2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Meglepetésekkel indult a Balaton Sound - képes beszámoló
Brüsszelben és Párizsban lép fel a Bëlga
A Transglobal Underground az idei PEN húzóneve
Rekordbevétellel és rekordnézőszámmal ért véget a PEN - képekben
Képgalériák
PEN 2009 - Bauchklang
PEN 2009 - Belga
PEN 2009 - Irie Maffia
PEN 2009 - Ludditák
Kapcsolatok
Bauchklang
Ludditák
Bëlga
Irie Maffia

Nézőcsúcs a PEN első napján! - képes beszámoló

Már az Egyetemi Napok megnyitóján vagy félezer ember gyülekezett a Széchenyi téren, hogy aztán kollektíve átvonuljanak a Pécsi Bőrgyár területére, ahol már az első napon nézőcsúcsot ért el a rendezvény: mintegy 2800-an látogattak ki a PEN 2009 első napjára, teltházat produkált a Belga és az osztrák Bauchklang is.

Mert van ám itt minden: színházi minifesztivál, tehetségkutató, diákrektor-választás, nagyszerű pálinka választék, három színpad, külföldi fellépők... minden. És mindez egy gyártelepen.

Annak ellenére, hogy nézőcsúccsal kezdett a Pécsi Egyetemi Napok, egyáltalán nem volt elviselhetetlen a tömeg. Egyelőre úgy néz ki, hogy tökéletes választás volt a Bőrgyár területére szervezni a rendezvényt. Az mellett, hogy tágasabb a helyszín (mint a tavalyi Zsolnay-gyár), meglehetősen nehéz a tájékozódás. Jómagam az első este a háromból csak két színpadot találtam meg.

Elég szépen belakták azért a Bőrgyár területét, a lepattant épületek falára vetítenek, installációk mindenütt, a kísérleti elektronikára rákattant arcok pedig egész este püttyögnek, ritmizálnak.

Mindemellett korrekt a pálinkaválaszték (az első nap tapasztalataiból azt szűröm le, hogy kelleni fog az a négy nap, hogy végigkostóljuk az összes árusított pálinkát: a bodza, a málna, a feketeribizli és a faeper már megvolt), no de nem ezért mentünk ki.

Osztrák szájemberek és magyar belgák

Takáts Eszter és a Gumizsuzsit persze lekéstük, a Ludditákat viszont még elkaptuk a Bauchklang előtt. No feng-shui, Buppa, őrült gitáros, fél-Quimby a színpadon - dióhéjban ennyi.

Ludditák koncert - PEN 2009 (galéria)

Mire visszaértünk a Pécs kedvenc söréről elnevezettt színpadhoz, az osztrák srácok már javában berregtek, püttyögtek, morogtak és dobgépeltek. Persze mindezt olyan formában, ami többszöri alkalommal sem unalmas. Lenyomtak egy laza reggae-trance-drumandbass-ethno-hiphop egyveleget és természetesen most sem maradhatott el a már-már kötelező "hívjunk fel a közönségből valakit, aki tud beatboxolni" rész.

Enyhe déjá vu érzés fogott el, mikor a Balaton Sound-os fellépésükhöz hasonlóan sikerült most is a Dózi nevű rappert kiszúrni a tömegből, aki azért most kissé jobban felkészült és lenyomott egy olyan show-t, hogy az osztrák fiúk helyében elgondolkoznék egy kollaboráción ezzel az arccal. Dózi még le sem ért a színpadról, mikor a Folkfree csapat ceremóniamestere, MC Lomex csatlakozott az ötfős gárdához még egy szám erejéig.

 Bauchklang koncert - PEN 2009 (galéria)

Gyors átszerelés után következett a hazai fesztiválok egyik tuti befutója, a Belga. A három srác Titusszal (és effektjeivel) kiegészülve pillanatok alatt belecsaptak a lecsóba és ledarálták a legnagyobb slágereiket, a Csipkés kombiné c. örökzölddel együtt. Ekkorra a Szalon színpadnak helyet adó sátor már teljesen tele volt: a páratartalom és a kezek az egekben, igazi torokból ordítós házibulihangulattal.

Belga - PEN 2009 (galéria)

Belga után Irie Maffia, akik szintén hozták a tőlük megszokott színvonalat. A pécsi egyetemisták pedig heves bólogatások közepette élvezték a Busa Pista, Colombo és Sena által vezényelt formáció reggae-s alapú hiphop-rock-funky-ját.

Irie Maffia - PEN 2009 (galéria)

Feltehetően a második napon sem hagy alább a hangulat, erről többek között Copy Con, a francia Ez3kiel, a Kiscsillag, a PASO , a Peet, a Fish! és a Zagar gondoskodik.

-M-
 

[2009.04.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még