2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Szentivánéji álom Szegeden
A tizenharmadik Musical plusz is szerencsés volt - képekben
Miért kapott emlékplakettet az Operaház két tervezője?
Feke Pál 28-nál tart  - érdekességek a művészről
Jövőre, Veled, Itt! - bemutatták a sírást és nevetést kiváltó musicalt
Buli a diszkólámpák alatt Dolhai Attilával
Kapcsolatok
Janza Kata
Szabó P. Szilveszter
Bereczki Zoltán
Musical
Dolhai Attila
Molnár Piroska
Földes Tamás

Erről szól az Elisabeth című musical

Úgy mentem oda, hogy szép, jó meg minden, de nem ez a darab a szívem csücske. Eljöttem úgy, hogy még mindig nem a kedvencem, de a világ egyik legeslegfantasztikusabb musicalje. Ezt igazán érdemes megnézni.

 Aki kicsit figyelt a történelemórákon, még emlékszik Erzsébet királynéra. A nőre, aki Ferenc József felesége volt. A nőre, aki a magyarszeretetéről (is) híres volt. A nőre, aki többször nézett szembe a halállal. A nőre, akit egy Luigi Luchieni nevű ember megölt.
E nőt ezúttal Janza Kata kelti életre.

Az előadást Luigi, azaz Földes Tamás konferálja végig, hogy el ne veszítsük a fonalat. Mond eseményt, évszámot, mindent, ami alapján akár le is érettségizhetünk történelemből.

Elisabeth (nem tudom, tényleg így volt-e) nagyon szabadszellemű. Nem akarja megkötni a lelkét, azt szeretne tenni, amit jónak lát, ám még a dadusa is ellenzi ezt. Egy nap az anyja gondol egyet, és Sisi testvérét feleségül akarja adni Ferenc Józsefhez. El is viszi „szemlére”, de Erzsébet is velük tart, így végül a császár őt választja Heléna helyett. Itt kezdődik igazán a történet.

Szabó P. Szilveszter a Halál

Elisabethnek az életében mindig is nagy szerepet játszott a Halál, akit Szabó P. Szilveszter testesít meg, megjegyzem, eszméletlen jól. Tudja, hogy előbb-utóbb megkapja a nőt, de még várnia kell. Vajon mi készteti erre? Hisz szerelmes is belé. „Fáj már mindenképpen / Hóhérnak lennem, bár hősszerelmest játszom éppen...” A fiatal Sisi még most könnyen odaadná magát, de a Halál tudja, hogy még nem szabad.
Igazából az egész musical és Elisabeth élete folyamán végig ott volt mellette az árny, de igyekezett nem venni róla tudomást.

Lényegében az anyja irányítja Ferenc Józsefet. Mindig is érte harcolt, hogy ez a fia kerüljön fel a trónra, ő egy nagyon erős személyiségű nő. „...Rossz nyelvek szerint az egyetlen férfi az udvarban.”
Helénét akarják feleségül adni a férfinak, de ő meglátja Elisabethet, és rögtön beleszeret. Táncolnak, és máris az esküvőn találjuk magunkat. Minden szép és jó, szeretik egymást, de ismét belép a képbe a Halál, aki újból megerősíti Sisiben a tudatot, hogy végül úgy is nála fog kikötni, ha tetszik, ha nem. Ebben a dalban fergetegeset alakít a Halál, mert ugyan tudja, hogy ő az úr, de hagyja élni, még sok mindent el kell érnie az életben a császárnénak.

A kritizáló anyós

Sok hiányossága volt még neki az etikett terén, mivel nem trónra, főleg nem a Habsburgokéra szánták. Szépen lassan ugyan megtanulta az illemet, de az udvar konzervatív szabályait nem tudta, és nem is akarta betartani. Szörnyű anyósa, Zsófia főhercegnő mindig kritizálta, mivel nem tartotta elég illendőnek a fiához, a császárhoz. Elisabeth segítségért könyörög a férjéhez, ám ő hű az anyja elveihez, és cserbenhagyja Sisit. Ez az első késszúrás, hisz’ ha bízik valakiben az ember, rosszul esik neki, ha nem segítenek, mikor kéne. Ferenc Józsefet is bántja, hogy nem tehet a szíve szerint, de erre van nevelve.

Erzsébet viszont nem az a fajta, aki sokáig tűri, hogy uralkodjanak fölötte. Ő teljesen más. Szabadszellemű, játékos, bohókás, de a férje is épp ezért szereti. Meg akar maradni olyannak, amilyen, nem szeretne egy kis „példás, kis udvartöltelék” lenni. „Egy társ kell, egy barát, / ki megvéd, ki átölel, / ki megért és segít, / ha vígasz, vagy tréfa kell. / De hagyja, hogy éljek, / szabadon, mint a lélek, / mert így vagyok csak én!” 

