2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ötórai jazz, nap mint nap 7. - csábulj el velünk
Ötórai jazz, nap mint nap 14. - csábulj el velünk
Ötórai jazz, nap mint nap 21. - csábulj el velünk 
Ötórai jazz, nap mint nap 28. - csábulj el velünk
Ötórai jazz, nap mint nap 35. - csábulj el velünk
Ötórai jazz, nap mint nap 42. - csábulj el velünk 
Ötórai jazz, nap mint nap 56. - csábulj el velünk
Kapcsolatok
Szőke Nikoletta

Ötórai jazz, nap mint nap 63. - csábulj el velünk

Ha szereti a jazzt, akkor azonnal írja fel a naptárjába: minden nap este 5 órakor megnézem a Zene.hu-t, ugyanis ekkor egy-egy népszerű jazzmuzsika felvételét mutatják be. Emellett a legfrissebb híreket is megtalálja a videó melletti keretben. Sőt ha lemaradt az aktuális csemegéről, ne szomorkodjon, hiszen ha feliratkozik jazz-hírlevelünkre, akkor rendszeresen mailben megkapja az érdekességeket. Az ajánló szerepét, minden nap a jazz egy-egy kiemelkedő, elismert alakja, vagy szakértője tölti be. Vasárnaponként Szőke Nikoletta, jazzénekesnő ajánlatát évezhetjük.

Charlie Haden Quartet West: There in a Dream

 Barcza Horváth József feleségeként talán kissé elfogult vagyok a nagybőgővel, mégis egész más oka van annak, hogy mára egy olyan művésztől választottam felvételt, aki ennek a hangszernek az egyik legkiválóbb képviselője: Charlie Hadentől.

Charlie Haden 1937. augusztus 6-án született az Iowa állambeli Shenandoah városában zenész szülők gyermekeként. A család gyakran játszott a helyi rádióban countryt, amerikai népdalokat, így a kis Charlie szokatlanul korán debütál mint énekes: 22 hónapos korában. Énekesi karrierjének akkor szakad vége, amikor 15 éves korában gyermekbénulást kap, és ez a betegség olyannyira tönkreteszi a hangszálait, hogy nem tudja kontrollálni az intonációját. Nem sokkal a betegség előtt kezd el játszani a bátyja nagybőgőjén, így az éneklés abbahagyása után erre fekteti a hangsúlyt. Húsz éves, amikor Los Angeles-be költözik, ahol rögtön a helyi jazzélet szerves részévé válik, kezdetben Hampton Hawes zongoristával és Art Pepper szaxofonossal játszik együtt. 1959-ben elhívja zenekarába Ornette Coleman, aminek köszönhetően hosszú és gyümölcsöző munkakapcsolat veszi kezdetét, első közös lemezük a The Shape of Jazz to Come címet viseli.

Természetesen ezt követően még számos jazz ikonnal dolgozik együtt, többek között Pat Methenyvel, John Coltrane-nel, Archie Sheppel, Jack DeJohnette-tel, Michael Breckerrel, valamint a Keith Jarrett Trió és az American Jazz Quartet tagja 1967-76-ig, de a lista még sokáig folytatódhatna. 1976-87-ig működik az Old and New Dreams nevű formáció, mely tulajdonképpen Ornette Coleman emlékére alakul meg, hiszen a tagok egytől egyig a művész korábbi zenekartagjai voltak, és a repertoár felét Coleman szerzeményei, a másik felét pedig a tagok kompozíciói alkotják.

Mindemellett 1969-ben megalapítja Carla Bley zongorista-zeneszerzővel a Liberation Music Orchestrát, melyben a free jazz és a politikai töltetű zene egyesül, valamint 1987-ben a Charlie Haden Quartet Westet, mely formációval a '30-as, '40-es évek zenéjét adják elő. A fenti felsorolás is mutatja, hogy milyen sokszínű művész Charlie Haden, melyet rengeteg díj - többek között kettő Grammy, valamint a Montreal Jazz Festival által neki ítélt Miles Davis életműdíj - is megerősít. Charlie Haden egy nem mindennapi személyiség, aki mindannyiunkat inspirál, hiszen közhely-és sallangmentes, invenciózus játéka, különleges soundja etalonnak számít a zenészek között.


Eredetileg a 2001-es Nocturne album En La Orilla Del Mundo című daláról kerestem You Tube felvételt, hiszen ez a kubai dal első hallásra annyira megfogott, hogy a debütáló lemezemre, a Golden Earrings-re is felkerült. A fenti dalról azonban nem találtam élő koncertes klipet, így a Charlie Haden Quartet West There in a Dream című felvételére esett a választásom, ebben nagyon örömre Haden szólózik is. 

- zene.hu -

[2011.04.10.]

Megosztom:

Ötórai jazz, nap mint nap 42. - csábulj el velünk 
Ötórai jazz, nap mint nap 42. - csábulj el velünk 

Ha szereti a jazzt, akkor azonnal írja fel a...

Ötórai jazz, nap mint nap 56. - csábulj el velünk
Ötórai jazz, nap mint nap 56. - csábulj el velünk

Ha szereti a jazzt, akkor azonnal írja fel a...

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még