2024. május 5. | vasárnap | Györgyi nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Készül az új lemez, bővül a gitár-gyűjtemény

Jól muzsikál a Neo új dobosa

- Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy játszhatok ebben a zenekarban –  mondta az új dobos, Benedek Tamás a Zene.hu-nak adott interjú második részében.

- A csapat két tagját Pétert és Enikőt már régóta ismerem, ennek ellenére a felkérés teljesen váratlanul ért: „dobos váltás van, próbáljuk meg együtt”. Az ajánlatot azonnal elfogadtam és úgy néz ki, működik ez. Az első közös koncertünk a Művészetek Palotájában volt. 

- Hogyan sikerült átvenni a ritmust, mennyire jelentett kihívást az említett koncert? Nagy megpróbáltatás volt?
Milkovics Mátyás: Mindenképpen Tamás volt a nap hőse, gyakorlatilag egy intenzívebb hét alatt rázúdítottunk 13-14 számot. Ez nem volt könyű feladat, hisz nálunk több új dologgal találkozott. Itt az egész dobszerelés digitális, és egy csomó olyan újszerű megoldás is közrejátszott, amihez egy hét próba tényleg nagyon kevés. Ennek ellenére Tamás maximálisan felvette a ritmust, tisztességesen megoldotta ezt a problémát, abszolút professzionálisan odatette azt a koncertet, ehhez pedig legalább egy többhónapos előkészítő munka és próbaidőszak kellett volna. Jól beledobtuk Tamást a mélyvízbe, de ő helytállt le a kalappal előtte.

Benedek Tamás: - Az igazság, hogy eddig teljesen más zenei környezetben zenéltem. A nehézségeket egyrészt az jelentett, hogy nagyon kevés idő állt rendelkezésemre, másrészt furcsa volt egy új környezetben játszani, megpróbálni otthon érezni magam. Mindig szimpatikus volt ez a stílus, és főleg ez a zenekar, végül is ennek köszönhetően sikerült ilyen gyorsan az alkalmazkodás. Nem mondanám, hogy rutinból játszottam le az első koncertet, most kezdem igazán megszokni, hogy mögöttünk áll hét-nyolc koncert. Mindenképpen kellett egy kis idő.

Számlista összeállítás 

– Látom az asztalon a ma esti koncert setlistjét, ezt most tollal írtátok, a legútóbbi bulin egy nyomtatott setlisthez volt szerencsém. Mikor szoktátok összeállítani koncertjeitek számlistáját, hogyan zajlik ez a folyamat?
Milkovics Mátyás: – Van, hogy próba közben összeállítjuk a dalokat, és jó előre megtervezzük, mit játszunk Gondoltuk egy picit  változtatunk a tervezett programon. Az elmúlt hetekben nem játszottunk, Enikő szakdolgozatot írt, nem volt hetekig, Péterrel stúdióban dolgoztunk, vettük föl a dalokhoz gitárokat és a különböző dolgokat. Gyakorlatilag az elmúlt pár napban jött össze újra a csapat, elkezdtünk megint egy picit próbálni. Ilyenkor koncert előtt teljesen spontán jön, hogy „na akkor picit változtassunk”, leültünk, papír, ceruza, s írtunk egy új setlistet.

A Neo egyedi arculata: a vetítések

Magyarországon kevés zenekar használja ki a modernkor képi lehetőségeit. Ebben az irányban is úttörőnek mondható a Neo, hiszen fennállása óta projektoros vetítések kísérik előadásukat. Az együttes rajongói elképzelhetetlennek tartják, hogy a zenekar  vizualizáció nélkül lépjen színpadra. A következőkben Babos Norbertről, az együttes képzőművészéről mesél Milkovics Mátyás. Bár Norbert nem a nyilatkozatok embere, de most kivételt tett és válaszolt a kérdéseimre.

Milkovics Mátyás: Norbival tizenöt éves barátság fűz össze, a tinédzser éveinket, öt-nyolc évet együtt zenéltünk a kilencvenes években. Norbi érdeklődött a vizuális világ iránt, amióta eszét tudja festészettel és egyéb vizuális művészetekkel foglalkozik. Amikor megalakult a Neo mindenképpen szerettük volna, hogy valamiféle képi megvalósulásunk is legyen. Teljesen kézenfekvő és egyértelmű volt, hogy a Norbi készítse el a vetítéseinket. A későbbiekben elkészítette az Everybody come on videó klipjét teljesen egyedül. Egyéb klipjeinkben is, mind részfolyamatokban, mind ötletadóként is részt vett. Konkrétan a Record Straight-nek is ő indította el a klip alapjait. Ebben a témában, más területek mellett is szerves része a zenekarnak. Mondhatjuk alkotó társunk.

- Hogyan és mennyi idő alatt készül el egy kivetítés?
Babos Norbert: - Előre elszoktam kérni a demo számokat, legelőször maga a zene az, ami elindítja a képi alkotást, utána konkrétan a szöveget követve haladok. A képsorokon folyamatosan dolgozok, az alap képi világ pár hónap, maximum egy év alatt készül el, ezután épülnek be és változnak meg elemek.  Amikor a zenekarnak csinálok vetítést, nagyon komolyan alkalmazkodnom kell egyrészt a zenéhez, másrészt a szöveghez. Minden Neo koncerten jelen vagyok, hisz nem egy előre elkészült videó-anyag vetítünk, hanem folyamatosan gyúrom, így minden koncerten láthatunk valami újat a vásznon.

Molnár András 

Az interjú első része

[2005.12.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még