2024. április 23. | kedd | Béla nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Varga Feri nem Bettyvel szerepelt új klipjében
Videóra vették! Balássy Betty parókában
Hol lehettek volna, ha nem ott? - meghallgattuk Varga Feri és Balássy Betti újdonságát
Jazz kettesben, igényesen, a Varga Feri és Balássy Betti párossal
Kapcsolódó Kiadványok
Varga Feri & Balássy Betty: Jazz kettesben
Varga Feri & Balássy Betty: Jókor jó helyen
Kapcsolatok
Varga Ferenc (Varga Feri)
Varga Feri & Balássy Betty
Balássy Betty
Kapcsolódó események
Balássy Betty-Varga Feri
[2009. május 14.
csütörtök 20:00]
Balássy Betty-Varga Feri
[2009. május 15.
péntek 19:30]

Jó döntést hoztak? Varga Feri és Balássy Betty előre menekül

Az énekes-házaspár hat hónapot dolgozott újdonságukon. Ez meglepő módon két CD formájában került a boltok polcaira. A tökéletes páros ismeri egymás gondolatát, de vajon voltak-e viták köztük az anyag készítése közben? Megkérdeztük őket.

Zene.hu: Egy hónapon belül két lemezt is kiadtok. A mai világban, amikor mindenki a lemezeladás csökkenéséről beszél, nem őrültség ez?
Varga Feri: - Én azt gondolom, nem. Ha az ember visszafelé menekül, az sokkal rosszabb, mintha előrefelé tenné ezt. Ha a csatába kell elvérezni, akkor inkább kivont karddal történjen, mint behúzott farokkal. Sokkal jobb, ha nem húzódunk vissza és nem megadjuk magunkat, hanem előre megyünk ebben a kérdésben és megpróbáljuk a lehetetlent.
Balássy Betty: - Képzeld el, mi lenne, ha nem lennének magyar zenék.
Varga Feri: - Kifogynának a magyar zenék, borzalmas lenne. Nem nagyon támogatják a magyar zenét, ettől függetlenül mi ezzel próbálkozunk. 

Zene.hu: Melyik született meg először, a Jókor, jó helyen, vagy a Jazz kettesben?
Balássy Betty: - Együtt születtek meg, egyik nap a jazz, másik nap a pop albumra énekeltünk fel. Mivel otthon készültek a felvételek a saját kis stúdiónkban, így mi döntöttük el, mihez van éppen kedvünk a dalon belül is. Volt, hogy felénekeltünk egy muzsikát a pop albumra, majd folytattuk egy improvizatív dallal a jazz korongra.
 
Zene.hu: Kiknek ajánljátok a Jókor, jó helyen című albumot?
Varga Feri:  - Ez egy nagyon vidám, jó hangulatú lemez. Mindazok az emberek, akik egy kicsit lelkileg lejjebb vannak, meghallgathatják, mert a mi szövegeink, zenéink, nagyon jó hangulatúak, akiknek pedig jó a kedvük, még jobb lesz. Ezek hangulatnövelő zenék, egy feltöltődés. Zenéjében és hangulatában maximálisan tükrözi a mai kort, és azt hiszem a mi igényességünket is.
 
Zene.hu: Jókor jó helyen – kicsit elcsépelt cím.
Balássy Betty: - Nem hiszem, hogy elcsépelt. Kezdjük onnan, hogy honnan jött ez a cím. A lemezen van egy dal, aminek ez a címe, innen indultunk el, hogy jókor jó helyen lenne, hogy mit is jelent ez valójában, hogy dalban hogyan jeleníted meg ezt. Ez a felvétel Feri szóló dala és mégis ezt a címet kapta az album, javaslom, hogy mindenki hallgassa meg a szövegét.
 Varga Feri: - Ami fontos még a címmel kapcsolatban, hogy olyan sok rosszat hall az ember, fújják a televízióban, újságban, mindenhol, hogy jó, ha az emberek hallanak egy kis vidámságot, hogy valami pozitívum legyen, mert annyira bele tudunk feledkezni a negatívumokba, ami nyilván fontos, de fontos az is, hogy az ember egy kicsit pozitívabban lássa a világot.
Balássy Betty: - Imádjuk a Híradók végén a pozitív híreket, hogy „Kismalac született, nem tudom hol”. Inkább pozitív gondolkodásúak vagyunk. Nem szeretem a lehúzó, vagy a becsmérlő dolgokat.

Meghallgattuk, ajánljuk! Hol lehettek volna, ha nem ott? - meghallgattuk Varga Feri és Balássy Betti újdonságát
 
Zene.hu: A Jazz kettesben milyen jellegű, vidám, vagy mit lehet mondani róla?
Balássy Betty: - A címben mindent elmondtunk erről a lemezről, azt hiszem. Ha egyedül érzed magad és otthon vagy, akkor is jólesik hallgatni, mert egy olyan hangulatot hallgatsz, amire kettesben is ülhetnétek a kedveseddel otthon. De ha otthon ültök egy pohárka itallal és egy kellemes aláfestő zenére vágytok, aminek a jazz nagyon megfelelő, akkor is nagyon jó ez a lemez. Mindenképpen ez volt a cél. Nyilván az én múltamhoz köthetjük. A jazz nálunk is felütötte a fejét. Ez már régebben indult el. Mikor Ferivel elkezdtünk együtt dolgozni, volt a Megasztárban is egy olyan dala, amit big band-esre áthangszereltek, a Multimilliomos jazz dodos.
Varga Feri: - Igen, egy nagyon jó barátommal hangszereltük át.
Balássy Betty: - Már ott elindult, hogy Feri is nagyon szereti ezt a műfajt, de közösen nem csak külön-külön kezdtünk el vele foglalkozni. Négy nemzetközi jazz énekversenyt nyertem. Én a dalok nagy részét is onnan válogattam ki, amik meghatározóak voltak életem során. A szívem csücske, a You go to my head című dal, örülök, hogy felkerült. Fontos volt az is számunkra, amitől megriadnak itthon, amit nem értenek. Ez egy melodikus jazz lemez, mindenképpen a hallgatható dallamokra törekedtünk.
Varga Feri: - Még egy dolog, hogy miért is készítettük a lemezt. Járjuk az országot, és minden koncertprogramba beleillesztünk egy-egy jazz muzsikát, aminek mindig akkora sikere van, hogy a menedzsment és a kiadó azt mondta, hogy bele kell kezdeni ebbe a dologba és meg kell nézni, hogy ez hogy működhet. Nem tudatlanul kezdtünk bele ebbe a dologba.

