2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Ismerd meg Bene János verseit!
Kapcsolódó cikkek
Segélykoncert a Papp László Sportarénában
Zenerégész: Cseh Tamás születésnapja
Zenerégész: ünnepel Cseh Tamás
Mediawave: Cseh Tamás üvegszobrot kapott, majd koncertezett
Zene + tánc + meglepetés + Borbás Marcsi = Buké a Hírtv műsorán
Cseh Tamás egyik utolsó nyilatkozata: "Hol jobb, hol rosszabb állapotban vagyok"
Cseh Tamással ünnepel a Duna TV
Három éve nincs köztünk Cseh Tamás! - videóról az előadó legszebb dalai
Három éve ment el! Emlékezzünk Cseh Tamásra!
Csütörtökön temetik Cseh Tamást
Cseh Tamás minden fellépés előtt rettentően izgult
Meglepő vallomás! Megszólalt Cseh Tamás barátja
Kapcsolódó Kiadványok
Cseh Tamás: A dal nélkül
Kapcsolatok
Cseh Tamás

"Cseh Tamás halála nem csak az én ügyem" - interjú a búcsúvers szerzőjével

A kiválóság halála megrázta a magyar zenei életet. Sokan siratják Cseh Tamást. Lapunk fórumán jelentette meg Bene János búcsúversét, amely segít neki elköszönni. A TAMÁS-ról beszélgettünk vele.

Egy Mari nevű lány volt aki miatt beültem a szegedi SZOTE klubba a nyolcvanas évek közepén. Vettem a büfében 2 üveg Kőbányai sört, gondoltam ezeket elbabusgatom, amíg a lány ezt a számomra ismeretlen gitáros fiút hallgatja. Kijött A TAMÁS és a szerencsétlenkedő helyi technikus fiútól elnézést kért, mert szeretné elkezdeni az előadást. Tette ezt olyan szerénységgel, amiből én arra következtettem, hogy ez az énekes fiú nagyon fél vagy nagyon vallásos, vagy…? – kezdte Bene János az emlékezést.

Hangosítás nélkül énekelt a zsúfolt teremnek kb.1,5 órát. A sörök megmelegedtek a székem mellett, mert annyira lekötött A TAMÁS. Ráadásul úgy éreztem, ha megmozdulok, a szék nyikorgásával megzavarhatom, esetleg elveszítek egy szót és azért nagy kár lenne. Így kezdődött. A lány azóta elköltözött, férjhez ment, mostanában újra levelezünk. – vallotta.

Amikor megismertem sorban a DALOKAT, magaménak éreztem a történeteket. Hiszen „Micsoda útjaim voltak nekem”? Nekem is volt „Ács Marim” és „számos fehér babám”, akik közül az egyik „Szőke volt aztán barna lett”. Egy Desire szerű srác ma is a barátom.” Lee Van Cleef „ pedig én is lehetnék, küzdök azért, hogy ne legyek. Ágira már vártam az újságárusnál és a bejáró Beát is ismerni vélem. Larédóban pedig a sápadt fiúban magamra ismerek, az életem bizonyos szakaszaiban hajszál választott el ettől. – merengett a szegedi úr.

Mindenkinek hallania kell!

Jön az érzés, „kéne egy dal….”, s akkor ott vannak az Ő dalai. Mindenkinek megakarom mutatni, mert nekik is hallaniuk kell! Egy közeli barátomnak a születésnapjára (a Cseh - Bereményi dalokban mindenkinek van neve), tehát Andrásnak, megvásároltam CD-n a Cseh Tamás összest, mert biztos voltam benne, hogy neki is megvoltak bakelit lemezen is. Ismét beigazolódott, hogy azt vesszük ajándékba aminek mi is örülnénk… Így legalább András is elkezdte felfedezni a csehtamás érzést… – folytatta ismét egy személyes élménnyel.

Mivel gitártulajdonos vagyok, sokat és nagyon szívesen éneklem a DALOKAT. Szeretem, a szabadságot ami a szövegekből árad, a ritmikai szabálytalanságokat (különösen koncerteken), ha átérzed amit énekelsz, mindig másként szól és gyakori a katarzis. Ráadásul annyira sokféle asszociációs lehetőség van bennük, hogy két ember sem gondolja ugyanazt, de mégis a hatása alá kerül mindkettő. Érdemes meghallgatni, megnézni egy-egy dalt több felvételen is, ritkán egyforma két előadás A TAMÁSTÓL. Nagyon szerettem volna megmutatni neki és a Gézának, az én érzelmeimmel megtöltve a dalokat, mire elég bátorságot gyűjtöttem és elkezdtem keresni a lehetőséget, A TAMÁS már beteg volt. Egyszer nagyon régen egy szaunában izzadtam és bejött A GÉZA, annyira meglepődtem, hogy nem mertem megszólítani. Így ez elmaradt. – mesélt János a zene.hu-nak az elmulasztott lehetőségről is.

– Ha azt kérdezi, gyakran írok-e verset, azt kell feleljem: nem tudom mit jelent a „gyakran”, régóta és szívesen írok. Most szerkesztünk egy könyvet amelynek a címe: Egy név, két arc, száz év, száz vers Mivel Édesapám 60 én pedig 40 éves vagyok, ez az alkalom adja a könyv apropóját. Decemberben szeretnénk kiadni. Néhány versem olvasható az oldalt található linken. – avatott be minket a terveibe.

El kellett búcsúzni

Bekapcsoltam a TV-t s ledőltem én, mi látok váratlan a TV-ben….” Cseh-Bereményi

– Szóval nem volt váratlan a szombat reggeli hír, nagyon nagy volt már egy ideje a csend körülötte és ez nem ígért sok jót. Amikor a szombat reggeli híradóban bemondták, meg sem lepődtem. Annyit éreztem, hogy jó lenne ha a párom végre kimenne a kertbe vagy akárhová, és ki lehetne már kapcsolni azt a k…a TV-t. Szeretnék egy kis csöndet, magányt, lehunyni a szemem és elbúcsúzni A TAMÁSTÓL. Ez a vers lett az én búcsúm.

Cseh Tamás halálára

Köszönöm a felszakadó sóhajokat,
arcodról ellesett zavart mosolyokat
Dalaid részemmé váltak
mintha együtt éltük volna őket át

Megérkeztél már vagy úton vagy még az új világba Indián?

Társaságban ha azt mondom A TAMÁS…
szemek rezdüléséből látom ki ismeri a jelentést: akarás!
Mert mondani kell, szólni, kiáltani és fütyülni azt
mi szavakkal el nem mondható!

Tudtad, amikor szíved megáll, fújni fog a szél és folyik tovább a folyó

Itt maradtak nekem a DALOK.
Dúdolom, énekelem idézem. Tudom, így akarod.
Százezer mérgező cigaretta és ezer gyógyító dal után.
Hiányozni fogsz nekem a gitároddal INDIÁN!

Nagyon szemérmes vagyok a verseimmel kapcsolatban. Nagyon nehezen mutatom meg és pláne nem teszem fel könnyedén az Internetre. Ez részben a –jó ez egyáltalán? és az –ez nagyon magánügy, gondolatból fakad. Most viszont biztosan tudom, A TAMÁS halála nem csak az én ügyem, sokunkat mélyen érint, ezért került az írásom a nyilvánosság elé. Hátha másoknak is segíti a búcsúzást. – zárta Bene János.

Mondd el a véleményed Tamás munkájáról, emlékezzünk közösen!

– zene.hu –

[2009.08.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még