2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Szombaton kiderül kik a Bravo OTTO 2011 győztesei - Játssz és nyerj!
Lemezen a Madách szuperprodukciója
Megmutatjuk, miben lép színpadra Kozma Orsi élete fontos eseményén
Bérletújítás az Operában

Szeged Napja Ünnepségsorozat

A 10 napos ünnepségsorozat a hagyományoknak megfelelően a Borfesztivállal, a borrendek ünnepélyes felvonulásával május 13-án 17.00 órakor kezdődik. Az Árpád téren ekkor már elkezdődnek a hagyományőrző nap színpadi programjai, melyen Szeged környéki néptáncosok és hagyományőrző csoportok mutatkoznak be. Emellett megtekinthetők a szegedi papucs készítésének fortélyai is.

Az Árpád tér az egyik új helyszíne a Szeged Napja Ünnepségsorozatnak, itt épült fel a Gasztroudvar, mely a borfesztiválhoz hasonlóan szintén 10 napig tart nyitva. A Gasztroudvarban 32 hazai kereskedő kínál különféle finomságokat, lesz kenyérlángos, rétes, kürtöskalács, édesség, sajt, házisör és jó magyar pálinka.

A Gasztroudvar színpadán május 15-én és 16-án a XI. Magyar Majorette Bajnokság népes mezőnye méretteti meg magát. A hét többi napján délutánonként változatos zenei programok, hangszerbemutatók és táncos produkciók váltják egymást. A FIRKIN ír kocsma show-ja mellett érdemes lesz meghallgatni Bornai Tibort és a komoly férfiakat, valamint az egykori Megasztár győztes Molnár Ferenc Caramelt.

A Széchenyi téren az ünnepélyes megnyitó után közel 150 kiállító várja borkedvelőket. A tavalyi kiváló gasztronómiai fesztivál minősítést kiérdemlő borfesztiválon 119 borász és 5 pálinkaház mellett 22 vendéglátós – sajtos, lepényes, lángosos és kürtöskalácsos – kínálja portékáját. Az eseményen természetesen versenyeznek a kiállítók borai is, ezúttal azonban nem a nyitónapon, hanem május 16-án kóstolja végig a felhozatalt a szakmai és a társadalmi zsűri a Novotel szállóban, majd 17.00 órakor a díjátadóra kerül sor a Széchenyi téren.

A Széchenyi téren három helyszínen, a Pick, a Szeged és a Grand Café színpadon zajlanak majd a zenei programok. A törzsvendégnek számító United, a Czutorchestra, valamint Orosz Zoltán és zenekara idén is helyet kért magának a borfesztiválon. Rajtuk kívül még közel 80 produkció lesz látható és hallható a három színpad egyikén. A szegedi formációk mellett fellép Tolvai Renáta, Kökény Attila, Takáts Eszter, Szekeres Adrienn, Yasya, Szirtes Edina „Mókus”, valamint a Vivat Bacchus és a Budapest Acoustic Band.

Másik új helyszín a Dóm tér, ahol május 20-tól zajlanak az események. A nyitónapon a szegedi Honey Beast koncertje után a Szabó Balázs Band, a Vad Fruttik és a Kiscsillag élő koncertjei követik egymást. Szombaton a fél tízes tűzijáték és lézershow előtt ugyanitt Demjén Ferenc, vasárnap pedig Zséda koncertezik.

Mindkét napon megtöltik a teret a Középkori kalandozások résztvevői, akik honfoglalás kori játékokkal, kézműves foglalkozásokkal és látványos bemutatókkal várják az érdeklődőket.

Szombaton 18.00 órakor kerül sor arra a város kulturális életében nem mindennapi ünnepségre, mely után Giorgio Vasari Angyali üdvözlet című reneszánsz táblaképe a Szegedi Angyali Üdvözlet néven szerepel majd a művészettörténetben.

Az esemény kvázi utólagos megkoronázása az 1922 őszén a fővárosban lezajlott, részben sikeres hagyatéki tárgyalásoknak. Ekkor Somogyi Szilveszter Szeged polgármesterének indítványára a városi tiszti főügyész, Thuróczy Mihály valamint Móra Ferenc múzeum- és könyvtárigazgató elévülhetetlen érdemeket szereztek az értékes műtárgy megszerzésében.

A közlejövőben – több mint száz évvel az után, hogy a reneszánsz kép Magyarországra jutott – újra Itália földjén, egy nagyszabású arezzói kiállításon lesz látható az eredetileg 440 éve a Vatikáni pápai palota részére festett tondó. Vasari születése 500. évfordulójának alkalmából a szülővárosába történő képszállítást a XVI. Benedek pápa által kinevezett Vatikáni Múzeumok főigazgatója, Antonio Paolucci művészettörténész kezdeményezte. E különleges alkalomból V. Pius egykori magánkápolnájának dísze, május 21-22-én megtekinthető lesz a Fogadalmi templomban.

Idén is lesz Fúvós- és Big Band találkozó, valamint Nemzetiségi Folklórtalálkozó, előbbire szombaton, utóbbira vasárnap kerül sor a Dóm téren.

Május 21-22. a XII. Szegedi Hídivásár hétvégéje, ahol hazai kézművesek, gólyalábasok, komédiások töltik meg a Belvárosi hidat, a Híd utcát és idén először már péntektől az Oskola utcát is.

A Szegedi Hídivásár az egyik legnagyobb hazai kézműves seregszemle és bemutató. Magyarországi illetve Kárpát-medencei mesteremberek, kézművesek, iparművészek - több mint kétszázan - kínálják portékáikat: csak ezt a kínálatot bejárni több mint 1 kilométernyi séta.

A hídivásárban nemcsak a portékák válogatottak, a kísérőprogramok is az igényes szabad téri szórakozást célozzák. A híd újszegedi végén kap helyet az Ördögszekér színpad, ahol mindkét nap délelőtt 10 órától estig váltják egymást az előadók. Az Ördögszekér színpadán két nap alatt 4 gyerkőcprogramot és 12 zenei produkciót láthatunk és hallhatunk. A legizgalmasabbnak Ágoston Béla új formációja, a vicces népi jazz műfaját létrehozó Etnofaun szombat esti produkciója ígérkezik. De különleges desszertje lesz a szeged napi eseményeknek vasárnap délután a kolozsvári Murányi Tóni zenekarának bemutatkozása.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata május 21-én, 9:45 órai kezdettel tartja meg a Díszközgyűlést a Városháza előtt, melyet bárki megnézhet a XII. Szegedi Hídivásár ünnepélyes megnyitója előtt, melyre az újszegedi oldalon lévő Ördögszekér színpadon kerül sor 11.000 órakor.

[2011.05.12.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még