2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ez volt a sláger egykor 52. - 1980-ban milliók hallgatták a dalt

Ez volt a sláger egykor 53. - 1979-ben milliók hallgatták a dalt  

Az ifjúsági zene elsőszámú ikonja hazánkban egyértelműen minden idők  leglendületesebb rock & roll csapata: a Hungária, élén a frontemberrel, Fenyő Miklóssal. Bár csak szuperlatívuszokban lehet róla-róluk beszélni, azért próbáljuk meg dióhéjban bemutatni, hogyan is váltak örök kedvenccé. 

A zenekart 1967-ben alapította az Amerikából hazatért Fenyő Miklós, a következő évben pedig – a zsűrivel is szembeszálló közönség nyomására – a Ki Mit Tud? középdöntőjéig jutottak, „Nem bújok én már többé a subába” dalukkal. ’69-ben közönségdíjat kaptak a Táncdalfesztiválon az „Egyszer vagy fiatal” című slágerrel, míg ugyanebben az évben a mérvadó Ifjúsági Magazin slágerlistájára került az azóta is egyik legnagyobb durranásuknak számító „Csavard fel a szőnyeget”. A ’70-es évek végére többszöri tagcserék után alakult ki a klasszikus Hungária felállás: Fenyő Miklós, Dolly, Novai Gábor, Kékes Zoltán, Fekete Gyula, Szikora Róbert.

1980-tól olyan átütő sikereket értek el, amivel senki nem tudta felvenni a lépést. Rock and roll party című nagylemezük már a megjelenést követő első hónapban 40 ezer példányban kelt el és igazi jampi hullámot indított el. 1981-ben megnyerték a Tánc- és Popdal fesztivál nagydíját „Limbó hintó” című dalukkal, melynek kislemezéből 250 ezer példányt értékesítettek, s ezzel platinalemez lett. Ebben az évben napvilágot látott új nagylemezük, a Hotel Menthol, ami talán az előző album sikerét is felülmúlta.

1982 márciusában a Népstadionban adott koncertjüket 150 ezren nézték és hallgatták, 1982 végén pedig kijött az Aréna című lemezük, mely aranylemez státuszt kapott. Ezidőtájt az együttesből kivált Szikora Róbert és két új tag érkezett: Flipper Öcsi és Zsoldos Dedy. A banda 1983-ban újabb lemezzel jelentkezett, ez volt a Finálé? és ebben az évben elbúcsúzott ez a felállás.



A klasszikus Hungária slágerek azonban azóta is virágoznak hazánkban, az örökifjú Fenyő Miklós pedig egyedülállóan aktív pályája során számtalan slágert szerzett, rengeteg előadót menedzselt, több stílusban alkotott maradandót, vagy számított úttörőnek. Nemcsak dalaival, de musicaljeivel, filmjével is örökre beírta magát a Rockzene Nagykönyvébe.

Mai retro slágerünk pedig akkorát robban mind a mai napig egy-egy bulin, mintha csak most jelent volna meg. Az örökifjú Mr Rock and Roll szerzeménye, a „Csókkirály” a 7-es BanDJ Minimixen is a táncparkettre csalogatja a nagyérdeműt.

Ez volt a sláger egykor rovatunk összes részéért klikk IDE. ----- Iratkozz fel BanDJ retro hírlevelére, amin keresztül rendszeresen, további remek retro zenéket ajánlunk.
 

[2010.11.21.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még