2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Hofi Géza
Legnépszerűbb csengőhangok

Hofi Géza 76 éves lenne - nevéhez fűződik az első magyarországi klip

Hoffmann Géza 1936. július 2-án született Kőbányán, Budapesten és 2002 április 10-én távozott. Tíz éve nincs köztünk a zenében is kiváló művész. Cikkünkben zenei munkásságának érdekesebb mozzanatait gyűjtöttük csokorba. Emlékezzünk ezzel mindenki kedvencére.

Hofi Géza a magyar kabaré külön úton járó, kiemelkedően népszerű mestere volt, aki önálló produkcióiban teljesen egyéni stílust teremtett.

Hofi sikereinek titka a közönséggel való szoros kapcsolat, a közélet eseményeinek kíméletlen, de mégis kedves és közérthető kifigurázása, a gyors reagáló képesség volt, poénjai generációk számára váltak szállóigévé.

Számos lemeze jelent meg (amelyek rendre aranylemezzé váltak), az első 1970-ben Hofi címmel, - a magyar hanglemezkiadás történetében ez volt első olyan felvétel, amely a humor műfajában készült. Állandó résztvevője volt a szilveszteri rádiókabaréknak.

Sikere a rendszerváltást követően is töretlen maradt, műsorainak hangvétele és stílusa, egyéni humora mit sem változott, egyszemélyes intézménnyé vált. Pályatársai szerint egyetlen szakmai besorolás sem érvényes munkásságára, ahogy mondták, foglalkozása egyszerűen: Hofi.

Amatőr színészként kezdte

Hofi amatőr színészként indult egy kőbányai színjátszó csoportban, majd 1960-tól hivatásos színészi pályára lépett a debreceni Csokonai Színház tagjaként. 1963-tól már szinte kizárólag humoristaként és parodistaként dolgozott.

Az Országos Rendező Iroda (ORI) műsoraival járta az országot 1963-tól, vállalt fellépéseket Budapesten és vidéken kultúrházakban és vendéglátóipari egységekben. A számait maga írta, a zenét is ő állította össze. Olyanokkal lépett fel, mint Ákos Stefi, Alfonsó, Bilicsi Tivadar, Brachfeld Siegfrid, Mezey Mária, Toldy Mária stb.

Halló! Itt Balaton

A televízió Utánzók Klubja című műsorában adta elő a maga által írt Armstrong-paródiát, de a rendkívüli tehetség mégsem aratott átütő sikert.

Az Interkoncert rendezésében 1964-ben egy egyhónapos szovjetunióbeli esztrádműsor sikeres szereplője volt. Itthon fellépett az Emke, a Savoy, a Béke Szálló Kupolatermében. Egyre ismertebb, egyre népszerűbb, egyre sikeresebb lett, mégis hiába kilincselt a Vidám Színpadon és a Kamara Varietében, mégsem szerződtették.

Siófokon a Halló! Itt Balaton! című műsorban jelent meg a nagy Hofi-Koós kettős. Ez évben - 1967-ben - vendégművészként szerepelt a Mikroszkóp Színpad Mai vendégeink című műsorban. Hofira felfigyelt Marton Frigyes, aki a Kossuth Rádió szilveszteri műsorában fellépteti Fesztivál vízió című magánszámával, ami az akkoriban sikeres Táncdalfesztivál paródiája. Ezzel a műsorral végre sztár lett. Az ország egyik legnépszerűbb parodistája, énekes és színész, író és táncos, már-már egy új műfaj megteremtője volt.

Részt vett a Szófiában megrendezett Világ Ifjúsági Találkozón. Szeptemberben Ilku Pál művelődésügyi miniszter dicséretben részesítette az ORI-szólistát. A televízió szilveszteri műsorában a Slágerkupa című műsor résztvevőjeként a Koós–Toldy–Hofi trió nyerte meg a kupát.

A Mikroszkóp Színpad "Tessék tovább menni" című műsor vendégművésze volt. Közben egyre gyakoribb rádiós fellépésekre, svédországi és dániai vendégszereplésre került sor.

A Magyar Rádió szilveszteri műsorában Énekóra című számával lépett fel (Sammy Davis-paródia). A népszerű Macskaduett című zeneművéből Megalkuvó macskák címmel Nepp József 7 perces animációs filmet készített 1977-ben.

Három év múlva 1980 áprilisában Horváth Ádámmal készítették az első "magyarországi klipet" a Felmegyek hozzád vasárnap délben zenéjére (Hófehérke és a hét törpe).



Hofit 1988-ban a Magyar Rádió zenei főosztálya kiemelkedő színvonalú művészi teljesítményéért eMeRton-díjjal jutalmazta.

Göncz Árpádtól, a Magyar Köztársaság elnökétől Kossuth-díjat kapott, majd az Artisjus az év könnyűzenei produkciójáért Huszka Jenő-díjjal jutalmazta.

Halálának évében, 2002 februárjában újra fellépett, fergeteges sikert aratott, sőt a március 3-ai előadását a Hungaroton rögzítette, ami halála után Napsugaras jóéjszakát címmel jelent meg, április 7-én játszott utoljára a Madách Kamara Színház színpadán, 2002. április 10-én, hajnalban, álmában érte a halál.

A Farkasréti temető művészparcellájában helyezték örök nyugalomra, emlékét a Nagymező utcában felállított szobor is őrzi. 2011-ben az Örkény Színházban felavatták gránitban megörökített lábnyomát. Rádiós és televíziós felvételeinek újrajátszásai bizonyítják, hogy humora változatlanul népszerű és aktuális napjainkban is.

Tiszteletére kisbolygót neveztek el 180857 Hofigeza néven.

Nyomj egy lájkot, ha kedveled Hofi humorát.

- zene.hu -

[2012.07.02.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
roth_ur 2010.07.04. 20:57 • [2]
Kedves Bíró Zsolt!

"A TV-szilveszter 1984-ben Hofiról emlékezett:"
Mármint a halála előtt 18 évvel megemlékeztek róla? Nem. Hofinak abban az időben gyakran volt szilveszterkor műsora. Az 1984-es valóban ezt a címet viselte.

"Halálának évében, 2002 februárjában újra fellépett"
szerintem egészen pontosan úgy kellene írni: haláláig fellépett. Tudomásom szerint soha nem vonult vissza, hosszabb-rövidebb szünetek betegség miatt voltak.

"majd az Artisjus az év könnyűzenei produkciójáért Huszka Jenő-díjjal jutalmazta."
Bizonyára, de mégis, melyik évben, milyen produkcióért?

Nagyon szépen részletezi Hofi sztárságig vezető útját, de azért utána is történt vele ez-az. Kb. 15 nagylemez, legalább ennyi önálló Tv-műsor - persze ezek műfaja alapvetően nem zenei - de rengeteg produkciójához kötődött (sikeres) zenei betét.
A Koós-Kovács-Hofi produkcióval és önállóan is számos zenei felvétel is készült vele.

Egy kicsit még dolgoztam volna ezzel a cikkel.

Üdv: roth_ur
Bridget.Jones 2008.07.02. 13:10 • [1]
Remek előadó és humorista volt! Nagyon hiányzik a humora!

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még