2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Magyar zenészek tisztelegtek a Neoton előtt - fotókkal
A Tankcsapdát ünnepelték Siófokon
Fenyő Miklós, ahogy eddig csak kevesen látták
Érdekes képek Demjén Ferencről! Meg fogsz lepődni!
Zajlanak a V’Moto-Rock próbák - titkok a megabuliról Demjén Rózsitól
A magyar rock and roll koronázatlan királya 62 éves
Hungária, Demjén Ferenc, Edda: a 2009-es MTV Icon-ok
Felháborító nézői viselkedés a Demjén koncerten
Szikora Róbert: "Fenyő Miklós hadd pukkadjon meg"
Kiderült Zséda titka! Mi köze van a Hungáriához?
Demjén Ferenc jól látja a dolgokat: "Arra nincs szükség, ami mellett hirtelen elfutnak"
Képgalériák
MTV Icon sajtótájékoztató (2009)
Kapcsolatok
Fenyő Miklós
Demjén "Rózsi" Ferenc

Fenyő Miklósnak és Demjén Ferencnek nem voltak kikötései - interjú a két magyar zenei nagysággal

A tavalyi sikert meglovagolva, a siófoki Coke Club 2009-ben is rászánta magát az MTV Icon koncert megszervezésére. Ezúttal is a hazai élvonal kiérdemesült sztárjai - ikonjai -, így a Hungária együttes/Fenyő Miklós, Demjén Ferenc, valamint az Edda életműveiből szemezget 12 zenekar, a dalok újraértelmezett változatával. 2008-hoz képest annyiban történt változás, hogy most felléphet egy 13. zenekar is. A kezdeményezésről Demjén Ferenc és Fenyő Miklós fejtette véleményét.

- Figyelemmel kísérted az MTV Icon tavalyi televíziós adásait, illetve koncertjeit?

Demjén Ferenc: - Mivel a koncertet kizárólag az MTV közvetítette – nálam pedig csak az eredeti angol adást lehet venni -, így sajnos nem láthattam a műsort. Lehet, hogy azóta változott a helyzet, fogható - mindenestre most már jobban odafigyelek.
Fenyő Miklós: - Nem, nem is tudtam erről.

- A te, illetve zenekarod által tolmácsolt dalok az évek során beleivódtak a köztudatba. Egy fiatalabb generáció által, saját felfogásban, saját egyéniségére formálva egészen másképp szólalnak meg. Milyen érzés lehet az új köntösbe öltöztetett melódiákat ebben a formában újra hallani?

F.M.: - Dacára annak, hogy nem vagyok különösebben híve az átdolgozásoknak, megpróbálom kellően komolyan venni ezt a dolgot. Remélem sikerülni fog! A Beatlest is rengetegen próbálták újra öltöztetni, más felfogásban előadni; bármennyi verziót meghallgattam, még mindig az eredeti a legjobb.

Persze nyilvánvalóan érdekel, hogy ki, mit hall bele a nótába, hiszen attól függően fogja átdolgozni, hogy milyen a lelkivilága. Vagyis saját maga fog megjelenni az új változatban. Azt veszi ki az eredetiből, az lesz a kiindulópont, ami számára fontos. Ha megtalálom benne a gondolatiságot, biztos, hogy nagyon fogok örülni. Ha pedig azt látom, hogy csak azért csinálja, hogy éppen szerepeljen, nyilvánvalóan nem leszek különösebben lelkes. Csupán külső szemlélője vagyok az eseményeknek, nem vagyok zsűritag. Bízom benne, hogy jól fognak sikerülni!

D.F.: - Az eddigi tapasztalatok alapján vannak olyan előadók, akik érzékkel nyúlnak a dalokhoz. Lehet, hogy nekem is meglepetést fognak okozni az átdolgozások. Mindenesetre megpróbálom kifejteni belőle a magot, az eredeti érzést. Mivel ma már több generáció létezik, nincs ellenemre, ha ezeket a nótákat saját felfogásukban értelmezik újra, főképp, ha fiatalokról van szó. Viszont nagyon fontos, hogy úgy énekeljék a dalt, hogy közben emlékezzenek az eredeti előadóra, vagy szerzőre. Igazat adok Mikinek abban, hogy lehet éppen bravúros egy feldolgozás, de a Beatles eredeti verzióját akkor és abban a közegben, amikor és ahol megjelent, nem tudja felülmúlni.

