2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Fellegajtó - Lovász Irén koncertje a Hagyományok Házában
Érkezik a Naplegenda
Kiállítás a népzenekutató emlékére
Kapcsolatok
Hagyományok Háza (Budai Vígadó)

Nem hagyják elveszteni a magyar értékeket

Az előkészítő munkák után a projekt most újabb szakaszához érkezett.

A Hagyományok Háza az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával Jövőnk öröksége XX. → XXI. címmel közel 220 millió forint összköltségvetésű projektet valósít meg 2011 áprilisáig. A cél a szellemi kulturális örökség megőrzése és átörökítése XXI. századi technológiával, illetve a népi kultúra széleskörű terjesztése, népszerűsítése. Az előkészítő munkák után a projekt most újabb szakaszához érkezett.

A támogatásnak köszönhetően elkészült a Hagyományok Házában a folklórfelvételek digitalizálásának központi helyisége, amely könyvek, lemezek, a Táncházarchívumban összegyűjtött anyagok tárolása mellett a Jövőnk öröksége projekt új munkatársai számára jelent munkahelyet. A digitalizálás első eredményei hamarosan kézzelfoghatóvá válnak a szakma mellett a folklór iránt érdeklődő nagyközönség számára is, hiszen júniusban megjelennek az Utolsó Óra keretében rögzített, 50 részesre tervezett CD-sorozat első darabjai.

Magyarországon a XIX. század végétől kezdve történik tudományos igénnyel a magyar népi kultúra feltérképezése. A magyar népdalok leghíresebb gyűjtőit, Kodályt és Bartókot követően Lajtha László, Martin György, valamint tanítványaik és követőik folytatták a folklór gyűjtését.

A '70-es években kibontakozó táncházmozgalom komoly lökést adott a gyűjtésnek, így napjainkra óriási tömegű hangfelvétel, mozgókép, fénykép és írott folklórdokumentum halmozódott fel. A XX. század technikai színvonalán rögzített archiválási módok azonban nem időtállóak. Számos gyűjtemény ma már nagyon rossz állapotban van, ezeket meg kell menteni a legkorszerűbb archiválási technológiák segítségével.

Jelentős személyiségek segítik a munkát

A Jövőnk öröksége projekt első lépése a Hagyományok Háza tulajdonában levő, több mint 150 gyűjtés bővítése további gyűjtemények megvásárlásával. A táncházmozgalom jelentős személyiségei (többek közt Árendás Péter, Nesztor Iván, Kerényi Róbert, Stoller Antal, Lányi György, Vavrinecz András) adták már át az általuk gyűjtött zene- és táncanyagot, az összegyűjtött ereklyéket, így mindez eljuthat a szélesebb közönséghez is.

A projekt második lépése a népzene-, néptánc- és egyéb analóg folklórfelvételek digitalizálása, amjd következik a harmadik lszakasz a közzététel. A nagyfelbontású, digitalizált és feldolgozott felvételek könnyebben kezelhető, interneten is közzétehető formátumokra konvertálva kerülnek a világhálóra, majd kialakítanak egy klimatizált és tűzvédelmi szempontból is megfelelő raktárat, ahol a digitális adathordozók optimális körülmények között tárolhatók.

A kezdeményezés másik nagy eredménye a kilencvenes évek végén létrehozott Utolsó Óra-program eddig ki nem adott gyűjtéseiből készített reprezentatív CD-sorozat megjelentetése (50 új CD egységes sorozatként, 1000-1000 példányban). Elkészül további hét új szakkönyv a folklórgyűjtések ismeretterjesztő és oktatási célú feldolgozásának eredményeként. A kiadványokból 350 példány az Európában működő nagyobb könyvtárakba, zeneiskolákba és folklórarchívumokba jut el.
 

[2010.05.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
SÜRGŐS HITELEK egyéb [2024.04.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Hagyományos tavaszi koncertjét adta a...

Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
Sari Schorr az Analog Music Hall színpadán
beszámolók még