2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Bajor Imre betegsége miatt nem marad el a premier
Képgalériák
A doktor úr
A doktor úr (2009 január)
Kapcsolatok
Kerényi Miklós Gábor
Földes Tamás
Peller Károly
Kékkovács Mara

Megérkezett doktor úr! A Nagymező utcában mindig van új a nap alatt

Nem tervezett és legkevésbé sem vidám fordulat kísérte Molnár Ferenc első színpadi művének, az A doktor úr című darabnak bemutatóját a Thália Színházban. A váratlan fordulatokban egyébként is bővelkedő, krimibe ágyazott bohózat premierjén Bajor Imre betegsége okán a minden hájjal megkent, egy híján húsz alkalommal elítélt, gátlástalanságában is szeretetre méltó tolvajt Faragó András alakította.

Az elmúlt évek során megszokhattuk, hogy a Tavaszi Fesztivál keretében az Operettszínház és a Thália Színház közös produkcióval örvendezteti meg a nézőket.

Idén azonban nem kellett a Nagymező utca gyakori látogatóinak a fesztiválszezon kezdetéig várni, hogy egy újabb példát láthassanak a gyümölcsöző együttműködésre. Ahogy azt a darab bemutatóját megelőző sajtótájékoztatón töredelmesen bevallotta, a fesztiváligazgatóból a Thália Színház igazgatójává lett Zimányi Zsófiának még kamaszkorában férkőzött szívébe a világon talán legismertebb magyar színműíró.

Ezért is lehetett könnyű dolga a tettestárs Kerényi Miklós Gábornak, az Operettszínház főigazgatójának, hogy rávegye, a két színház együttes erővel, előre megfontolt szándékkal, de a legkevésbé sem aljas indokból tűzze műsorra a százhét éves darab megzenésített változatát. A századelő hangulatát visszaidéző Borbíróság galériája hangulatát tekintve sokkal inkább volt tökéletes helyszín a bírósági tárgyalásnak álcázott újságírói ankét megrendezésére, mintsem adottságai révén.

De az is lehet, hogy a méltán nagyszámú érdeklődő számára az O. J. Simpson per tárgyalásának körülményeit próbálták megteremteni. A zsúfolásig megtelt tárgyalóterembe mindenesetre alig tudta a hálátlan feladatra kijelölt két rendőr (Oláh Tibor és Konkoly Balázs) a talárba öltözött jogászok, közöttük a címszereplő (és végre ismét főszerepben látható) Földes Tamás elé citálni a bilincsbe vert Bajor Imrét, akit akkor még a premier másik kulcsfigurájaként mutattak be.

Doktor úr képekben - galéria

És ha valaki nem tudta volna, mi az oka (tán a tavasz?) annak, hogy Kékkovács Mara és Peller Károly előad egyet az egykori slágergyáros, az önmagát építészmérnökből a Royal Orfeum direktorává képező Zerkovitz Béla dalaiból, az is hamar felvilágosult.

Megtudhattuk ugyanis, hogy Böhm György, a darab dramaturgja úgy alakította zenés színpadra Molnár Ferenc darabját, hogy a sanzon- és operettszerző, a magyar kuplé atyjaként is emlegetett Zerkovitz Béla dalaiból fésült össze vele egy csokorra valót (a virágkötészet mestere, azaz a dalok hangszerelője Silló István volt).

Láttad az előadást? Mi a véleményed róla? Írd meg fórumunkba.

A korábban említett szereplők mellett Szombathy Gyulát, Lehoczky Zsuzsát, Bódi Barbarát és Kalocsai Zsuzsát is Túri Erzsébet öltöztette fel oly módon, hogy jelmezük mind jobban illeszkedjen az ugyancsak általa megálmodott díszletek közé. Mindezek összerendezgetése pedig Korcsmáros György feladata volt.

Persze az ítéletet arról, hogy a felvázolt tevékenység bocsánatos bűn, szentségtörés vagy áldásos tevékenység volt-e végül mégiscsak mi, a nézők fogjuk meghozni.

Még képek a előadásról.

- Balázs András - 

[2010.01.18.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
bizso 2010.01.18. 11:21 • [1]
Láttad az előadást? Mi a véleményed róla! Írd meg fórumunkba.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még