2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Pozsonyi Nemzeti Színház vendégjátéka az Operaházban
Petrovics Emil 80 éves lesz
Miklósa Erika titkolózik, de ígéri, nem fognak csalódni az érdeklődők
Kapcsolatok
Eötvös Péter
Kovalik Balázs

Kovalik Balázs világpremiert rendez Németországban

A Bajor Állami Operaház február 22-én Kovalik Balázs rendezésében mutatja be Eötvös Péter Die Tragödie des Teufels (Az ördög tragédiája) című operáját. A német intézettől Eötvös Péter új opera megírására kapott megbízást. A darab színpadra állítására Nikolaus Bachler, a Bayerische Staatsoper intendánsa a Fidelio-rendezése alapján kérte fel Kovalik Balázst, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatóját.

Eötvös Péter művei szerves részeit képezik a világ vezető zenekarai, kortárs zenei együttesei és fesztiváljai által játszott programoknak. Öt operája rendszeresen műsoron van Európa és az Egyesült Államok Operaházaiban. Leghíresebb műve – a Három nővér Csehov drámája alapján és Gabriel García Márquez A szerelemről és más démonokról című kisregényéből készült azonos című darabja, valamint a Tony Kushner írásából Angyalok Amerikában címmel írt operája – további művek megírására szóló felkérések hosszú sorát indították el.

Vezető zenekarok (az amszterdami Concertgebouw zenekar, a Berlini Filharmonikusok, a Müncheni Filharmonikusok, a Francia Rádiózenekar, a BBC Szimfonikusok, a Bécsi Filharmonikusok, a Clevelandi, a tokiói NHK zenekar, az Ensemble InterContemporain és az Ensemble Modern) visszatérő vendégkarmestere, 2009-től pedig a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának első vendégkarmestere. Eötvös Péter számára a tanítás is kiemelten fontos, különös tekintettel a fiatal karmesterek és zeneszerzők számára alapított Nemzetközi Eötvös Intézet Alapítványában folytatott munkájára.

Számos kitüntetés birtokosa – néhány ezek közül: Három nővér című, Lyonban bemutatott operájáért elnyerte a francia kritikusok 1997/98-as nagydíját, a Prix Claude-Rostand Díjat, 1999-ben a Victoires de la Musique Classique et du Jazz díjat, a mű felvételét tartalmazó lemez pedig 1999-ben a Charles Cros Akadémia nagydíját, 2000-ben a Diapason d'Or de l'année díjat, az ECHO Preis 2000 díjat és a Prix Caecilia díjat. 1988-ban a francia kulturális minisztertől az Officier de l'ordre des l'arts et des lettres állami kitüntetést kapta. 1997-ben Budapesten a Bartók-Pásztory-díjjal tüntették ki. 2000-ben megkapta a Christoph und Stephan Kaske Stiftung jubileumi díját. Magyarországon elnyert számos díja közül a legnagyobb a 2002-ben odaítélt Kossuth-díj, 2008-ban a Magyar Kultúra Követe címet kapta.

Az új Eötvös Péter-opera librettóját Albert Ostermaier, a legjelentősebb német drámaíróként számon tartott és igen foglalkoztatott színműíró készítette. Ostermaier költészete szókapcsolatairól, asszociatív témakapcsolódásairól ismert. Albert Ostermaier librettója Madách Imre nemzeti drámáját, Az ember tragédiáját, a „magyar Faustot“ ülteti át a 21. századba. Az alapok tehát Madáchtól valók, ám az operai feldolgozásban egészen más a szereplők konstellációja és a darab cselekménye.

Az ördög tragédiája (Komikus-utópisztikus opera 12 képben) – Ősbemutató: 2010. február 22., hétfő, 19 óra, Bajor Állami Operaház. A bemutatót a BR-Klassik előben közvetíti; 30 perccel az előadás kezdete előtt beszélgetésekkel, riportokkal jelentkeznek az előcsarnokból.

Szereposztás:
Eva - Cora Burggraaf
Lucy - Ursula Hesse von den Steinen
Adam - Topi Lehtipuu
Lucifer - Georg Nigl
Die Jeriko - Julie Kaufmann
Die Rumata - Elena Tsallagova
Heike Grötzinger
Annamária Kovács
Der Skelton - Kevin Conners
Der Strugatzi - Christoph Pohl
Der L - Nikolay Borchev
Der Arkanar - Christian Rieger
Der Boris - Wolfgang Bankl

A cselekményről: Lucifer keresztülvezeti Ádámot és Évát egy konfliktusokkal, félreértésekkel, bizonytalanságokkal teli világon – játék a virtualitás és a science fiction világában. Jóllehet úgy tűnik, hogy mindent ő irányít, a végén mégis kockára kerül Lucifer egzisztenciája: a Gonosz leválik alakjáról és diffundál. Ezáltal Az ördög tragédiája az ember tragédiájává lesz, aki nem képes többé a kordában tartani magában a gonoszt. A német nyelvű előadást németül feliratozzák.

- Magyar Állami Operaház -

[2010.02.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még