2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Boldog születésnapot Karda Bea és Beyonce
Zenerégész: Tripla meglepetés Karda Beáta születésnapjára
Cuki vagy ciki Nagy Feró és Baby Gabi?
Kapcsolatok
Karda Beáta
Legnépszerűbb csengőhangok

Tudd meg hány éves mától Karda Bea!

Zenerégész rovatunkban leporoljuk a múlt emlékeit és felelevenítjük, hogy az adott naphoz milyen zenei esemény kapcsolódik. A mai napon nem más, mint Karda Beáta ünnepli a születésnapját.

Bea 1950. szeptember 4-én született. Családjától nem állt távol a muzsika, hiszen zenészcsalád sarja. Édesapja Karda Tibor zongorista, aki a Fészek Klub igazi fénykorában hosszú éveken át a hely meghatározó egyénisége volt.

Nem hagyatkozott azonban csak az otthoni fejlődésre, ezért zenei tanulmányait a Magyar Rádió Könnyűzenei Stúdiójában végezte. A zongora és a hangképzés mellett a jazz-balettet és a modern akrobatikát is kitanulta, ezzel fejlesztve színpadi mozgáskultúráját. A magyar könnyűzenei életbe a ’70-es évek elején került be, és azóta számos neves zeneszerző és szövegíró látta el jobbnál jobb slágerekkel. Ilyen volt például Szigeti Edit a General együttes gitáros- zeneszerzője, Papp Imre a Gemini együttes frontembere és énekes-zeneszerzője.

A népszerű Piramis együttes zeneszerzőit is ki kell emelni: Gallai Péter, Révész Sándor, Som Lajos. Nem lehet elmenni szó mellet a fesztiváldíjas zeneszerző Méhes György mellett sem, akinek Bea magyar és külföldi fesztivál díjakat köszönhet. A szövegírók közül említésre méltó Bradányi Iván és Nagy István.

Határokon túl

Külföldön is kipróbálta magát, ugyanis 1973-74 ig."Beata and the Piramis" névvel Németországban és Svájcban vendégszerepelt. Majd elindult a külföldi fesztiválokon is.1978-tól kezdődően tíz éven át volt visszatérő meghívott előadó a berlini Frierich-Stadt-Palace-ban, ahol osztatlan sikerrel adta elő a legismertebb német szövegírók és zeneszerzők számait,illetve készítette el világslágerek német változatait is.

Pályája alatt számos kislemezt jelentettet meg, ezek közül is szívéhez legközelebb a Szigeti Ferenc által jegyzett „Hogyha bekopog egy délután” 1994-ben a Könyörgés a kedvesemért című Méhes György által írt dallal megjelent egy MAX-i cd-je. Még ebben az évben bemutattak róla egy 30 perces pályamunkát.

Még mindig 1994-et írtunk, amikor is a boltokba került a Bea Mix elnevezésű lemeze, amelyen világhírű dalokat énekelt. Egy évvel később került piacra a Boldog karácsonyt a világnak" című korongja, amely jelentős példányszámban külföldre is eljutott. Ami annak tudatában hogy 5 nyelven csendülnek fel rajta a dalok, nem is csoda.

Visszatért

Az igazi meglepetést 2002-ben okozta, azzal, amikor a tőle eddigi megszokott zenei "világán" túl kipróbálta magát a mai divatos zenével. Megjelent új külsővel, új fazonnal, új stílussal a NOX és a ROMANTIC együttes fiatal zeneszerző párosától komponálta az Újjászületés című lemezét, amely a keresztségben a Karda Bea – B52 nevet kapta.

2004 óta már több helyen működik Karda Beáta Énekstúdió Budapesten, ahol a hangképzés és a megfelelő színpadi mozgás mellett a különböző zenei műfajok előadásmódjára is nagy hangsúlyt fektetnek az oktatók. Az újonnan felfedezett tehetségeknek az énekesnő fellépési lehetőséget is biztosít, s a későbbiekben is figyelemmel kíséri zenei életüket.

Az 59. születésnapján a Zene.hu is gratulál az énekesnőnek és minden jót kíván további életéhez.

Magyar zenészek, ahogyan eddig ritkán láthattad őket - a fotókat ITT találod. A Zene.hu legizgalmasabb híreit ITT olvashatod.

– forrás: kardabea.hu/zene.hu –

[2009.09.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még