2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ez volt a sláger egykor 11. - 1973-ban milliók hallgatták a dalt
Kapcsolatok
Szécsi Pál

Szécsi Pál a tengerparton készült a Táncdalfesztiválra - 11+1 érdekesség a legendás énekesről

Palika - ahogy nőver hívta - csupán 30 éve élt. Nevéhez zseniális dalok és felfoghatalan tragédiák fűződnek. Összeállításunkban több érdekességre kitérünk, majd zárásként egy emlékezetes darabot közlünk.

1. Vitathatatlanul minden idők legnépszerűbb magyar könnyűzenei előadója volt. Olyan slágereket énekelt, mint a Kék csillag, az Egy szál harangvirág, a Kismadár, a Két összeillő ember, a Talán sok év után, a Kósza szél, A távollét, az Adagio, a Bús szívvel énekelni, a Gedeon bácsi, a Mint a violák, a Carolina és az Én édes Katinkám.

2.
Az énekes 30 évet élt. Sikereinek teljében lett nyolcadszor öngyilkos az utolsó kísérletet már nem tudták megakadályozni: az énekes önkezével vetett véget életének.

3.
Tartott az öregségtől és a sikertelenségtől.

4. Éjféli gyerek volt. Annak a tragikus napnak a végén jött a világra, amelyen a náci Németország megszállta hazánkat. Anyakönyvében azonban 1940. március 20-át írtak.

5. Értelmiségi családba született: édesapja író és nyelvész volt, édesanyja pedig külkereskedelmi levelező. Hárman voltak testvérek. Szécsi Pál egyéves volt, amikor apját a legjobb barátja udvarában szökött munkaszolgálatosként agyonlőtték.

Külföldön is jelent meg lemeze

6. Pali állami gondozásba került egészen 16 éves koráig. Ezután segédmunkásként dolgozott az Athenaeum Nyomdában, kabinos volt a Palatinus strandon, raktáros a divatintézetben.

7. Felfedezése a véletlennek és egy vállalati bulinak volt köszönhető: ez utóbbin felfigyeltek a jóképű, jó mozgású fiatalemberre, akiből hamarosan az egyik legkeresettebb manöken lett. Ezt követően megpróbálkozott az énekléssel, s énekesként is befutott.

8. A fiatalember lázasan készülődött a fesztiválra, ahol Vadas-Varga szerzeményét, a Csak egy tánc volt című dalt énekelte. Nővérével, Katival azt is kitalálták, legyen olaszos, napbarnított külseje. Emiatt felültek a vonatra, és kimentek Surányba, a sziget egyik csücskébe, ott süttették magukat. Szécsi napbarnított lett és a fesztiválon is sikere volt: a zsűri ugyan nem értékelte, de a közönség bejuttatta a döntőbe. ahol második helyezést ért el a Csak egy tánc volt című dallal.

9. A fesztivál után egy ideig csend volt Szécsi körül. Végül az olasz dalokkal, elsőként a Kósza széllel futott be, melyet Vándor Kálmán fordított le neki.

10. Megpróbálkozott a külföldi karrierrel is. Németországban Paul Moro néven adták ki lemezét, de ott nem sikerült befutnia.

11. 1986-ban testvére, Szécsi Katalin ezekkel a szavakkal emlékezik rá a Zenészballada című könyv első soraiban: „Ilyennek látták: hallatlanul magabiztosnak, lezsernek, ő volt a Férfi… és ez mind nem volt igaz. Messze nem volt magabiztos, messze nem volt ő olyan lezser, sok félelem élt benne, sok drukk. A siker könnyedséget adott neki. De valójában... Én hiszem, hogy az emberek lelke nem tud megváltozni… Ő ugyanaz a félénk kisfiú maradt, a kis gyökértelen, akinek indult.”

+1 Ez volt egykor a sláger 11. - 1976-ban milliók hallgatták a dalt

- bíró - 

[2010.03.21.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még