2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Seress Rezső
Nyári Károly
Kapcsolódó események
Nyári Károly: Love Story - Koncert Show
[2010. szeptember 22.
szerda 20:00]

A legtöbbet játszott filmzenék 2. - az "öngyilkosok himnusza" 1923 óta népszerű

Nyári Károly eddig " csupán" fellépésein lepte meg a közönségét filmekben felcsendülő zenével, most azonban a kiváló zongorista vállalta, hogy hétvégéről-hétvégére ajánl lapunk olvasóinak egy-egy filmes csemegét. Jó szórakozást kívánunk.

A zenei összeállításból nem hiányozhatnak majd a magyar filmzenék sem,melyek megszólaltatásához a zenei élet legkiválóbb előadóit vendégművészként hívtam meg erre az estére. Van azonban egy világhírú dal,melyet személyes okok miatt én magam adok elő ezen az estén.

Egy hosszabb időszakra szóló meghívást kaptam Hollandiába 1986-ban.. Pár hete tartózkodtam csak az országban, amikor megszólalt a telefonom és Hollandia legnépszerűbb televíziós talkshow műsorának producere John de Mol volt a vonal másik végén.

A következő héten már a show egyik adásának vendége lehettem. Az est házigazdája Tineke de Nooy köztudottan híres volt a magyarok iránti szeretetéről. Többször tett látogatást hazánkban. Mikor megtudta, hogy én is Magyarországról érkeztem, megkért arra, hogy azon az estén Seress Rezső világsikerű dalát a Szomorú vasárnapot játszam el, ez volt ugyanis a kedvenc dala.

Seress 1923 óta foglalkozott zeneszerzéssel, szövegírással. Az 1923-1933 közötti tíz esztendő során több mint negyven dalszöveget ír mások zenéire, és vagy hatvan saját szerzeményt

Jávor László publicista nem titkolt szándékkal keresi fel Seress-t egy alkalommal. Megmutatja neki egyik szerelmes versét,mire Seress így reagált: - Szép, szép de ez nem lesz sláger, mert vers. De szívesen megpróbálom, ha nekem adod...

Öt pengő volt a gázsi

Elkészül tehát a nóta. Egy Arányi Kornél nevű, zeneakadémiát végzett fiatalember öt pengőért lekottázza azt fütty után, merthogy Seress nem ismerte a kottát. Seress eladja a perzsaszőnyegét, és az érte kapott összegből egy kottamásoló kinyomtatja a dalt.

Merülj el a zene tengerében, a legnagyobbbakkal
16+! Szexi fehérneműk, izgató zene, pikáns video
Ettől biztos elérzékenyülsz 1.
Ez volt egykor a sláger 39. - 1968-ban milliók hallgatták a dalt
A legtöbbet játszott filmzenék 1. - a remekmű 1993 óta tuti nyerő

Az addig ismeretlen szerzemény egyszer csak az újságok címlapjára kerül-miszerint egy cseléd öngyilkoslesz és teteme mellett a szomorú vasárnap kottája feküdt.

Röviddel ezután egy pénzügyminiszteri tanácsos szíven lőtte magát. Búcsúlevele mellett kottát találnak: a "Szomorú vasárnapot". Seress nem érti, hogy hol bukkantak a kottájára, merthogy addig sehol nem játszották a dalt.

Rövidesen már mint az "öngyilkosok himnuszáról" beszél számos hazai és külföldi lap.

1936. április 30 Párizs, a "Szomorú vasárnap" sikerének újabb állomása.A világhírű Ray Ventura adja elő legszellemesebben a dalt. Az első refrént követően a dobos revolvert ránt, majd főbe lövi magát. A dobos tetszhalála után késsel mellbe szúrja magát a pisztonos,a szaxofonos mérget iszik. Lassan meghal az egész zenekar, és már csak a prímás zenél.Ez sem tart örökké, kötelet eresztenek le a mennyezetről. A hurokba Ray Ventura bedugja a fejét - és ezzel az "öngyilkossággal" végződik a "Szomorú vasárnap" előadása Párizsban."

Megnyugtatok mindenkit, aki szeptember 22.-én a MÜPA-ban a nézők soraiban foglal majd helyet, sem én sem a MÁV Szimfonikus Zenekar nem készül ilyen vérfagyasztó meglepetéssel.

Iratkozz fel BanDJ retro hírlevelére, amin keresztül rendszeresen, további remek retro zenéket ajánlunk.

 

[2010.08.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még