2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Chet Baker sings: It Could Happen To You

Ha megkérdezik tőlem ki a kedvenc jazzénekesem, mindig furcsán néznek rám, mikor azt felelem Chet Baker, hiszen ő elsősorban mint trombitás ismert. Elfogultságomat nem is próbálom leplezni, már gyerekkorom óta szerelmes vagyok Chet játékába és hangjába egyaránt. Még a szakdolgozatomat is róla írtam a főiskolán. 

Sajnálattal olvastam azt a pár sort, amit valaha írtak róla magyarul. Meglepően kevés, és nem méltó Baker munkásságához. De szerencsére a múlt évben megjelent Jeroen De Valk könyve magyar nyelven is Chet Baker - A lírai hangú jazztrombitás címmel. 1989-ben jelent meg, nekünk 21 évet kellett várnunk rá, hogy az anyanyelvünkön olvashassuk… Aki többet szeretne tudni erről a fantasztikus zenészről, feltétlen szerezze be a könyvet.

Chesney Henry "Chet" Baker Jr. 1929. december 23-án született Yale-ben, Oklahomában. Játszott többek közt Sten Getz, Charlie Parker, és Gerry Mulligan zenekarában, akivel a leghíresebb felvételét, a "My Funny Valentine"-t készítette. 1954-ben megjelent a "Chet Baker Sings", és innentől mint énekes is híres lett. A hatalmas sikerét beárnyékolta kábítószer függősége és botrányai, a kiutasítások, börtönbüntetések, elvonókúrák.

Egy drogbaleset miatt fogprotézise lett, ezután majd tíz éven át szárnykürtön kellett játszania. A 70-es évektől haláláig Baker majdnem több felvételt készített, mint addig egész életében, de a drog miatt a minőség sajnos hullámzó volt. Ezidőtájt már Európában élt. 1988 május 13-án is épp Amsterdamban tartózkodott, amikor kizuhant szállodai szobája ablakán és életét vesztette.


A lemez címéből is kiderül, hogy Chet nem csak trombitál, hanem énekel is rajta. 1958 augusztusában rögzítette New Yorkban olyan kiváló zenészek kíséretében, mint Kenny Drew zongorista, Sam Jones és George Morrow bőgősök, Phillie Joe Jones és Dannie Richmond dobosok. 12 közismert jazz örökzöld hallható rajta, mint például az "I'm Old Fashioned", az "Old Devil Moon" vagy az "Everything Happens To Me". Stílusát tekintve mainstream jazz, ahogy ezt a korai Chet Baker lemezektől megszokhattuk. Az ismert standardeket előadásuk teszik különlegessé, Baker egyedi éneklése és hangszerszerű scatelése valamint a zseniális zenekar játéka.

Ízelítőül ajánlom a címadó dalt, az egyik személyes kedvencemet. Az ebben hallható scat szóló talán a világegyetem legjobb énekelt improvizációja, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a fél szakma kívülről fújja.



- Hajdú Klára -
 

[2011.03.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még