2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Csepregi Éva a világ legnépszerűbb énekesnője?
Kiderült! Csepregi Éva titokban együtt dolgozott Presser Gáborral!
Csepregi Éva ünnepel
9 dal, amitől tuti meghatódsz! A zene.hu dalokkal emlékezik
A szavazás elindult! Szerintetek ők a világ legnépszerűbb énekesnői, de ki a legeslegjobb?
Meglepő eredmény született! Szerintetek magyar a világ legnépszerűbb énekesnője!
Csepregi Éva és Kozsó is ott lesz a Házibuliban!
Kapcsolatok
Csepregi Éva
Legnépszerűbb csengőhangok

"Szinte csípett a fájdalom..." - Csepregi Éva emlékezik március 15-e kapcsán

A mai nemzeti ünnep minden honfitársunk szívét mélységesen megérinti. Emlékezünk, felelevenítjük a hős forradalmárok tetteit, és fogadjuk: példaképeink lesznek míg élünk. Csepregi Évát megkértük, meséljen nekünk március 15-e kapcsán.

A hangulat egyre inkább a reformokat szorgalmazta, amelynek kicsúcsosodását 1848. március 15-e jelentett. Ekkor a pesti radikális ifjúság vér nélkül érvényt szerzett az úgynevezett 12 pontnak.

Míg az ifjak Pesten hallatták hangjukat és cselekedtek, addig Kossuth Bécsben tárgyalt a Habsburg vezetőkkel. V. Ferdinánd először nem akarta szentesíteni a pozsonyi országgyűlésen előző nap megszavazott feliratot, azonban 16-án hajnalban - hallva a Pest-Budán történtekről - kénytelen volt engedni. (forrás: wikipedia.org.)

Csepregi Éva, a Neoton Famíliával érte el legnagyobb sikereit, ám szólókarrierje során is maga mögé állította az embereket. Megannyi sláger előadója fájó emlékez őriz a 2005-ös március 15-i ünnepből, amikor a Brassói Nemzeti Színház tagjaival együtt lépett fel.

– A 2004-es népszavazás utáni időszak szívszorító hangulatát a bőrömön éreztem akkor – kezdte a többször színészként is bizonyító előadó.

Visszatekintés:

2004. december 5-én Magyarországon két kérdésben tartottak országos ügydöntő népszavazást. A népszavazást eredetileg csak a kórházak privatizációjával kapcsolatban, a Munkáspárt kezdeményezésére írták ki. Az MVSZ aláírásgyűjtésének sikeres lezárulása után ehhez még egy, a magukat magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon élő, nem magyar állampolgárok kedvezményes honosítását lehetővé tévő törvény megalkotását elrendelő kérdés társult. A szavazás élénk közéleti polémiát váltott ki, társadalmi és szakmai szervezetek sokasága kapcsolódott be a választási küzdelembe. A népszavazás azonban mindkét kérdésben eredménytelen volt az alacsony részvétel miatt. Az eredménytelenül végződött voksolás az egészségügyben nem járt következményekkel, a magyar politika és a határon túl élő magyarság kapcsolatát azonban hosszú távon megterhelte. (forrás: wikipedia.org)

Az emberek nem tudtak mit kezdeni a népszavazás eredményével, üzenetével és ezt a fajta bizonytalanságot és rossz érzést magam is a bőrömön éreztem, szinte csípett a fájdalom. Ugyanakkor roppant kedvesek voltak, lelkesen fogadták a híreket, de pont e kettősség okán furcsa helyzet állt elő, amiben keserűen éreztem magam. Az ünnepen még inkább átjött az a fajta csalódottság, amit érezhettek, így emlékszem: a magyaroktól jött üdvözlőbeszédet nem merte senki felolvasni. A szívszorító érzést soha nem felejtem el. A fellépés idején hűvös-szeles időre lehetett, de igazán én lélekben fáztam nagyon. – emlékezett Éva.

Emlékei között kutatva felidézte azokat az időket is, amikor a március 15-e munkanapnak számított, s csupán iskolai ünnepséggel, na megy egy Nemzeti Múzeumba tett látogatásra adódott lehetőség.

Az idei ünnep az Operettszínházban találja Csepregi Évát. Két előadása is lesz a Szép nyári nap című musicalnek.

– Ez olyan dicsőséges pontja a történelmünknek, amit tőlünk függetlenül minden irányzat felhasznál, így ez akkor és ma is politika is marad. Kőkemény, nagy áldozatokkal járó helyzet volt, amire nekünk is, a gyermekeinknek is emlékezni kell. – zárta a művésznő.

A nagy retro slágerek, amelyeket még ma is milliók imádnak

– HJ/HAK –

[2010.03.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még