2024. május 15. | szerda | Zsófia, Szonja nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Van mit ünnepelnie a népdalok magyar királynőjének
Bogádmindszenten találkoznak a népzenekedvelők
Magyar és orosz népzene a Vidor fesztiválon
Szerethető ÖtösfogattaI rukkolt elő a legújabb etnoformáció - Nem ez?
Néptáncból is meg lehet élni - 25 éves az Igrice: első rész
Gratulálunk! Rangos díjat kapott a Muzsikás együttes
Másfél évtizede a csángó zene követei
Kapcsolódó Kiadványok
Fabatka: Nyáron piros, télen kék
Kapcsolatok
Fabatka
Legnépszerűbb csengőhangok

Erre a lemezre nem lehet mondani, hogy egy Fabatkát se ér

Igazi akusztikus felvétel a Fabatka együttestől, merthogy ebben annyi elektronika van, amennyi a lejátszónkban. De ettől szép igazán.

Először is egy pár szót az együttesről. A Fabatka autentikus népzenét játszik, ami igazán táncházakban érvényesül. Színpadi produkcióikban azonban a sajátos feldolgozásokat részesítik előnyben. A felcsíki, moldvai, gyimesi népzenei elemek nagyban jelen vannak a muzsikában. Nehezebb felfogású olvasóknak lefordítva: népzenéről van szó kérem szépen.

Hát ugye az tény, hogy az ilyen muzsikát nem lehet tömegesen eladni, meggazdagodni se lehet belőle, tehát egyenes következménye ezen dolgoknak, hogy igazi tanult zenészek muzsikálnak az ilyen jellegű együttesekben. Az emberek legtöbbje nem is érti a zenének ezen ágát. Valaki egyenesen népzenének veszi Kaczor Ferit, Fásy Ádámot és szánalmas társaikat. No ők aztán biztos, hogy nem tartoznak a kategóriába!

Ahelyett, hogy elkezdenénk belemenni zenetörténeti dolgokba, inkább hallgassuk meg a Fabatka együttes Nyáron piros, télen kék című albumát.

A természetes akusztikát a templom belső tere szolgáltatta

A népzenei felvételeknél nagyon fontos a természetesség, ezt ugye mondani sem kell. Tudták ezt Fabatkáék is. Idézek a lemez belsejéből: „a felvétel természetes akusztikájú környezetben, a szegedi Szent József Jezsuita templomban készült. A hangzóanyag teljes egészében élőben lett feljátszva és sztereo AB+ spot mikrofonozási technikával került rögzítésre 4 csatornán."

Mit is jelent ez? Berakták a zenekart a templomba, három mikrofont belőttek rájuk, a zenekar elkezdett muzsikálni, a hangmérnök bácsi pedig felvette. Na persze nem ilyen egyszerű ez, de durván ez a helyzet. Zengetőnek pedig nem holmi külső berendezést, hanem magának a templomnak a természetes, falak által keltett zengetőjét. És bizony ez nagyon szépen hallatszik is. Az egész muzsikának egy különleges atmoszférája van, ez pedig pont az, amit a legdrágább zengető berendezések sem tudnak produkálni.

A természetesség másban is jelen van a lemezen. Például a megszólaltatott pásztorfurulyák, Ségercz Ferenc saját készítésű hangszerei. Ségercz Ferenc egyébként a zenekar tagja és eszmei atyja, hiszen a lemezen az ő átdolgozásai hallhatóak.

Szellemi táplálék bárkinek

Jelen esetben most nem térnék ki a dalokra részletesen. Nekem a népzene a szívem egyik csücske, ezáltal nem tudok olyat írni, hogy ez, vagy az a dal jó, vagy nem jó. Mai műanyag, rohanó, illúziókból táplálkozó világunkban a népzene egy olyan dolog, ahová kicsit el lehet bújni és beleélni magunkat egy régmúlt világ atmoszférájába. Ugyanakkor a jelen és a jövő is megfogalmazódik a dalokban! Ez egyfajta szellemi táplálék lehet bárkinek.

A Fabatka valóban egy varázslatos utazásra invitál bennünket a múltba, a jelenbe, a jövőbe, nyárba, télbe, úgy, hogy mindez csak némi idő elteltével áll össze emlékezetünkben, hallgatás közben nem. Ezt az élményt már csak tetőzi az a természetes közeg, amit a Szegedi Szt. József Jezsuita templom kölcsönzött a lemeznek.

-norro- 

[2008.11.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.14.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
A világ legjobb ABBA tribute...

Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
beszámolók még