2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Fesztiválok a Zene.hu-n
Kapcsolódó cikkek
"Hol vagy? Egy fa alatt..." - A Campus Fesztiválon jártunk
Az amerikai Madball is fellép az Azfeszten
A fesztiválokon többet telefonálunk?
5 nap Jamaica, avagy a nagy peace Monorierdőn
Tízezrek köszöntek el Lovasi Andráséktól
Sziget 2010 - képek, beszámolók, interjúk
A 44. Montreux Jazz Festival igazi sztár-parádé volt
Eddigi leglátványosabb koncertjére készül Belmondo a Sziget Fesztiválon
Képgalériák
Sziget 2010 - nulladik nap
Kapcsolatok
Sziget Fesztivál
Kapcsolódó események
Sziget Fesztivál 2010
[2010. augusztus 11. - 16. ]

A Sziget 0. napján a reggae volt az úr

Ladánybene 27, Bob Marley zenekara, a The Wailers, UB40, sok napsütés és jamaikai ritmusok. Képes beszámoló a nulladik napról.

Nagy bátorság vagy mérhetetlen elfogultság kell ahhoz, hogy valaki az idei Sziget 0. napjáról ódákat zengjen. Erre legfeljebb egy mániákus jazz, esetleg rasztafári raggie-fun, vagy egy igazi Cseh Tamás utód lenne képes. A tegnap este finoman szólva is „töltelék” nap volt, főleg ha a korábbi bevezető napokat vesszük alapul. A hangulat sem hágott a tetőpontra, persze külföldi barátaink most is találtak a kedvüknek megfelelő elfoglaltságot, a prototípusai voltak annak, hogyan kell koncertek nélkül végigpörögni egy hosszú kultúrfesztivált.


Az események lassú mederben folytak, hiába próbáltam „fogást” keresni a Világzenei színpad eseményein, nem sikerült. Hiába a sok neves honi előadó, semmiféle eredetiséget nem véltem felfedezni abban, hogy minden egyes emlékező nóta után a kijelölt műsorvezető szóba elegyedett az éppen végzett zenésszel, majd feltett neki egy oda nem illő, kínos kérdést. Be kell hogy valljam, nem is bírtam sokáig a történteket, inkább átvánszorogtam a main stage-hez, ahol azért mégis egy klasszikus szubkulturális banda, a már régen elhunyt reggae úttörő, Bob Marley barátai, a Wailers tagjai nyomták a groove-okat, ami még egy hozzám hasonló laikus számára is élvezhető volt.

A koncert első felére a közönség is kezdett tobzódni, majd mindenki egyszerre kapott némi ízelítőt az igazi Jamaikából, mert hát az ember néha tényleg elfantáziálhatott azon, milyen is lenne ezt a zenét a Karib-tenger partjainál megélni. A visszafogott színpadi hangerő ugyan kissé elrontotta az élményt, de az emberek arcát mustrálva ez nem jött át mindenkinek. Csak gyűltek és gyűltek a raszta tincseket a zene hatására viselő, lötyögni oly jól tudó emberek. Mindenesetre átható volt a műsor, mintha számaival néha Bob Marleyt is megidézték volna pajtásai.

A The Wailers után a nap főprogramja, a UB 40 volt terítéken, ami hát legkevésbé sem volt főidőpontba való. A reggae-nagypapák ugyan láthatóan jól mulattak, de ezen a téren kevesen csatlakoztak hozzájuk. Még az ismertebb, régen hallott fülbemászó slágereik sem hatották meg különösebben a nagyérdeműt, de még annak a nyugdíjkor felé tartó felét sem. A generációk ömlesztő tégelyében érezhettük magunkat, volt itt 60 feletti nagymama, de karon ülő kisded is, ilyen téren legalább olyan színes volt a felhozatal, mintha a nációkat vettük volna alapul. A „lötyögés” azonban folytatódott, és talán hajnalig véget sem ért.

Kis túlzással a fesztivál látogatóinak divatdiktátori génjei, extravagáns megjelenésük érdekesebbnek bizonyult, mint minden más. Akadt itt fürdőköpenyes cowboy, anyaszült meztelen francia monsieur, őket elnézve a hangulat azért mégsem lehetett annyira nyomasztó. Na de mindegy, ez a nap is megvolt, örülhetünk annak, hogy ma minden színpadon beindul a nagyüzem, mostantól lesz miből válogatni, ez aztán az igazi szerencse…

Sziget 0. nap - Képgaléria

- Páll Norbert -

[2010.08.11.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
toromon 2010.08.12. 22:22 • [7]
Minusz 100ft-ot biztos nem fogadnék el. Egy -1. napi jegy viszont érték, ha nem is akkora, mint az 1. napi.
Előzmény: imi60 • 2010.08.12. 16:27 • [6] • Előzménykövetés 
imi60 2010.08.12. 16:27 • [6]
Ne is :) :)
A magyar nyelv az magyar nyelv. A hülyeség meg hülyeség.
Adok egy ezrest utána megtoldom mert jól dolgoztál. Kapsz még egy NULLÁT sőt még MÍNUSZ 100 ft-ot is. Gondolom nagyon elégedett lennél. Kb. így néz ez ki.
toromon 2010.08.12. 13:36 • [5]
Nem akarok vitatkozni, de ez még csak akáció és nem vakáció. A cég kitalálta, hogy az eredeti rendezvényt megtoldja két kedvezményes nappal. Mivel ez az elején van, elég kézenfekvő az elnevezés, de ha tudsz jobb nevet, akkor biztos átveszik.
Előzmény: imi60 • 2010.08.12. 12:09 • [4] • Előzménykövetés 
imi60 2010.08.12. 12:09 • [4]
Ez magyar nyelv értelmezése és nem arról szól hogy az adott napon történik valami vagy sem.
A nulla önmagában semmit nem jelent !!
Az első nap az iskolában az oviban a böliben pl. még ha semmi sem történt akkor is az első nap volt. Nem nulla. Sőt !! Nem -1. Úgy látszik a magyar nyelv értelmezése teljesen felborult.
toromon 2010.08.12. 10:02 • [3]
Imi!
Szerintem nincs igazad. Mivel az első két napon csak 1-1 koncert van és a teljes sziget csak a 3. napon üzemel, ezért így jó. Az első két nap még időszámításunk elött történik, olcsóbb napijeggyel. :D

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még