2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Betiltott dalok koncertje a Rocktogonban
Demjén Ferenc útrakelt - az egész országot bejárja slágereivel
"A kelet-európai country” - A Fonográf együttes története (1. rész)
A kelet-európai country - "Az első villamos már elindult" ...(2. rész)
"A kelet-európai country": Country-üzem - kis kitérőkkel (3. rész)
"A kelet-európai country a Fonográftól" - MIDEM, szólólemezek, monstre-produkciók (4. rész)
Gyászol Charlie és Demjén Ferenc - elhunyt a magyar dobos
Kapcsolatok
Gidófalvy Attila
Karthago
Lord
Fáraó
Benkő László
Omega
Benkó Dixieland Band
Jankai Béla
Prognózis
Bulldózer zenekar
Pálvölgyi Géza
East
Skorpió
Tátrai Band
Charlie (Horváth Károly)
Berkes Gábor
Rapülők
Emberek
Első Emelet
Závodi Gábor
Demjén "Rózsi" Ferenc
Koncz Zsuzsa
Rúzsa Magdi
Zsoldos Tamás
Szentmihályi Gábor "Michel"
Madarász Gábor
Kapcsolódó események
Billentyűsök Éjszakája
[2008. szeptember 26.
péntek 20:00]

Billentyűsök éjszakája a Sportarénában

„Nem mindegy, hogy ki szólaltatja meg a Hammondot, így az orgonisták egymástól jól megkülönböztethetők” – nyilatkozta nemrég egy rockzenei szaklapnak Jankai Béla, a Prognózis-együttes egykori billentyűse.

Magyarországon eddig példanélküli rendezvényre kerül sor 2008. szeptember 26-án a Budapest Arénában. Gidófalvy Attila, Benkő László, Jankai Béla, Pálvölgyi Géza, Berkes Gábor, valamint Závodi Gábor ad találkozót egymásnak egy különleges, fantasztikusnak ígérkező koncert erejéig.

A névsort végigtekintve két dolog azonnal világossá válik a figyelmes olvasó és zenerajongó számára; egyrészt valamennyi muzsikus a hazai élvonal reprezentánsa, másrészt mind a hat billentyűs más és más zenei stílust képvisel.

Gidófalvy Attila, a Karthago-, a Lord-, és a Fáraó-, együttesekben felel a harmóniákért. A klasszikus hard-rock stílus mellett mindmáig hűségesen kitartó Gidó elsősorban billentyűs, de a Fáraóban és a Cikk-Cakk Company-ben gitárokon is bizonyította sokoldalúságát. A ’80-as években Hammond-orgonán játszott, napjainkban ennek digitális (XB) változatát és szintetizátort használ.

Benkő Lászlóról
minden további nélkül kijelenthető, hogy szinte egyidős a magyarországi beat-rock műfajjal. Az 1962-ben alakult Omega egyik alapítója és billentyűse, akkoriban fúvós hangszeren is játszott. Ifjú zenészként megfordult a, Benkó Dixieland Band-ben, 2002-ben pedig megalakította az instrumentális, szintetizátor alapú muzsikát játszó B-Project-et.

Jankai Béla, a Vörös István nevével fémjelzett Prognózis-együttesben vált igazán ismertté. Jellegzetes szintetizátor-futamai alapjaiban határozták meg az 1981-ben alakult, egyéni rock-stílust kialakító banda zenei arculatát. A rossz nyelvek szerint, a hard-rock meghatározó hangszerének, a „Hammond-orgona utolsó mohikánjának” titulált billentyűs varázsló a Benkő László-féle B-Project, az Omega kisegítő muzsikusa, és a Bulldózer-együttes tagja is egyben. Hangszerparkját folyamatosan fejleszti.

A komolyzenei előtanulmányokkal rendelkező Pálvölgyi Géza a progresszív zenét zászlajára tűző East-együttesben bontogatta szárnyait, onnan a Skorpió- együttesbe, majd a Tátrai Band-be vezetett az útja. Három zenekar – három különböző stílus. Mindehhez hozzáadódik Horváth Charlie projectjében való aktív közreműködés, valamint különböző filmzenék komponálása (pl. Valami Amerika 1, előkészületben 2.része). Finoman cizellált játéka, a zenei igényesség záloga.

Berkes GáborPálvölgyivel ellentétben – a könnyedebb műfajt képviseli. Elég csak az Első Emeletben, a Rapülőkben, az Emberek-zenekarban, vagy éppen filmzenei témákban megismert munkásságára gondolni. Személyében eleve biztosított a project sokszínűsége.

Závodi Gábor reprezentálja a fiatalabb generációt a billentyűsök alkalmi társulásában. A Mex-együttes után a Demjén Produkció régi és megbízható harcosa, aki markánsan elektronikus színezetű szintetizátor-megszólalásával és érdekes, izgalmas hangszereléseivel keltett feltűnést. Filmzenében a Csinibaba c. nagysikerű mozi kötődik nevéhez. Közreműködik Koncz Zsuzsa kísérőzenekarában, és újabban a Rúzsa Magdi Produkcióban is vállal szerepet – természetesen billentyűsként. Újabb üde színfolt a palettán.

Bár az est főszereplői egyértelműen az orgonák és szintetizátorok nagymesterei, de a teljesség igényéhez elengedhetetlenül szükséges a ritmusszekció jelenléte. Zsoldos Tamás basszusgitáros és Szentmihályi (Mishel) Gábor az alapok megteremtésében, minden bizonnyal a tőlük elvárható maximális teljesítményt fogják nyújtani. Madarász Gábor pedig szólógitárral keményíti (ellenpontozza?) a hangzást.

A hat billentyűs zenész közös ismérve, hogy egyben zeneszerzők is. Saját szerzeményeik mellett erre az alkalomra írt kompozíciók is helyet kapnak a műsorban. Előzetes ígéretek szerint, meglepetés sztárvendégek fogják színesíteni az amúgy is különlegesnek számító műsort a Budapest Arénában.

-Hegedűs István-

[2008.08.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még