2024. április 17. | szerda | Rudolf nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

A legtöbbet játszott filmzenék 3. - a romantikus dráma zenéje 1970 óta népszerű

Nyári Károly eddig "csupán" fellépésein lepte meg a közönségét filmekben felcsendülő zenével, most azonban a kiváló zongorista vállalta, hogy hétről-hétre ajánl lapunk olvasóinak egy-egy filmes csemegét. Jó szórakozást kívánunk.

A zenei összeállításból nem hiányozhatnak majd a magyar filmzenék sem,melyek megszólaltatásához a zenei élet legkiválóbb előadóit vendégművészként hívtam meg erre az estére.

Természetes,hogy a koncert filmzenei blokkjából nem hiányozhat az est címadó dala a Love story. Alig múltam 8 esztendős amikor amerikában bemutatták Arthur Hiller és Erich Segal romantikus drámáját.

Fiatal koromnak köszönhetően a film történetének drámaiságát még nem igazán éreztem át,értettem meg. Egy dolog azonban már ekkor is megfogott. Természetesen a film zenéjéről van szó. Évekkel később bakelit lemezgyűjteményem egyik legkedvesebb darabja volt a film zenéit tartalmazó korong.

A szereplőválogatás komoly nehézségeket okozott: egy sor színész volt esélyes Oliver szerepére Michael Douglas-től kezdve, Jeff Bridges-en és Pete Fondán keresztül Jon Voigtig, míg Ryan O’Neilre esett a választás.

A film egyik zenei érdekessége,hogy a történetben szereplő koncertfelvételen szerepe szerint a női főhős zenél, valóban a főszereplőt megformáló színésznő zongorázik.

Mivel Ali MacGraw korábban nem játszott e hangszeren, ezért egy profi zongoratanár segítségével sajátította el annak a néhány másodperces zongorarészletnek a mesteri játékát.

A Love Story című film zenei tartalma a téma tekintetében is, igényesen összeállított. A majd két óra alatt Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Handel és Mozart zenéje fokozza a téma drámaiasságát. Ebbe a rangos zeneszerzői csapatba kapott helyet a film emblematikus zenéjének szerzője Francis Lai.

Lai (ő írta többek közt az Emmanuelle című film zenéjét is) csodálatos muzsikájának titka, hogy a megszólaltatásától és hangszerelésétől függően romantikát és fájdalmat egyaránt képes kifejezni - megérdemelten kapta meg e munkájáért 1971-ben a legrangosabb filmes kitűntetést, az Oscar-díjat.

Bár Erich Segal közel egy évtizeddel később megírta a folytatást, az Oliver története mind a könyvesboltokban, mind a filmszínházakban megbukott - pedig a címszerepben ismét Ryan O’Neil-t láthattuk, a zenéért pedig akkor is Francis Lai felelt.

Iratkozz fel BanDJ retro hírlevelére, amin keresztül rendszeresen, további remek retro zenéket ajánlunk.

[2010.09.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.16.]
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még