2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Elhunyt a Kossuth-díjas énekes - Sándor Judit 85 évet élt
Két csemegét még tartogat idén a Zeneakadémia csapata
A világ legismertebb magyar zeneszerzője ezen a napon született - Kodály Zoltánra emlékezünk
Mozart esttel kezdődik az év a Zeneakadémián
Kiosztották a rangos zenei díjat Budapesten - érdekességek a díjazottakról
Pécsre érkezik a salzburgi karamazenekar
Kapcsolatok
Zeneakadémia (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)
Komolyzene

Meglepetéskoncerttel zárja az évadot a Zeneakadémia

Bach János-passióját és Haydn műveit Vashegyi György vezényletével az Alma Mater Zenekar adja elő, horvát és magyar zenészek klasszikus és kortárs zenei műveket játszanak, valamint jubileumi hegedű-zongora koncertet ad Lőte Enikő és Perényi Eszter. Május közepén az egyetem Fúvós tanszékének hallgatói és tanárai Dr. Batta András rektor közreműködésével egy nagyszabású fúvós meglepetéskoncerttel búcsúztatják a komolyzenei évadot.

Április 8-án a közönség Vashegyi György vezényletével J. S. Bach János-passióját hallhatja az Alma Mater Zenekar, valamint a Zeneakadémia szólistáinak előadásában. Az evangélista szerepét Szigetvári Dávid énekli, míg Jézus szerepében Orendt Gyula lép fel. Közreműködnek: Várady Zita szoprán, Gavodi Zoltán kontratenor, Megyesi Zoltán tenor, valamint Cser Krisztián basszus.

Április 26-án a Zeneakadémia Kistermében horvát és magyar növendékek adnak elő kortárs és klasszikus műveket. A közös est a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Zágrábi Zeneakadémia az európaiság jegyében kötött megállapodásának köszönhetően jött létre. A koncerten Hubay Jenő, Dubrovay László, Brahms, Chopin, Regondi, Swerts és Verdi művei csendülnek fel.

Április 28-án a Kisteremben a Zeneakadémia DLA fokozattal rendelkező zongoraművész tanára, Lőte Enikő ad jubileumi hangversenyt. A koncerten elhangzó különleges atmoszférájú Schubert a-moll zongoraszonátát és Brahms romantikus a-moll, A-dúr és g-moll zongoradarabjait két nagyformátumú mű foglalja keretbe. Beethoven F-dúr (Tavaszi) hegedű-zongora szonátáját derű és fiatalos lendület jellemzi, Weiner Leó négy tételes fisz-moll hegedű-zongora szonátája pedig új zenei tartalommal egyesíti a régi mesterek építkezési tradícióit. Az esten Lőte Enikő kamarapartnere Perényi Eszter hegedűművész, a vonós tanszék nemzetközileg elismert vezetője.

Május 6-án ismét az Alma Mater Zenekart hallhatjuk a Nagyteremben. Haydn C-dúr hegedűversenyét, g-moll Salve Regináját és 100. G-dúr „Katona” szimfóniáját Vashegyi György vezényli. A koncert szólistája több szállal is kötődik hazánkhoz: Tamsin Waley-Cohen brit hegedűművész a világhírű Fenyves Loránd tanítványa volt, bemutatkozó koncertjét pedig a londoni Magyar Kulturális Központ meghívására a Magyar Magic elnevezésű rendezvénysorozat keretében adta. A fiatal művésznő egy 1721-es Stradivari hegedűn játszik, amely korábban tanára, Fenyves birtokában volt.

Május 13-án a Zeneakadémia diákjai és tanárai, Hábetler András bariton közreműködésével, grandiózus meglepetéskoncerttel zárják az Alma Mater hangversenyek 2008-2009-es évadát. Hőna Gusztáv tanszékvezető, harsonaművész szervezésében az akadémia fúvós és ütős növendékei, tanárai igazi fúvósünneppel búcsúznak a tanévtől és mutatják meg a közönségnek, miért olyan sikeresek a Zeneakadémisták a hazai és nemzetközi zenei megmérettetéseken.

A hangversenyt Hidas Frigyes Szignálja nyitja meg, ezután Giovanni Gabrieli Pian e Forte két kórusos művét, Mozart D-dúr Divertimento fafúvós sextetjét, Francaix 10 fafúvósra írt művét, valamint Muszorgszkij Egy kiállítás képei című darabjának Elgar Howarth-féle átiratát hallgathatja meg a közönség. A koncerten Dubrovay Brummadza tánca, és Barabás Árpád Sonata in Blues rézfúvós quintetje is elhangzik. A hangversenyt Balogh Sándor karmester A brémai muzsikusok című zeneműve zárja. A különleges est műsorvezetője és mesélője Dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Dr. Batta András rektor az évadzáró koncertek kapcsán elmondta: „Nagyszerű érzés, hogy immár ötödik alkalommal rendezhettük meg az Alma Mater koncerteket. A változatos repertoárnak, a volt és jelenlegi Zeneakadémisták és tanáraik játékának, kimagasló tehetségének köszönhetően elmondható, hogy saját szervezésű sorozatunk ma már szorosan hozzátartozik a hazai komolyzenei koncertélethez.
 

[2009.04.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még