2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A legszebb anyák napi dalok a Zene.hu-n 1. - Koncz Zsuzsa, Cserháti Zsuzsa, Emberek
Csoda történt Pintácsi Viki körül - bemutatjuk az albumot
Cserháti Zsuzsa forró rumbával vallott szerelmet - videóval
Emlékezzünk! A 4 legnépszerűbb Cserháti Zsuzsa-sláger - szerintünk
"Akad, amit nem gyógyít meg az idő..." - Cserháti Zsuzsára emlékezünk!
Kapcsolatok
Cserháti Zsuzsa
Legnépszerűbb csengőhangok

Őt nem lehet elfelejteni! Nyolc éve nincs köztünk Cserháti Zsuzsa

Zenerégész rovatunkban most egy nagyszerű előadóról, Cserháti Zsuzsáról emlékezünk, aki nagyon nagy nemzetközi karriert is befuthatott volna, ám az élet másként gondolta… Magyarországon azonban milliók kedvelték, és sokan siratták, amikor július 23-án…

Cserháti Zsuzsa 1948. június 22-én született. Tíz évig tanult klasszikus balettet, az énekléssel 1965-ben találkozott először, ám pályája csak 1972-ben kezdődött el úgy igazából. Ugyanis ekkor vett részt a Táncdalfesztiválon a Nem volt ő festő című dallal.

Zenekari állomásai már korábban is voltak; egészen pontosan 1967 és 1968 között a Rangers, majd a Thomastic együttessel turnézott. Az anyaság örömére sem kellett sokat várni: 1975-ben egészséges fiúgyermeke született, ez ihlette az Édes kisfiam című szám megírására és előadására.

Eltűnt a pályáról

Az 1980-as években eltűnt a zenei közéletből, egy televíziós interjúban ennek okát a szakmai féltékenységben vélte fölfedezni, ami körülvette őt. Ez azonban nem jelentette azt, hogy „csendben maradt”, ugyanis továbbra is énekelt: külföldön és belföldön egyaránt fellépett, a budapesti Moulin Rouge vezető énekese volt. 14 éven át énekelt éjszakánként, magánéleti és szakmai válságai következtében jelentős túlsúlyt szedett fel, majd – átmeneti időre – teljesen eltűnt a színpadról.

Visszatérés a Hamu és gyémánttal

S ahogy az lenni szokott, az igazi tehetségek nem merülhetnek el ilyen hirtelen a feledés homályába - ez pedig Zsuzsával is így volt. 1996-ban újra felfedezték. Megjelent Hamu és gyémánt című albuma, amellyel óriási sikert aratott: boldogan vállalt újra fellépéseket, orvosai segítségével lefogyott. Még ebben az évben Arany Zsiráf-díjjal tüntették ki, majd 1997-ben az eMeRTon-díjat is a magáénak mondhatta.

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét.

Az állam sem felejtkezett el zsenialitásáról, ugyanis 1998-ban megkapta a Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét. Sorsát azonban nem kerülhette el, a halála előtti időkben ismét depresszióssá vált, orvosai szerint azonban természetes halállal halt meg: 2003. július 23-án, egy ér megrepedése miatt percek alatt elvérzett.

Születése napján a Zene.hu minden munkatársa mély részvéttel emlékezik a nagyszerű művésznőről, aki 2003 óta már csak a felhők közül énekli: Kicsi gyere velem rózsát szedni...

Összegyűjtöttük azt a 4 Cserháti Zsuzsa-slágert, ami szerintünk a legnépszerűbb. Tekintsd meg összeállításunkat.

Nyomj egy lájkot, ha elsimered az énekesnő munkáját és bírod a dalait.

– zene.hu –

[2011.07.23.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
roth_ur 2010.07.21. 12:30 • [12]
rendben barátom, te nyertél.
Előzmény: Tamtam • 2010.07.21. 12:19 • [11] • Előzménykövetés 
Tamtam 2010.07.21. 12:19 • [11]
Ez a "tovább adta" neki a dalt, kb. olyan szintű, mintha Cserháti "könyörögte" volna ki Kovácstól. Holott erről szó sem volt, gondolom Bradányi nem azzal nyitott neki a kórházban, hogy "A Kati átpasszolta neked, kell vagy sem?". Nyilván utólag tudta meg, hogy így volt (ha valóban így volt). "Hát én jobban hiszek Kovács Katinak (aki Cserháti Zsuzsa életében, annak jelenlétében) mesélte el a történetet, mint Bradányinak, aki CSZS halála után egy olyan műsorban, amelyben a tények helyett inkább a legendák élnek és amelyben hemzsegnek a pontatlanságok, túlzások." Ezzel a "jobban hiszek" kezdetű kis huncutsággal (jobban hiszek=két ellentétes, vagy kvázi ellentétes állítás van szemben egymással), illetve az életében-holtában mondta egyik, s másik témával burkolva már kis is mondtad, hogy nem az igazat (vagy a teljes igazságot) mondja Bradányi. Aki nem az igazat mondja, az hazudik. Ilyen végtelenül egyszerű ez.
roth_ur 2010.07.21. 11:32 • [10]
aki minősít, az nekem nem parter.
Ne "aranyosozz", ne írj olyat, hogy "butaságokat" írok, hogy "ostoba legendákat fújok".
És azt, hogy cáfolok bizonyos állításokat, véleményeket, úgy felfogni, hogy lehazugozom azokat, akiktől származnak, azt nem tolerálom.

eredetileg annyit írtam, hogy Cserháti Zsuzsát nem ihlehette meg a szülés, mivel a dalnak sem a zenéjét, sem a szövegét nem ő írta - márpedig a cikk még mindíg így fogalmaz "1975-ben egészséges fiúgyermeke született, ez ihlette az Édes kisfiam című szám megírására és előadására."

Hozzátettem még azt az érdekességet, hogy eredetileg nem is neki íródott a magyar szöveg. Szerinted ez utóbbi dolog ostoba legenda, szerintem nem, a Te stílusodban levonhatom én is a következtetést: akkor szerinted Kovács Kati hazudott Cserháti Zsuzsával együtt? (Mint írtam, Kács ezt a történetet CSZS jelenlétében és sűrű bólogatásai kíséretében mesélte el.
Előzmény: Tamtam • 2010.07.21. 11:17 • [9] • Előzménykövetés 
Tamtam 2010.07.21. 11:17 • [9]
Aranyos vagy, hogy nem velem vitatod meg, bár nem értem, miért, de ha nem, akkor nem. Az, hogy Sebők mit gondol, mi volt a legjobb nagylemez, azt engedjük meg neki, hogy eldöntse ő maga. Attól, hogy lényegében egy "válogatás" volt a slágerekből, szerintem nem jelenti azt, hogy nem lehetett az egyik legjobb.
roth_ur 2010.07.21. 10:37 • [8]
No, valljuk be, nem Te vagy, akivel erről hosszabban beszélgetni fogok...
1: nem mondtam, hogy Bradányi hazudik, csak kihagyta a történetből Kovács Katit (30 perces műsor, tényleg nem lényeges ebbe belebonyolódni,)
2: nem mondtam senki másra sem, hogy hazudott.
Azt mondtam, tele volt pontatlanságokkal (pl. nem nyerte meg az 1972-es fesztivált - Kács nyerte -, nem volt fesztivál 1982-ben, stb.) Túlzásokkal: nem volt az első nagylemeze a korszak legjobb lemez, egy összedobált slágerválogatás volt, maga CSZS sem értékelte sokra. A második lemeze volt jó, de megbukott az is.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még