2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A zenében is légy trendi!
Shakira miatt kell módosítani egy focimeccs helyszínét
Shakira 40 millió dollárt áldoz hazájára
Luxusklipet forgatott a megasztáros lány
Kapcsolódó Kiadványok
Shakira: Fijación Oral Vol 1.
Shakira: Hips Don't Lie
Kapcsolatok
Shakira

Isten éltesse Shakirát! Szerinted, hány éves ma?

Zenerégész rovatunkban leporoljuk a múlt emlékeit és felidézzük azokat az eseményeket, amelyek adott nap a zenéhez köthetőek. Ma Shakira születésnapját ünnepeljük.

Shakira Isabel Mebarak Ripoll néven látta meg a napvilágot, 1977. február 2-án. Ő az egyetlen közös gyermeke Nidya del Carmen Ripoll Torrado és a libanoni származású William Mebarak Chadid-nek. Nyolc idősebb féltestvére van az apja előző házasságából. 15 évesen kezdett el hastáncolni, ami valljuk be mozgásán nagyon is érződik.

A Shakira név arabul "hálás"-t jelent. Gyermekkorának nagy részét Barranquillában töltötte amely, Kolumbia északi részén található. Shakira többek között a 140-es IQ-járól is ismert.

Amikor 4 éves volt, az apja elvitte egy közel-keleti életterembe, ahol Shakira először hallotta a doumbek-et, azt a hagyományos dobot, amit az arabok tipikusan a hastáncos zenéhez használnak. Shakira elkezdett az asztalon táncolni, majd az egész étterem tapsviharban tört ki. Ekkor volt az a pillanat, amikor Shakira elhatározta, hogy előadó szeretne lenni. Imádott énekelni, de a tanára az iskolában nem engedte, hogy a katolikus kórusban énekeljen, mondván, hogy túl erős a hangja. Az iskolában csak a hastáncos lányként ismerték, hiszen minden pénteken az iskolában előadott egy hastánc számot.

Első versét is ekkor írta meg, La Rosa De Cristal (Kristályrózsa) címmel. Ahogy idősödött, egyre jobban érdekelte az írás. Ennek köszönhetően a hetedik születésnapjára egy írógépet kért a szüleitől. A verseket, amelyeket írt, később dalba foglalta.

Dal, tragédiából

Nyolc évesen, miután az egyik testvére meghalt motorbalesetben, Shakira megírta első dalát, a Tus Gafas Oscuras-t (A sötét szemüveged). A baleset után az apja éveken keresztül sötét szemüveget hordott, hogy eltakarja a fájdalmát. Ez adta Shakirának az ihletet a dal megírásához.
10 és 13 éves kora között számos rendezvényre meghívták fellépni, így a szülővárosában elismertté vált.

Ő számít a 90-es évek közepétől a pop-rock-latin zene egyik legnagyobb alakjának Latin-Amerikában. A 2000-es évektől pedig a világ egyik legsikeresebb előadóművésze.

Anyanyelvén kívül folyékonyan beszél angolul, portugálul, olaszul és egy picit arabul is. 2001-ben megjelent első angol nyelvű lemeze, a Laundry Service az egész világon ismertté tette, melyből 13 millió példány talált gazdára világszerte. A BMI szerint Shakira a legtöbb lemezt eladó kolumbiai zenész, több mint 60 millió eladott lemezzel. Számos zenei díjat nyert világszerte, többek között 8 Latin Grammy-t, 2 Grammy-t, 15 Billboard Music Award díjat, 4 MTV video Music Award díjat, egy People's Choice Award díjat és Golden Globe díjra is jelölték. Szintén ő az egyetlen dél-amerikai művész, aki első helyezéseket ért el az amerikai, ausztrál és angol listákon.

– wikipedia.org/zene.hu –

[2009.02.01.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még