2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ötórai jazz, nap mint nap 35. - csábulj el velünk
Ötórai jazz, nap mint nap 43. - csábulj el velünk 
Ötórai jazz, nap mint nap 49. - csábulj el velünk
Kapcsolatok
Szőke Nikoletta

Ötórai jazz, nap mint nap 42. - csábulj el velünk 

Ha szereti a jazzt, akkor azonnal írja fel a naptárjába: minden nap este 5 órakor megnézem a Zene.hu-t, ugyanis ekkor egy-egy népszerű jazzmuzsika felvételét mutatják be. Emellett a legfrissebb híreket is megtalálja a videó melletti keretben. Sőt ha lemaradt az aktuális csemegéről, ne szomorkodjon, hiszen ha feliratkozik jazz-hírlevelünkre, akkor rendszeresen mailben megkapja az érdekességeket. Az ajánló szerepét, minden nap a jazz egy-egy kiemelkedő, elismert alakja, vagy szakértője tölti be. Vasárnaponként Szőke Nikoletta, jazzénekesnő ajánlatát évezhetjük.  

 Roy Hargrove Quintet: Strasbourg/St. Denis 

Szeretek olyan művészektől ajánlani dalt, akiket volt alkalmam élőben is látni-hallani, nincs ez másképp most sem: a Roy Hargrove Quintet Strasbourg/St. Denis című felvételét választottam mára.

Roy Hargrove 1969-ben született Texas államban, Waco városában. Zenei tehetsége nagyon korán megmutatkozott. Egy öreg kölcsöntrombitán kezdte tanulmányait, ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy gyorsan le tudja utánozni Clifford Brown és Freddie Hubbard játékát. Professzionális jazz zenészként nem más indította el a pályán, mint maga a trombita legenda, Wynton Marsalis. Marsalis 1987-ben kurzust tartott abban a dallasi művészeti középiskolában, ahová Roy Hargrove járt. Roy játékát hallva a "Mester" azonnal tudta, hogy kivételes tehetséggel áll szemben, így különórákat szervezett neki, és beajánlotta a New York-i menedzser-producerhez, Larry Clothier-hez.


Közreműködőként rengeteg lemezen játszott inenntől kezdve, valamint hamarosan európai és japán turnék következtek. Első lemezét 1990-ben adta ki, melyen mainstream jazzt játszik, azóta azonban kiderült, hogy Roy Hargrove az egyik legsokoldalúbb jazz zenész a fiatalabb generációban. A hagyományos jazzen kívül számos műfajban otthonosan mozog: Crisol nevű zenekarával afro-kubai zenét játszanak (Habana c. lemezükért 1998-ban Grammy-t is kaptak), a Roy Hargrove RH Faktor a jazzt funkkal, hip hoppal, soullal és gospellel vegyíti. Számos R'n'B előadóval dolgozott együtt, mint például Erykah Badu vagy D'Angelo. 2009-ben megalapítja a The Roy Hargrove Big Band-et, ezzel mentora, Wynton Marsalis nyomdokába lép.

A klipet a vegytitszta jazzt játszó formációjától, a The Roy Hargrove Quintet-től választottam. Budapesti koncertjükön is játszották ezt a számot, és annyira megfogott, hogy hazaérkezve azonnal megrendeltem a lemezt, a 2008-as Earfoodot. Külön élmény volt egyébként számomra látni, hogy azon túl, hogy nagyszerű zenész, igazi showman is, akire muszáj odafigyelni, még akkor is, ha nem ő van elöl, épp csak "betáncol" a színpad szélén, miközben más szólózik.

Szeretne értesülni, minden nap a legújabb jazz slágerekről? Érdeklik a hírek a jazz világából? Iratkozzon fel a hírlevelünkre.

[2011.03.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még