2024. május 18. | szombat | Erik, Alexandra nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
2unlimited fan oldal

Ezt hallgassátok technoshokk: 2unlimited

A zenerégész mai témája a valaha híres, ám mára tökéletesen elfelejtett 2unlimited, ami a 90-es évek meghatározó dance és techno neves duója volt.

Meg kell mondanom őszintén, hogy én a techno-tól, dance-től és house típusú zenéktől komolyan, és mélyen elhatárolódom. Összevissza ugrálnak az emberek olyan zenére, aminek mindegyik képviselője ugyanazokat az elemeket használja fel...  Ám itt volt valaha ez a 2 unlimited, ami valahogyan hallgatható, pedig egészen más zenéket hallgatok. Ha valakinek mondanak valamit ezek a nevek, hogy Madball, vagy Darkest hour, Dawncore, Newborn, akkor azok tudják, hogy mi a különbség…

Ezt a holland kis csapatot két személy alkotta: Anita Doth és Ray Slijngaard. A 90-es években igazán divat volt ez a techno-dance irányzat amit ők is míveltek: Magyarországon például ekkor ezt a vonalat képviselte a Carpediem, csak rosszabb kiadásban, melynek tagja volt az igazán országimázs építő Kozsó is. Visszatérve a németalföldi kis csapathoz, Anita énekelt, tulajdonképpen ő volt az, aki feldobta az együttest, illetve a másik tag, X-Ray, pedig rappelt és azért odaszólt, hogy mi a menő. Egyiküket se lehet kifejezetten európainak hívni, hiszen mindkettejükben afrikai vér is csörgedezik. Debütáló kislemezük a „Get ready for this” volt 1991-ben, gondolom azért, hogy mindenki készüljön fel erre az ámulatra méltó pár évre, valamint a rá egy évre megjelenő meglepő nevű „Get ready”-re. Legjobban a „No limits” nevezetű korongjuk robbant be a slágerlisták élére, ez 1993-ban történt, hiszen ekkor jelent meg. Ezen akkora slágerek vannak, hogy azért ezek fennmaradtak. Valahogy ez az album cím is beletrafált, hiszen úgy tűnt, hogy nincs előttük akadály. Például a No limits című számot egy nemrégi Mentos reklámban pingvinek meg egyéb állatok énekelték. Még meg kell említeni a „Let the beat control your body”, „Kiss me bliss me”, „Maximum overdrive” végül de nem utolsó sorban a „throw the groove down” nevezetű nótákat erről az albumról. Ekkor minden kis maxijuk, illetve még az egy-két később eladott lemezt is vették, mint a cukrot. Ezen kis intervallumban nem kevesebb, mint 18 millió lemez kelt el.

Ám aztán jöttek a nehézségek, és a szűkös idők, habár egyfolytában adták ki lemezeiket, többnyire ezek a régebbiekből táplálkoztak: az már elég rossz jel volt, hogy kiadtak egy válogatást „best unlimited” néven, majd pár évre rá 2003-ban „The very best of” albumot, aminek mondjuk ki semmi értelme nem volt, illetve még remixelt számokat tartalmazó korongokat. Ez talán azt mutatja, hogy túl erőltették, és valahogy inkább már csak pénzt akartak szerezni, ki akarták ebből hozni az utolsó fityinget is. Ez nem is nagyon sikerült, így X-Ray és Anita különvált. Ám most, egy csapatnyi rajongó összefogott, csinált egy honlapot, és petíciót gyűjtenek, hogy Anitával újra megalakuljon a 2unlimited.

Minden kétséget kizárva mondhatom, hogy autóban és házibulikban tökéletes szórakozás, főleg, hogy erre igazán lehet mókázni ittasan és józanul egyaránt.

Ha belegondolunk, hogy 18 millióan hallgatták, és még beleszámítjuk azokat is, akik ocsmány módon másolva jutottak hozzá, akkor azt mondhatjuk, hogy valóban megéri az ő nevüket felidézni. A mai techno pedig, hát az aztán felejtős…

Magó Ádám

[2005.10.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK koncertjegy [2024.05.17.]
SÜRGŐS HITELEK zenész » vonós [2024.05.16.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még