2024. május 16. | csütörtök | Mózes, Botond nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Balázs Klári megszólal a kényes témában
Korda György elsőre nem teljesítette Klárika kérését
Olvasónk kérdezte: Kiket kedvelnek Kordáék?
Kapcsolatok
Korda György

10+1 kihagyhatatlan érdekesség Korda Györgyről

Az idén 72 éves előadó a magyar zene egyik kiválósága. Jöjjön 11 információ, amit mindenféleképpen érdemes magadba szívni a művészről.

1. Az énekes 1939. január 4-én született Budapesten. Pályáját 19 évesen egy szilveszteri este kezdte. A szakma jeles tanáraitól sajátíthatta el mindazt, amely később az egész karrierje során segítette.

2. Az első szerződését 19 évesen, 1958 nyarán a Budagyöngye kerthelységében kapta, ahol ezer ember is elfért. Negyven forintot kapott.

3. Ám ahogy egyszer a zene.hu-nak nyilatkozta, nem szeretett volna mindig énekes lenni:
– Gyerekként nem tudtam, mi akarok lenni. A szüleim egy vegyipari iskolába írattak be, ahol vegyésztechnikusként végeztem. Mindent akartam csak dolgozni nem, főleg a vegyiparban. A színpadra készültem, de nem gondoltam, hogy énekes leszek.

S hogy mégis mi volt az a momentum, ami arra sarkallta, hogy énekelni kezdjen? Mi más, mint egy fellépés.

– Egy kábelsodró gyárban segédmunkásként dolgoztam. Ötven kilós vasakat kellett gúlába rakni, és az első nap után tudtam, hogy mindent csak ezt nem. Később takarító lettem, de ehhez sem volt nagy kedvem. Elkezdtem munka közben énekelgetni, amit annyira megszeretek a kollegák, hogy mondták, hogy csak daloljak, ők majd összetakarítanak helyettem. Ez az, ez nekem való, ez lesz a jövő! - mondta a zene.hu-nak adott interjúban.

4. A Táncdalfesztiválok idején négyszer nyerte el a legjobb előadói díjat, és háromszor a közönségdíjat. A Made in Hungary-n nyolc alkalommal kapott első díjat, háromszor második, és egyszer harmadik helyezést. Közben nemzetközi szereplései is voltak, szerte Európában, de fellépett Amerikában, Kanadában és Ausztráliában is.

5. A nyolcvanas évek elején ismerkedett meg a vokál énekesnő Balázs Klárival, akit rövidesen feleségül vett. Kölcsönös inspirációjuk művészetük kiteljesedését, Korda esetében megújulását is jelentette. Néhány hónapos turnékkal közel tíz évet töltöttek el Észak-Amerikában és Ausztráliában.

6. Egy lánya van egy korábbi kapcsolatából, Ő Korda Judit. Jelenlegi párjától, Balázs Kláritól nem született gyerek.

7. Korda bevallotta egyszer elment egy lehetőség mellet, de soha nem fogja megtudni, hogy igazi lehetőség volt-e. A Budapest körszállóban énekeltem 1966-ban, és hozott neki a pincér egy amerikai névjegykártyát egy úrtól. De ő visszaüzente, hogy dolga van, nem ér rá. Így is volt, egy hölggyel kellett foglalkoznia. Aztán ’74-ben volt kint Amerikában, éppen akkor lett vége a híres zenés tévéműsornak, a Ed Sullivan-shownak. Amikor rendezgette a névjegykártyákat, talált egyet: 302-es szoba, Henry O. Moore, a Ed Sullivan-show managere. Kiderült, hogy a hatvanas években kelet-európai tehetségekre vadászott.

8. A népszerű táncdalénekes a sporttelevízió póker közvetítésénél segédkezik. A kártyajáékok közül az európai ötlapos pókert kedveli leginkább, de az igazi kedvenc az ulti, annak bármelyik változata. Állandó partikat szoktak játszani, de nem olyan nagy tétben, hogy megrendül a vesztes anyagi helyzete.

9.  Az énekes a Magyar vándor című filmben már színészként is bizonyított, alighanem ez is közrejátszott abban, hogy Sas Tamás felkérte szereplőnek készülő filmjébe, a Szinglik éjszakájába. Az előbbiben énekest, az útóbbiban pókerjátékost alakít.

10. Az 51 éve pályáján lévő, mindenki által ismert és népszerű énekesről könyv készült. Az ez alatt az idő alatt felhalmozódott élményeket ki más jegyezhette volna le hűebben, mint társa, Balázs Klári, aki néha figyelmesen hallgatva, néha saját élményeivel gazdagítva írta meg a Korda-sztorit.

+1. Hihetetlen videó! Merész ruhában énekel Korda György

[2010.01.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK zenész » vonós [2024.05.16.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.15.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még