Meghallgattuk, ajánljuk! Jazz kettesben, igényesen a Varga Feri és Balássy Betti párossal

Zene.hu: Egy párosnál alapvetően a dalok kiválasztásánál, hangzásánál lehetnek viták. Mennyire volt jellemző ez rátok az album összeállításakor?

Balássy Betty: - A dalokkal kapcsolatosan sosem voltak viták, mert Ferivel mindig is egyetértettünk abban, hogy mit szeretnék hallani. Abban voltak inkább nézeteltérések, hogy a saját részét ki, hogy énekli el, inkább a szakmai és az énekkel kapcsolatos dolgok voltak a vitás kérdések. Semmiféleképpen nem a dalokban. Jazz dalokban és pop dalokban is mindig egyeztünk, hogy mit szeretnénk énekelni. Itt meg kell említeni Szabó Zé nevét, akivel nagyon sokat dolgoztunk. Ő volt az albumok zenei rendezője.

Zene.hu: Szokatlan az is, hogy egy koncerten mutattátok be a 2 különböző stílusú albumot előbb május 14-én, majd egy nappal később és 15-én.

Varga Feri
: - Érdekes vállalkozás ez szakmailag  is. Külön volt a pop és külön lesz a jazz bemutató egy helyen. Úgy gondolom, hogy mind a két album nekünk nagy siker, már csak azt várjuk, hogy a közönségnek is az legyen. Mi mindent elkövetünk annak érdekében, hogy élvezhető legyen. Nagyon jó dalokkal és nagyon jó szövegekkel, mind a két lemezzel iszonyatosan sokat dolgoztunk.

Balássy Betty: - Volt, amit hatszor énekeltünk fel, mert még nem tetszett. Még nem volt olyan, milyennek szerettem volna, hogy legyen. Én nagyon örültem, hogy annyit énekelhettünk, és annyi időt fordíthattunk rá, amennyit tudtunk, és addig nem mentünk tovább, amíg nem lett tökéletesnek. Nem hiába van az, hogy külföldön, hogy több évig is készül egy lemez. De tökéletes hangzást kapott a hallgató.Varga Feri: - A pop lemezt ifjabb Malek Miklós keverte Los Angelesben. Aki beteszi és kicsit hozzáértőbb, az hallani fogja, hogy nagyon jól szól és nagyon jó hangzású a lemez. Ennek nagyon örülünk.

Zene.hu: Mindenki a duettekről ismer benneteket. Az albumokon mégis vannak szóló dalok. Másfajta önmegvalósítás ez, vagy miért csináltátok így?
Balássy Betty: -  Szerintem borzalmas unalmas végig hallgatni egy lemezt, amin csak duett-dalok vannak. Én legalább is csak akkor szeretem végig hallgatni, ha a duett-partner mindig más. Készültek már Magyarországon olyan lemezek, ami duett-lemeznek lett titulálva, ahol a duett-partnerek mindig mások, mert más hangszíneket hallgatsz. Ha mindig ugyanaz a férfi és ugyanaz a női hang lépne be, az nagyon unalmas.
 
Azért is fontos ez, mert vannak olyan dalok, amik Ferinek, vannak olyanok, amik nekem állnak jól, talán Ferinek több dala is van, ami végül is teljesen mindegy.

- Nekem jazzből van több dalom. Arra törekszünk, hogy jó dalok legyenek fent és egymásutánjában is jól szóljanak. Az sem volt mindegy, hogy hogyan állítjuk össze a cd sorrendjét. A koncert és a fellépéseink is így vannak felépítve, hogy vannak szóló és vannak duett dalok. Sokkal színesebb és érdekesebb egy koncert, ha nem ugyanazt hallgatod végig.

Zene.hu: Mi van, ha valaki csak szólóban szeretne Betti téged kérni?
Balássy Betty: - Mi csak duettben megyünk el fellépni. Én sem vállalok már olyan bulit, mint amiket régen vállaltam, sokan sírnak ez után, Feri sem vállal már ilyesmiket, mi ezt az utat választottuk.

Zene.hu: Mi jutott eszetekbe, mikor kezetekbe vettétek a lemezt?
Varga Feri: - Mikor meghallgattam végig legelőszőr, bennem óriási érzelmi vihar dúlt. Egyrészt, hogy készen van, másrészt, hogy vége van. Bennem ez hatalmas érzelmeket kavart fel.
Balássy Betty: - Majd 6 hónapot dolgoztunk rajta, éjt nappallá téve.

Varga Feri: - Nincsenek benne olyan részek, hogy, „jó lesz ez így is”, semmilyen kompromisszumot nem hagytunk a lemezzel kapcsolatban, a tökéletesre törekedtünk végig.

Ajánljuk! Balássy Betty elárulta titkát, Feri megőrjíti

- Bíró Zsolt -

[2009.05.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még