2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Rómeó és Júlia musical Debrecenben
Maxi CD-vel és három különleges dallal jelentkezik Dolhai Attila
Mindhalálig Musical CD és dedikálás
Földes Tamás - „Negyvenedik Tél – Versek és Dallamok”
Képgalériák
Rómeó és Júlia a Főnix Csarnokban
Kapcsolatok
Budapesti Operettszínház
Dolhai Attila
Szinetár Dóra
Bereczki Zoltán
Szabó P. Szilveszter
Földes Tamás
Mészáros Árpád Zsolt
Janza Kata
Homonnay Zsolt
Németh Attila
Náray Erika
Csengeri Ottília
Gábo-rock produkció

Rómeó és Júlia: közel húszezren látták Debrecenben - képes beszámoló

2004. január 23.-án került bemutatásra Budapesten az Operettszínház sikerdarabja a Rómeó és Júlia Gérard Presgurvic francia zeneszerző és szövegíró musicalje alapján. A Kerényi Miklós Gábor által rendezett darab nemrégiben ünnepelte 150. jubileumi előadást, melyet a premiertől kezdve hatalmas sikerrel, folyamatosan telt ház előtt játszanak. A Gábo-Rock Produkció szervezésében Debrecenben élvezhettük az előadást

Debrecenben a Budapesti Operettszínház vendégjátékát hatalmas érdeklődés előzte meg. Az előre meghirdetett két előadásra pillanatok alatt elfogytak jegyek és több ezer ember maradt jegy nélkül, ezért egy harmadik pótelőadást is beiktattak szombat délutánra a közönség legnagyobb örömére.

William Shakespeare megható és szívbemarkoló drámája egyike a legtöbbször feldolgozott történeteknek a világon. A szerelmespár fogalommá, szimbólummá, szinte már-már mítosszá vált a századok folyamán. Minden idők legmegkapóbb szerelmi történetét a Rómeó és Júliát 2005. december 2-án és 3-án három előadás erejéig élvezhette a publikum Debrecenben, a sok ezer férőhelyes sportpalotában, a Főnix csarnokban. A három előadást több mint 18000 néző láthatta, mi a szombati esti előadáson jártunk.

Szombat este hét óra magasságában már forgalmi dugó alakult ki a Főnix csarnok közelében az előadásra özönlő tömeg miatt. A környékről érkező nézők gyalogosan, sokan viszont gépkocsival, sőt a távolabbról érkező csoportok buszokkal próbálták megközelíteni az előadás helyszínét. A hatalmas csarnokban nyolc órára mindenki elfoglalta a helyét és amerre a szem ellátott mindenhol emberek ültek a komplexumban. A közönség összetétele rendkívül széles skálán mozgott. A 4-5 éves gyermekektől az idős emberekig mindenki kíváncsi volt, hiszen híre ment a dolognak, miszerint ezen az estén valami egészen különleges előadást láthatnak.

Az Operettszínház ígértéhez híven tényleg Debrecenbe varázsolta Shakespeare korabeli Veronáját. A csarnok adottságait maximálisan kihasználva egy felejthetetlen estét tölthettünk el. A hatalmas színpadon Götz Béla által tervezett monumentális díszleteket már a szegedi Dóm téren is megcsodálhattuk, de itt is fantasztikusan mutattak. A látványt tovább fokozta az alkalmazott fény és pirotechnika, a forgószínpad – mely néha rakoncátlankodott egy kicsit a hangosítással együtt, de ez nem befolyásolta negatívan az előadást – és a Tűzmadarak attrakciói. Duda Éva egy látványos és dinamikus koreográfiát állított színpadra és a szegedi táncosokkal kibővített tánckarnak köszönhetően, egy mozgalmas és izgalmas Veronában érezhettük magunkat. A színészek mindent megtettek azért, hogy a nézők egy különleges élménnyel gazdagodjanak ezen az estén. Igazi élettel, és érzelmekkel töltötték meg az előadást, a nézők teljesen átérezhették a két ellenséges család viszályait és gyermekeiknek tragikus sorsát a szereplők és a csodás dallamok segítségével. Ebbe a drámai szívszorító történetbe a jelenlévők teljesen bele tudták élni magukat, hiszen a két főszereplő nem átlagon felüli ember, hanem csak két fiatal, akiket az egymás iránt fellobbanó szenvedélyük tett tragikus hőssé.

