2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolódó cikkek
Zenerégész: Cher házasságkötése
Elárverezték Cher 700 fellépőruháját
Légiakrobaták Cher hároméves turnéján
Kapcsolatok
Cher (Cherilyn Sarkasian Lapier)

Gondoltad volna? Az egyik legnagyobb énekesnő már 65 éves

A legnagyobb énekesnő jelző nem is annyira túlzó, ugyanis amit szakmailag Cher letett az asztalra, az semmi kétséget nem hagy afelől, hogy a popzene legnagyobb hölgyalakjai közé tartozik. Egy életrajzi áttekintő összeállítással tisztelegjünk most előtte!

Teljes neve nem más, mint Cherylin Sarkisian LaPiere Bono Allman, Kaliforniában, azon belül is El Centro-ban született, mégpedig 1946.május 20-án. cseroki-indián édesanya és örmény édesanya szerelméből született.

Énekesnői szárnybontogatásai az 1960-as évek elején kezdődtek, amikor is találkozott Sonny Bono énekes-szerzővel, és úgy döntöttek, hogy duót alkotnak és így próbálnak az élvonalba betörni. Nem is kellett sokat várni a sikerre, ugyanis első slágerükkel az I Got You Babe című dalukkal minden elismert és népszerűséget kivívtak maguknak és egyre szélesebb körben ismerték meg őket, mindez történt 1965-ben.

Talán már meg sem kell említeni, hogy az ezzel a dallal piacra dobott kislemez az akkori toplista élére került. A sikerduó 9 évet zenélt együtt, amely időszakot sok szép epizód és zenei babér jellemzett. Stílusukra leginkább jellemző lehetett az amerikai népdalok sajátossága. Mindezek mellett meg kell említeni, hogy nem csak saját szerzeményeket adtak elő, hanem más szerzők dalait is előszeretettel játszották.

Szólópályán

Mindeközben Cher szóló területen is próbálgatta bontakozó tehetségét és ezek a szárnycsapások bizony igencsak jelentősre sikeredtek. Ilyen sikernóta volt például a Bang, Bang, amely már előrevetítette, hogy itt bizony egy fényesen csillogó életpálya bontakozik kifelé. Miután a páros útjai szépváltak, Bono eltűnt a könnyűzene palettájáról, Cher pedig úgy döntött, hogy átvált a disco stílusra.

Mint utólag kiderült rossz taktika volt, mert a kiadott hanghordozók nem igazán fogytak. Amikor már szinte a reményt is elvesztette, vett egy nagy levegőt és a ’80-as évek végén visszatért a stúdióba, hogy bebizonyítsa: igenis helye van a zenei életben! Makacssága kifizetődött, ugyanis 1991-ben jelent meg Love Hurts névre keresztelt szólóalbuma, amely óriásit szólt, egészen pontosan akkorát, hogy listák élére robbant be.

A vásznon is sikeres

S hogy tehetségét mi sem igazolja jobban, arra ékes példa, hogy nem csak mikrofonnal a kezében, hanem a filmfelvevő kamerák előtt is megállta a helyét. Ugyanis hamar kiderült, hogy színészi pályán is teremhet számára babér. Ennek megfelelően fokozatosan egyre többet foglalkoztatták, s a siker itt sem sokat váratott magára.

Olyannyira, hogy először 1982-ben a Silkwood című moziban a legjobb epizódszereplőnek jutó Oscar-díjat kapta meg, majd 1988-ban a Holdkórosok című film női főszereplőjének megformálása miatt vehette át az aranyszobrocskát. Emellett részese lehetett Emmy-díjnak és Golden Globe – díjnak is.

A díva, adatszerűen

Cher minden idők egyik legsikeresebb énekesnője, több mint 192 millió albumot adott el világszerte. A sikersztoriból nem maradhat ki a Grammy-díj sem, amiből szintén kijutott neki. A 2005-ben sorra kerülő Farewell Tourral bekerült a Guiness-rekordok könyvébe, mivel a koncert bevétele több mint 400 millió amerikai dollár lett. Az élő koncert jegybevételének végösszegével olyan zenei nagyágyúkat utasított maga mögé, mint Tina Turner, Madonna, vagy az egykori tinibálvány Britney Spears.

Aki pedig minden lemezéről és filmjéről tájékozódni szeretne, annak ajánlunk a Magyar Zenei Szaknévsor bejegyzését, ahol évszámra lebontva megtalálhatja az információkat.

A díva tehát fényesen csillogó karriert tudhat maga mögött, szinte egy pillanatra sem pihent, rajongói nagy-nagy örömére. S most, 64. születésnapján, a Zene.hu is fejet hajt pályája előtt.

– wikipedia.org/nlcafe.hu alapján: HAK –

[2011.05.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még