2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Az eredeti cikk
Kapcsolódó cikkek
Pozitív zenék Vincabi korongján
Nap Videója: a magyar Timberlake
Beérett a Soproni kölyök - SP első lemezéről
Szép részletek, hétköznapi nagyvonalak SP új klipjében
Fluor Filigran nem bír magával: újabb jópofa dolgokkal készül
Kapcsolódó Kiadványok
Fluor Tomi (Karácson Tamás): Kell az új is
Kapcsolatok
SP (Éder Krisztián)
Fluor Tomi (Karácson Tamás)
Pixa
Legnépszerűbb csengőhangok

Kell az új is! De kell ám!

Nem könnyû egy olyan előadó új albumáról írni, akinek minden egyes kiadványa más és más, de mégis mind igazán rá jellemző. Fluor Filigran legújabb lemeze, a ‘Kell az új is’ ismét sokféle stílusban kalandozik, mégis “Fluoros” az egész.

Talán tudatos felépítés eredménye, de a lemez első trekkje simogatóan melegíti be a pályát az utána következőknek, majd a zenefolyam a vége felé közeledve egyre inkább keményedik, forrósodik és durvul. 
Fluor új zenei fegyvereként Pixa mellé felsorakozott Hosszú Zsolt, aki jazz-es látásmódjával olyat tett az anyaghoz, amit itthon igen ritkán hallani hip-hop műfajban. 


Az albumot nyitó ‘Hív az élet’ dallamai nehezen hitetik el elsőre, hogy itt bizony magyar produkcióról van szó. Nagy részben előre is vetíti a teljes album egyenletesen sugárzó pozitivitását, melynek sodrását a második trekk, az ‘Egyre szebb’ minden gond nélkül viszi tovább, hogy Fluor nyugodtan közölhesse: “Az életem frankó. Köszönöm szépen!”


A két első dal (tényleg dalokról van szó) után Fluor és Eckü egy igazi funky-s oldskool örülettel hozzák el a nyár hangulatát (Zsír a buli), ahol az örök alteregó, Tudinni Tomika hozza szokásos igazságait, hogy a buli zsír és többen hánytak. Nem okoz csalódást. 
Az ezt követő ‘Jó lesz így’ akár egy Kool And The Gang lemezen is elférne, a szabadtéri szórakozóhelyek warm-up blokkjának nagy kedvence lehet.


Az ötös sorszámmal induló ‘Rejtenélek’ latin ritmusaira a fülledt nyári éjszakák hangulatát lefestő szöveg egy telitalálat, de a szóvicc refrén még erre is tud némi pluszt tenni.
 A hatos ‘Szavaim’ valószínűleg Fluor leggyakrabban használt szavainak mikrofonba mondott gyüjteménye, melyek bemutatják egy mai magyar emszi életét, akár csak főnevekkel, igék nélkül is.
 A címadó ‘Kell az új is’ a hetedik trekk a lemezen. Elsőre felismerhető, jellegzetes Pixa zenére SP hangja nyitja meg a dalt egy refrénnel. SP és Fluor ugyanazon korosztály képviselői, érezni hogy eléggé érzik egymás stílusát és ezt képesek is mai módon tolmácsolni.


A korong legmelankolikusabb tétele a nyolcas ‘Messzire visz’. Egyforma hangsúlyt kap a zene és a szöveg. Nincs szétszövegelve, MIL zenéje pedig visz, mint kivilágítatlan erdei út a kora-őszi éjszakában.

A kilences trekktől következnek a bónusz cuccok, amikből nincs hiány. Maga a kilences a ‘Szavaim’ című trekk Dolbeats újraértelmezése, vocoder-es nyitással, úszó és hömpölygő szintikkel. Igazi buli végi, hajnali hangulatú muzsika, ami lenyugtatja a nagyérdeműt, mielőtt elindulna haza. 
A tizes, a már ismert ‘Szédülszel’ a lemez “külföldi zenés” cucca, Fluor hangja alatt egy Christina Aguilera alap pattog.
 Ami ezután jön, azt külön kiemelném, mert a Limousine Brothers név alatt készített ‘Felle Felle’ egy iszonyatosan durva elektrós partytrack. Brutális erő van benne, amit még az együttüvöltős dupla-refrén tesz igazán felejthetetlenné. Pixa és Fluor együtt fejtegetik a fiúk és lányok arányát a buliban, majd levonják a tanulságot. Ez a trekk nem csak a hiphop bulik, hanem minden hazai modern tánczenét játszó diszkó egyik legnagyobb magyar nyelvű kedvence lehet, ha a DJ-k felfedezik maguknak.


A következő 3 trekket csak kakukktojás blokknak hívom. Pixa ‘Füge ujjak’ maxija került ide, mintegy meglepetésként. A klipes verzió mellett van egy extended, valamint egy akusztikus gitáros-tapsolós remix, ami annyira könnyed-rádiós-bulis, hogy külön érdemelne egy erre vágott klip-verziót. Nekem jobban be is jön, mint az eredeti, nagyon el lett találva.
 Az album zárásaként helyet kapott a Fluor Filigran Show új kedvencének, Dörrme-nek a debütáló cucca, mely a neten már nagy sikert aratott.

Mindent összegezve, egy pozitív, minőségi album a Mideastouch háza tájáról. Aki szereti a régi és mai amerikai hip-hop-ot és popzenét, az ezen a korongon olyat és úgy hallhat, csak magyarul. Nekem már szerzett egy jó napot. Ajánlom nektek is!

-Nóniusz Gábor, Hitkit.hu-

[2008.09.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még