2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Vágtázó Csodaszarvas már másodszor
Kapcsolódó Kiadványok
Vágtázó Csodaszarvas (VCSSZ): Végtelen Ázsia!
Kapcsolatok
Vágtázó Csodaszarvas (VCSSZ)
Grandpierre Atilla
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
A csodaszarvas legendája
[2008. november 9.
vasárnap 11:00]

A "Végtelen Ázsián" keresztül vágtázik a magyar Csodaszarvas

A Vágtázó Csodaszarvas zenekar „Végtelen Ázsia!” című új albuma szeptemberben jelent meg.

A Grandpierre Attila által 2005-ben alakított 11 fős, ősi népi hangszereken játszó Vágtázó Csodaszarvas a legjobb hazai népzenészekkel és dzsesszmuzsikusokkal jeleníti meg az eurázsiai vágtázó lovas népek lenyűgöző élményvilágából, ősi népzenéjéből született őserejű világzenét.

Grandpierre Attiláról nyugodtan kijelenthető, hogy a legendás Vágtázó Halottkémek (VHK) élén, 26 év alatt, a kortárs magyar zene egyik szimbólumává nőtte ki magát. A három éve alapított Vágtázó Csodaszarvas bemutatkozó koncertjére a Petőfi Csarnokban került sor, melynek sikerére jellemző, hogy teltházat vonzott.

Első lemezük, a bartóki népzene-felfogás szellemiségében fogant „Tiszta Forrás” mindjárt a 2006-os esztendő legjobb CD-i közé került. Nem véletlenül, hiszen fergeteges lendület, életörömmel telített szenvedély, a közép-ázsiai, moldvai, dunántúli, kínai, és az indiai népzenékből táplálkozó frissesség jellemzi.

Itt a második!

Grandpierre Attiláék őserejű világzenét játszó csapatának legújabb – második - produkciója, a „Végtelen Ázsia”, a magyar népzene történetének egy őserővel ható, új, izgalmas fejezetét nyitja meg, hiszen a világon elsőként eleveníti fel az eurázsiai lovas népek muzsikáját.

Ez a különleges, nagy érdeklődésre számot tartó muzsika sok évtizedes, szenvedélyes, sokoldalú gyűjtőmunka eredményeképpen öltött testet a VCSSZ előadásában. Olyan érzésvilágot szeretnének visszaadni, amelyek a természet, az ember, a társadalom összhangjának igényéből, élményéből fakadnak.

A zenekarvezető szerint, e nemes cél eléréséhez elengedhetetlenül szükséges a zenei érzék folyamatos fejlesztése. A Vágtázó Csodaszarvas muzsikusai egy olyan kultúrát szeretnének megidézni, amely több ezer éven át virágzott a Kárpát-medence, India és Japán közötti hatalmas térségben, ott, ahol ma is az emberiség többsége él.

Reménykedésre ad okot, hogy a mai „celeb-trendi”, gagyicentrikus, értéktagadó világunkban nem halt ki teljesen a valódi művészetek iránti igény. Hiszen egyre inkább úgy tűnik, hogy a minőségi zenére vágyó emberek egy hagyományőrző, világzene terjesztését zászlajára tűző formáció erőfeszítéseit teltházas koncerttermekkel, valamint kiadványaik vásárlásával jutalmazzák.

-Hegedűs István-

[2008.10.16.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
Kisnyúl 2009.01.13. 21:41 • [1]
Grandpierre Attila az egyetlen olyan zenész, aki úgy képes átírni a zenét (Mámoros éji vágtázás), hogy az általam hőn szeretett hangszer hiányát képes feledtetni, sőt mi több, annál sokkal jobb változattal előállni– ami nem mondható el jónéhány ismert, világzenét játszó, ünnepelt zenekarról. A Vágtázó Csodaszarvas tartja magát szellemiségéhez, nem hajlik meg, nem köt kompromisszumot a nagyobb hallgatóságért ilyen-olyan eszközökkel (cimbalom és töröksíp helyett még egy szinti, nylonfurulya, villanykobza vagy elektromos duda).

A Napkapu telitalálat, legalábbis számomra, akinek a moldvai zene megunhatatlan és egyetlen, melyben hihetetlen életerőt, energiát vélek felfedezni és akárhány táncházba jutok el, ugyanúgy szívdobogva várom némelyiket. A Bulgárjászkát is:-)

Gratulálok és köszönöm az audiovizuális élményt!

Kata

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még