2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Tizennyolc országban ért el sikereket a Magyar Jazzművészek Társasága 2005-ben

Az eredményes Társaságot több kiváló jazz-zenész köztük Dés László, Oláh Kálmán, Szakcsi-Lakatos Béla és a hozzájuk kapcsolódó zenekarok alkotják, akik 2005-ben sikert-sikerre halmoztak.

A Társaság hozta létre Magyarország egyetlen napi rendszerességgel működő jazzklubját, a Columbus Jazzklubot, és - produkciós irodájának közreműködésével - az ország számos pontján fesztiválok, koncertek szervezésével próbálja népszerűsíteni a műfajt. 

Ők - más szervezetekkel együttműködve - szervezték a magyar jazz eddigi legnagyobb eseményének számító 2005-ös Örömkoncertet, melyet a helyszínen több mint harminc ezer ember követett figyelemmel, illetve 10 európai ország televíziója közvetített. Számos kisebb-nagyobb esemény létrehozásában is szerepet vállaltak a Szentendrei Jazzfesztiváltól a Nádasdladányi Kastély Jazz-ig.

A Columbus Jazzklubról, számokban 
Tavaly több mint 280 koncert került megrendezésre, mintegy 210 zenész lépett fel a meghívott 80 zenekarral.  A Klubban megrendezett koncerteket közel 15 ezer látogatója volt .

A Budapest Jazz Orchestra révén több magyar darabnak is itt volt az ősbemutatója (Zana Zoltán, Hárs Viktor és Fekete-Kovács Kornél munkáinak, valamint Matus Jakabcic, az egyik legnevesebb szlovák jazzmuzsikus itt mutatta be a BJO közreműködésével legújabb big bandre írott művét.
A legtöbb muzsikus itt játssza először, alakítja saját szerzeményeit, amelyek később lemezre is kerülnek. Így itt került bemutatásra a később eMeRton-díjjal jutalmazott Borbély Műhely album, de Dés László szeptettjének új albuma, az Utcazene turnéjának is állomása volt a Columbus.
Miután a Társaság tagjainak mindegyike zeneszerző is, a koncertek zömében magyar szerzemények hangzanak el, ami azt jelenti, hogy az arány kb. 85-15%, a magyar művek javára

Különlegességek
Olyan  muzsikusok, produkciók voltak láthatók, mint Herbie Hancock gitárosa, egy olasz bőgős és az USA-ban élő Németh Ferenc triója, az amerikai szaxofonos Gary Campbell, vagy Tony és Roby Lakatos, illetve Randy Brecker. Olyan különleges, alkalmi formációk mutatkoztak be, mint a Lantos-Horváth duó Dés Lászlóval és Szakcsi Lakatos Bélával, akik a világ legjobbjai közé tartozó két ütőhangszeressel: a bolgár Stoyan Yankoulov-val és az itáliai származású Carlo Rizzo-val adott a klubban koncertet.

A kéthetente vasárnaponként sorra kerülő Kakaó koncerteken a Budapest Jazz Orchestra a bigband irodalom történetét és stílusait mutatta be fiataloknak és gyerekeknek – nagy sikerrel. A Columbus Jazzklub szeptemberben a Mol Jazzfesztivál Budapest, októberben pedig a Budapesti Őszi fesztivál egyik helyszíne volt. 2006. januárjában műszaki okok miatt a hajó és a Jazzklub zárva tart, február elsejétől újra várja az érdeklődőket.
A Magyar Jazzművészek Társaságának tagjai 14 európai országban illetve az USA-ban, Mexikóban, Japánban és Tajvanon koncerteztek, és értek el komoly sikereket a 2005-ös évben.

Tervek
A Magyar Jazzművészek Társaságának célja a 2006-os évben is folytatólagosan üzemeltetni a Columbus Jazzklubot és fellépési lehetőséget biztosítani további kiemelt rendezvényeken a magyar jazzművészeknek, illetve még több külföldi megjelenést teremteni a magyar jazz műfajának.

[2006.01.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még