2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Éljen a jazz! - a Heaven Street 7 új lemezén
Segítünk a karácsonyi ajándékozásban: újabb érdekes CD-k jelentek meg
Myrtill ismét hozza a kellemes jazzt
Kapcsolódó Kiadványok
Szőke Nikoletta: Golden Earrings
Kapcsolatok
Szőke Nikoletta
Legnépszerűbb csengőhangok

Egy magyar lemez a világnak - Szőke Niki megmutatja

Szőke Nikoletta Golden Earings című lemeze biztosan tetszeni fog, mind a szakmai és mind a laikus fülnek.

Vannak olyan albumok, amelyekről nehéz írni. Szőke Nikoletté is ilyen. Érződik, hogy az anyag célzottan külföldre készült, hiszen a borítón és a lemezen magyar szónak nyoma nincs! Egy nagyon színvonalas jazzlemez ez, Niki hangja fantasztikus, a zenészek minimum jazz tanszakon végzett úriemberek, tehát ők is tudják, hogy kicsiny országunkban nagyon szűk az a réteg, aki ilyen muzsikát hallgat.

A belső borító - természetesen angolul - minden közreműködő zenészt bemutat. Ha azonban valaki kíváncsi ezen urak és hölgy munkásságára is, és történetesen az angol tudása nem megfelelő, az fordítóprogram, vagy szótár hiányában sajnos hoppon marad.

Jazzlemezről nehéz írni. Azt szokták mondani, hogy ezt a műfajt csak az érti, aki műveli is. Ha valaki pedig azon kevesek egyike, aki nem foglalkozik zenével, csak hallgatja, annak gyakorlatilag bármely jazzlemez jó. No Szőke Nikié biztosan tetszeni fog, mind a szakmai és mind a laikus fülnek. Eleve érdekes a hangszerelés. Niki gyönyörű, kristálytiszta és nagyon egyedi hangja mellett akusztikus és elektromos gitárok, bőgő, klarinét és percussion hangszerek szólalnak meg, vegytisztán.

Egy kis szellemi táplálék

Én jó magam nem vagyok jazz-zenész, tehát szakmailag nem tudom kritizálni a művet. Az viszont biztos, hogy nagyon magas kvalitású nótákról van szó. Ez tipikusan az a zene, ami hideg téli napokon, egy kandalló mellett, a meleg szobában szellemi táplálékként szolgál az embernek. Furcsa dolog ez. Bebizonyosodik az, hogy Magyarországon igenis vannak világszínvonalú zenészek, csak a nagyközönség nem ismeri őket. Ezek az emberek nem kapnak nagy nyilvánosságot, pedig életük nagy részét töltik dalok írásával, hangszereléssel és gyakorlással, azért, hogy a közönségnek minél magasabb színvonalú produkciókat nyújtsanak mind lemezen és élőben.

Az azért biztos, hogy nagyon át kell szellemülni ehhez a hanghordozóhoz, de megéri. Teljesen más dimenziókba kerül az ember, akkor is ha nem szereti a jazzt. Ez a zenének azon fajtája, ami simogatja az ember fülét, lelkét. Egy kis kilépő a rohanó világból. Én hiszem azt, ha az ember ilyen muzsikát hallgat, sokkal könnyedebben fog fel dolgokat az életben. Semmi másról nincs itt szó, csak a szépérzékről. Ez az album annyira tetszik, hogy rögtön a kedvencemmé vált. A szép visszafogott gitárjáték mellett, mikor Niki hangja megszólal, szinte feláll a szőr a hallgató kezén.

Szóval mindenkinek tessék meghallgatni a cd-t, aki szereti a jazzt. Olyan élményben lesz részünk, ha elengedjük magunkat és odafigyelünk a muzsikára, ami ritka. Azt azért sajnálom, hogy annyira nem méltatták az esetlegesen magyar hallgatókat, hogy minden angolul van lemezen. Vagy talán felsőbb körökben mindenki beszél angolul? És azt azért ne felejtsük el, hogy itt nálunk Szőke Niki csak egy van, de külföldiában nagyon sok ilyen képességű énekes és zenész él, illetve körülbelül dupla annyi sokkal jobb! Tehát ezen műfajba betörni a világ nagyjai közé nehéz. Még akkor is, ha minden szót angolul írunk meg.

Értékelés: 1-5 pontig
Előadás: hangszeres játék, énekbeli teljesítmény, eredetiség. (5)
Zenészség: Nem találtam erre jobb szót, de azt próbáljuk ezzel osztályozni, hogy a produkció mennyire zenei indíttatású. Meg kell különböztetni az idejük nagy részét gyakorlással, dalírással töltő igazi zenészek produkcióit az üzleti vállalkozás szagú projektektől és a mindenáron lemezen szerepelni kívánó egyedektől. (5)
Hangzás: A lemez technikai minősége, illetve keverése és összhangja a zene hangfelvételével. (5)
Eredetiség: A produkció egyéni jellege. (3)

-norro-

[2009.01.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még