A címszerepekben, Dolhai Attilát a szerelméért mindent vállaló Rómeóként, míg Szinetár Dórát a fiatal és áldozatkész Júliaként láthattuk. Júlia harcias unokatestvérét Tybaltot Szabó P. Szilveszter, Escalust, Verona zord hercegét - Németh Attila, a befolyásolható Capuletet - Csuha Lajos, a szélsőséges Capuletnét - Janza Kata, az erős karakterű Montague-nét pedig Csengeri Ottília játszotta. Az ingatag jellemű Dadát, aki előbb támogatta, majd később ellenezte a két fiatal szerelmét - Náray Erika, a bohém Mercutiot - Bereczki Zoltán, a hódító Paris grófot – Homonnay Zsolt és a rokonszenves, mindvégig a fiatalokat segítő Lőrinc barátot Földes Tamás alakította. Benvoliot Mészáros Árpád Zsolt személyesítette meg, akinek külön örömöt jelentett az előadás, hiszen hazai közönség előtt léphetett színpadra, mivel pályája a közeli Nyíregyházán indult és több alkalommal szerepelt vendégművészként a Debreceni Csokonai Színházban.

Az előadás végén a több mint hatezer néző hatalmas vastapssal jutalmazta a katartikus előadás szereplőit. A tapsrend végén, a színpadon üdvözölhettük Kerényi Miklós Gábor rendezőt, Duda Éva koreográfust és Makláry László karnagyot, aki külön köszönettett mondott a Szegedi Szimfonikus Zenekarnak a közreműködésért. A Budapesti Operettszínház Társulata egy ráadás dallal, a Lehetsz Királlyal búcsúzott a hálás a közönségtől, akik szűnni nem akaró ünnepléssel köszönték meg a parádés és felejthetetlen vendégprodukciót a Társulatnak.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Budapesti Operettszínház a 2006-os évben egy újabb vendégszerepléssel, a méltán híres és népszerű Mozart! musical előadásával örvendezteti meg Kelet-Magyarország lelkes színházrajongó közönségét.

Reményi Dóra

Képek az előadásról

[2005.12.06.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
Mollyka 2005.12.07. 13:15 • [2]
Kedves Malacka!

Most meg kell, hogy védjem a cikk íróját, Ő a szombati esti előadásról írt - ezt fel is tüntette, gondolom azt is látta, akkor nem szerepelt az általad említett két színész, az általa felsorolt szereposztás kizárólag a szombat estére vonatkozott! " mi a szombati esti előadáson jártunk"
Üdv. Kriszti
Előzmény: malacka 61 • 2005.12.07. 01:57 • [1] • Előzménykövetés 
malacka 61 2005.12.07. 01:57 • [1]
Kedves Dóra!
Mélységesen felháborodtam a cikk elolvasása után, mert nem volt elég körültekintő amikor összeállította. Óriási bakinak tartom, hogy a szereplők felsorolása során megfeledkezett a pénteki szereposztásban szereplő két főszereplő művészről akik szintén az operett szinház megbecsűlt tagjai / Polyák Lilla és Szabó Dávid / . Megérdemelték volna, hogy róluk is említést tegyen hiszen részesei voltak a produkciónak és a sikernek egyaránt azt hiszem nem is akár hogyan. Szívüket lelküket kitették ugyan ugy mint a többiek. A szombat délelőtti dedikáláson is részt vettek.
Kérem a hiányosságot mihamarabb pótolni sziveskedjék annak rendje és módja szerint!

Tisztelettel: néző - olvasó

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még