2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ötórai jazz, nap mint nap 7. - csábulj el velünk
Ötórai jazz, nap mint nap 14. - csábulj el velünk
Ötórai jazz, nap mint nap 21. - csábulj el velünk 
Ötórai jazz, nap mint nap 28. - csábulj el velünk
Ötórai jazz, nap mint nap 35. - csábulj el velünk
Ötórai jazz, nap mint nap 42. - csábulj el velünk 
Ötórai jazz, nap mint nap 56. - csábulj el velünk
Ötórai jazz, nap mint nap 63. - csábulj el velünk
Ötórai jazz, nap mint nap 70. - csábulj el velünk
 Ötórai jazz, nap mint nap 77. - csábulj el velünk
Kapcsolatok
Szőke Nikoletta

Ötórai jazz, nap mint nap 84. - csábulj el velünk

Ha szereti a jazzt, akkor azonnal írja fel a naptárjába: minden nap este 5 órakor megnézem a Zene.hu-t, ugyanis ekkor egy-egy népszerű jazzmuzsika felvételét mutatják be. Emellett a legfrissebb híreket is megtalálja a videó melletti keretben. Sőt ha lemaradt az aktuális csemegéről, ne szomorkodjon, hiszen ha feliratkozik jazz-hírlevelünkre, akkor rendszeresen mailben megkapja az érdekességeket. Az ajánló szerepét, minden nap a jazz egy-egy kiemelkedő, elismert alakja, vagy szakértője tölti be. Vasárnaponként Szőke Nikoletta, jazzénekesnő ajánlatát évezhetjük.

Shirley Horn: A Time For Love

"A time for summer skies
For hummingbirds and butterflies
For tender words that harmonize with love"

(A nyári égbolt, a kolibrik, pillangók és lágy szavak ideje, melyek összhangban vannak a szerelemmel. - nyers fordítás)

Ezzel a pár sorral szeretnék mindenkit köszönteni a nyár közeledtével, melyet nekem idén Shirley Horn "A Time For Love" című felvétele hozott el.

Shirley Horn a "Balladák Királynője" - nemcsak számomra, hiszen a jazztörténet is így tartja számon. Kezdő énekesként Józsi mutatott nekem különböző előadóktól felvételeket, és emlékszem, hogy Shirley Horn lemezének meghallgatása után el voltam képedve, hogy mitől van elájulva ettől az énekesnőtől, aki "nem is tud énekelni". Tizennyolc éves voltam, soha nem hallgattam korábban jazzt, a hajlítgatós-virtuóz R'n'B énekesek stílusához voltam szokva. Azt mondta, majd rájövök, miről beszél. Igaza lett. Egy napos vasárnapon pakolásztam a szobában, miközben a háttérben szólt a "Here's to Life" című album, és teljesen váratlanul azt vettem észre, hogy elszorul a torkom és könnybe lábad a szemem. Ez volt az a pillanat, amikor végérvényesen beleszerettem Shirley Hornba. Az ő művészetének befogadására meg kell érni, fel kell nőni hozzá, hiszen hihetetlen érzelmi mélységet közvetít.



Shirley Horn 1934-ben született, négy évesen kezdett zongorázni. Eredetileg klasszikus zenésznek készült, de végül a jazz mellett horgonyzott le - saját bevallása szerint a klasszikus zenében akkoriban tapasztalható rasszizmus miatt. A világnak tulajdonképpen nem más fedezi fel, mint maga Miles Davis. Davis támogatása sokat számított, hiszen a '60-as években már rég óriási sztár volt, másrészt köztudott volt, hogy nem szokása nyilvánosan dícsérni más zenészeket. Shirley Hornnal kivételt tett, és a kölcsönös tisztelet és szeretet jeleként később csinált is Davis emlékére egy albumot 1999-ben I Remember Miles címmel, amiért Grammy-díjat kapott. Az 1992-es Here's to Life című albumának címadó dala az egyébként, amelyet a művésznő "fő dalának" tekintenek a rajongók, és nekem is ez a kedvenc lemezem tőle. Védjegyének számít még az is, ahogy magát kíséri zongorán. Johnny Mandel zeneszerző-hangszerelő találóan megfogalmazza: "mintha két feje lenne". A zenei szünetek használata, a frázisok kitartása teljesen egyedi nála. Ezt a fajta éneklést tulajdonképpen legjobban saját maga tudja kísérni az ember vagy egy olyan valaki, aki minden egyes rezdülését ismeri, hiszen különösen fontos az együttjáték és az egymásra koncentrálás.
Számomra Shirley Horn a legnagyobb példa arra, hogy a spiritusz és a lélek a legfontosabb tényező egy művésznél, ez akár még egy-két hibát is elfeledtet, viszont ennek hiányát nem pótolhatja semmi.

Kedves Hölgyek, Urak, Lányok, Fiúk, helyezzétek magatokat kényelembe, kapcsoljatok ki, és adjátok át magatokat ennek a csodálatos dalnak: A Time For Love a Here's to Life című lemezről.

- zene.hu -

 

[2011.05.01.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még