Vannak részek, dalok, amiknél kirázott a hideg. Például ennél is, mert ha egy színész elemében van, fel van töltődve energiával, és mindent belead a dalba, azt érezni lehet. Ettől igazán jó valaki a szakmában. Ettől jó a színház. Mert minden előadásba, ha akarja, maximálisan bele tudja vinni magát. És szerencsénkre, mindenki benne akar lenni kicsit a szerepében, így fantasztikus hatást érnek el, amire méltán büszkék lehetnek. –

Még a gyermekáldásban is ott az anyós döntése

Teherbe esett Sisi, elsőre és másodszorra is egy-egy kislányt szült, de Zsófia főhercegnő elvette tőle mindkettejüket, ráadásul az elsőt, Erzsébet megkérdezése nélkül Zsófiának keresztelték. Nem sokkal ezután a császár és neje Budára látogatott a lányaikkal, de az idősebbik tífuszban meghalt. Ez volt a második igazán nagy késdöfés Elisabeth szívébe. Szegény nőnek lesz még egypár, nem volt könnyű élete. Talán, ha nem lett volna a császár felesége, boldogabban élhetett volna.

Szó mi szó, szült egy kisfiút is, akit ugyancsak elvettek tőle. Mikor rájött, hogy még a hittnél is keményebben nevelik a fiát, és nem vették figyelembe a törékenységét és az érzékenységét(az anyjára ütött). Erzsébet választás elé állította a férjét, vagy ő, vagy az anyja kívánságai. Ez a mama kicsi fiának komoly gondot okozott, hisz’ ők ketten voltak a legfontosabbak az életében. Elisabeth követelte, hogy ha őt választja, akkor kéri vissza a fiát, hadd nevelhesse fel ő úgy, ahogy jónak látja.

Ez viszont Ferenc Józsefnek esett rosszul. Jött volna a felesége karjaiba, hogy együtt legyenek egy nehéz nap után, erre az döntés elé állítja. Bereczki Zoltán méltán híres a színészi teljesítményéről, nem tudom, hogy ő az életben is ilyen személyiségű-e, mindenesetre tökéletesen formálja meg a híres-neves császárt minden helyzetben.

Eközben népfelkelés van a piacon, nincs tej. Mindenki Sisi rovására írja, pedig az anyósa fürdeti őt tejben. „Mert egy császárnének illik...”
Ferenc József választott. Elisabethet. Meghunyászkodik előtte, csak el ne hagyja. A szerelmes férfi mindenre képes. Igen ám, csak hogy a Halál is szerelmes Erzsébetbe. Egy gyönyörű tercettet énekelnek, a császárné két szerelmes férfi felett áll. Hatalma van felettük, mindketten imádják, és bármit megtennének érte.

A szerelmi háromszög csúcsa

Ez a darab leggyönyörűbb dala. Ők a hárman a felülmúlhatatlan trió, mint Halál-Elisabeth-Ferenc József, és mint Szabó P. Szilveszter-Janza Kata-Bereczki Zoltán. Ez a szerelmi háromszög ugyan végigkíséri a darabot, de itt van a csúcspontja. Ügyes húzás volt, hogy míg Ferenc József a függöny mögött öltözködő Sisinek énekel, a császárnéról készült leghíresebb és legszebb festményt beállítják, és a férfi szólója végén elhúzódik a függöny, csak a kép van ott, de a „szoba” fölött kiemelkedik Janza Kata, ugyanolyan ruhában és ugyanolyan beállásban, mint az a festményen látható. Elképesztő hatása van ennek ott, élőben, a nézőtéren mindenki meghatódva tapsolt és huhogott. Gyönyörű ez a jelenet.

És ezzel vége is az első felvonásnak, kis szünet, és már folytatódik is az előadás.

Elisabeth és Ferenc József immár magyar királyi párrá is előlépett, ennek örömére Luigi mindenféle tárgyat kínál, amin a família van rajta, és persze az emberek veszik, mint a cukrot. De Rudolfnak, a fiának hiányzik, hiszen még csak tíz éves, és távol nevelkedik az édesanyjától. De jön a Halál, mint barátja. Megígéri, hogy bármikor eljön, ha a fiú hívja őt. A fiatal Rudolf, ugyan nem tudom, hány éves, aki játssza, de nagyszerűen énekel. Tiszta hangja van, ha a pályán akar maradni, esélyes rá, hogy sikerül. Nagyon szép dal.

Sisi ellátogat Magyarországon egy bolondokházába, ahol egy nő szinte nekiesik, mivel ő azt gondolja magáról, hogy ő a királyné, ez meg csak egy bolond. Erzsébet rádöbben, hogy milyen élete van. Szép meg jó –de csak kívülről. Még az őrültek is jobban élnek nála, őket nem bántja semmi gond, őket semmi nem nyomasztja, élnek nyugalomban, ki-ki a maga hitében. Egyre inkább depresszió gyötri, alig eszik valamit, és megtudja, hogy a férje miatt még beteg is lett.

[2008.07.02.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még