerteken. Talán ez volt az a pár négyzetméter, ami Önnek mégiscsak kimaradhatott, midőn az Aréna minden pontjáról meggyőződött a profi hangzásról.
3. A koncert sok - bár nem minden - szempontból férfimunka volt. Szerintem.

Úgy érzem, egy célunk közös: legyünk még olyan Ákos koncerten, amiről csak és kizárólag a legjobbakat mondhatjuk el. Szubjektíve vagy objektíve. Végül is mindegy is.

Tisztelettel,
a cikkszerző
Avasallador 2011.05.23. 13:01 • [3]
Nincs is szponzor, ha megnézed. Ákos elmondta ez saját döntése volt mert a gyerekeinek tetszett a lány így megnézte és neki is bejött...
Előzmény: Mr. Drapp • 2011.05.22. 14:08 • [2] • Előzménykövetés 
Mr. Drapp 2011.05.22. 14:08 • [2]
kár, hogy a szponzor a nyakába varrta a kertévés énekes kislányt, (mint anno a bonanzát pár éve)...baromi jól szólt egyébként
Baloo 2011.05.21. 22:04 • [1]
A T. cikkszerző figyelmét szeretném felhívni arra, hogy a korábbi lemezeken sem vitték túlzásba a zenekar tagjai a részvételt - nyilván a Főhős döntése volt ez. A régebbi nóták maximum annyiból állnak közelebb a zenekar tagjaihoz, hogy már sok-sok éve nyomják őket. Ne feledjük, a csapat közel 10 éve játszik ebben a felállásban.
A koncertre kilógatott L-A hangtechnika brutálisat szólt, a fények, és minden teljesen rendben volt. A zenekar megvilágítása szintén teljesen helyén volt.
Sajnos ebben a cikkben sem esett szó arról, hogy a színpadon erősítők, és ládák NÉLKÜL játszott a banda, full high-tech megoldással, ahogy arról sem szólt a fáma, hogy milyen irdatlanul jól szólt a pergő, és a cinek hangja is valami elképesztő lecsengéssel szólalt meg. A gitár soundok pedig egyenesen az égbe emelték a hallgatót - csak kérdezem, hátha valaki tudja, hogy mivel hajtották őket? Avalonnal? - a bőgő "teste" pedig úgy segítette egymást a lábdobbal,. ahogy hazai produktumban még sosem hallottam - én legalábbis.

És mindezek felett, összességében Mr. Snoopy olyan munkát végzett, amivel gyakorlatilag az Aréna minden pontján ugyanazt a profi hangzást produkálták. Ennyit az elemzésről.
:-P

Ez a koncert férfimunka volt! :-)
b.


Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még