- A nóták kiválasztását együtt végeztétek, vagy már eleve kész ötlettel kerestek meg az illetékesek?

D.F.: - Fogalmam sincs, hogy miből szemezgettek, de nem is akarom előre tudni. Annál nagyobb lesz a meglepetés!
F.M.: - Ebben a pillanatban nem tudom, és nem is fogom tudni. Mivel egy zenekar egy nótát játszik, így 12 dal lesz. Ott a helyszínen fog kiderülni, hogy melyek azok, és hogyan fognak szólni.

- Voltak feltételeid az új előadókkal kapcsolatosan?

D.F.: - E rendezvény esetében nincs szó feltételekről. A rendezők részéről komoly szakmai munka előzte meg az előadók kiválasztását, minden tekintetben megbízom bennük. Más esetben sem nagyon szoktam beleszólni, ha megkeresnek valamelyik dalom feldolgozásával. Saját véleményem persze van, de az igazi zsűri a vásárlóközönség.

F.M.: - Nem voltak kikötéseim. Ha lettek volna, nyilván ott kellett volna lennem minden meghallgatáson. Azt gondolom az én szerepem ebben annyi, hogy meghallgatom a dalokat. Az a dolgom, hogy rácsodálkozzak, hogy egy újabb generáció – feltételezem, hogy fiatalokról van szó -, hogyan viszonyul ehhez a zenéhez. Kicsit ambivalens érzésekkel állok ehhez a dologhoz. Ha a Hungáriáról van szó, akkor 17 évről beszélünk, és nem csak arról a bizonyos 3-ról. Azt gondolom, hogy életem egy nagyon kis darabjából lesz itt idézet. Annyira nem vagyok lelkes, mintha az életemet felölelő teljes időszakból válogatnának. Éppen ezért kissé távolságtartóan, de érdeklődéssel várom az eseményt.

- Nem érzed úgy, hogy esetleg sérülne az eredeti előadók, vagy szerzők nimbusza az átdolgozás miatt?

D.F.: - Sosem volt ilyen érzésem. Sőt volt olyan eset, hogy az eredetit a feldolgozás után ismerték meg szélesebb körben. Azt mondom, hogy mindenkinek a lelki alkata, felfogása adja meg az adott dal hangulatát. Éppen ezért nem szoktam akadályt gördíteni a feldolgozások elé. Legfeljebb meglepődöm.
F.M.: - Egyáltalán nem érzem, és remélem, nem is fogom!

- Egyébként Fenyő Miklóstól nem állnak messze az újraértelmezett alakítások, elég csak a nemrég moziba került Made in Hungáriára gondolni.

F.M.: - Arra azért odafigyeltem, hiszen a filmhez sokkal közelebb álltam. Jelentős dologról van szó, nem csak az éneket illetően, de a játék is nagyon fontos. Az énekes-színészeknek magát az eredeti érzést kellett visszaadni. A filmben megvalósult, amit szerettem volna.

- Vannak terveid a közeljövőre nézve?

D.F.: - Nagy megtiszteltetés számomra, hogy rám is gondoltak az MTV Icon produkciójában, így más előadók által is tovább élnek a dalok. Ami saját projectemet illeti: épp a jövő héten indul a 40 állomásból álló Demjén koncertturné, melynek helyszínei nyomon követhetők honlapomon. Két év után – hiszen tavaly a V’ Moto-Rock volt – újra jön az immár hagyománnyá vált Aréna koncert.

-Hegedűs István-

[2009.06.10.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
cokeclub 2009.06.11. 17:51 • [1]
Coke Club program és szállás oldal: http://coke.club.hu

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még