2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Balogh Kálmán és zenekara új anyaggal jelentkezik
"A közönség szeretete mindenek felett" - művészportré Kozma Orsi énekesnővel
Cimbalom boogie a Müpában
Ászok a MÜPÁ-ban: Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band
Gramofon Díjak 2010: megvannak a jelöltek
A Napra: lehet nézni, de hallgatni is jó őket
Kapcsolatok
Lukács Miklós
Lukács Miklós Quintet
Balogh Kálmán
Kapcsolódó események
Húr és lélek koncert
[2010. december 11.
szombat 20:00]

Húr és lélek - Lukács Miklós koncertje

2010. december 11-én este 8 órától Lukács Miklós, kiváló fiatal cimbalomművész koncertezik a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Az esten számos nagyszerű zenész közreműködik, s zenei különlegességben sem lesz hiány: az eredetileg zongorára íródott J. S. Bach: Goldberg variációk c. műve is cimbalmon szólal meg, Farkas Rózsa cimbalomművésznő közreműködésével.

"Számomra mindig nagy öröm, mikor lehetőségem nyílik a hangszeremet, a cimbalmot több stílusban megszólaltatni. Ilyen alkalom lesz ez az este is. A program kiválasztásában fontos szempont volt, hogy olyan műveket, stílusokat válogattam össze, amelyek meghatározó szerepet játszanak, játszottak az életemben. Így esett a választásom J.S.Bach: Goldberg variációk című csodálatos művére" - írja Lukács Miklós.

Az eredetileg zongorára íródott mű mindig nagy fegyelmet és alázatot követel az előadóktól. A darab két cimbalmon szólal meg december 11-én. A cimbalomduóban Lukács Miklós partnere a Liszt Ferenc-díjas Farkas Rózsa cimbalomművésznő lesz.

Az est másik fontos cimbalomművésze Balogh Kálmán. 2009-ben lehetőség adódott, hogy a két művész duólemezt készítsen, az album még abban az évben megjelent a Folkeurópa kiadó gondozásában. A lemez anyaga hűen tükrözi azt a zenei világot, amelyben a tradicionális cimbalomduó-játékmód épp úgy jelen van, mint korunk improvizatív zenei irányai. Az est folyamán erről a lemezről is játszanak közös kompozíciókat, feldolgozásokat. A koncert első részét Bartók Béla: Román népi táncok című műve zárja.

A darab – a Goldberg-variációkhoz hasonlóan – zongorára íródott, viszont már régóta meghatározó pontja a cimbalmosok repertoárjának is. Bartók művét Borbély Mihály szaxofonművész barátjával játsza el ezen az estén.

"Közös előadásunk azért sajátos – önmagában a mű megszólaltatása mellett –, mert különböző hangulatú improvizációkkal kötjük össze a tételeit. Rögtönzésünkben igyekszünk megjeleníteni Bartók korának népzenei világát, emellett bemutatjuk azt is, miként hat ránk Bartók zenéje."

A koncert második részében a Lukács Miklós Quintet játszik. A négy éve alapított formációban a művész igyekszik kihasználni a hangszere összes lehetőségét, s mindezt sajátos hangzással párosítani. Ehhez kitűnő lehetőség a kvintett szokatlan, különleges hangszer-összeállítása. A zenekarban Bacsó Kristóf szaxofonozik, fuvolázik, Szandai Mátyás nagybőgőzik, Szalai Péter tablán, Dés András ütőhangszereken játszik. A koncert második felében saját kompozícióik szólalnak meg a Lukács Miklós Quintet tolmácsolásában.

[2010.11.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még